29 minutes | Jul 1st 2020

14: Waarom Nederland een sterker Europa nodig heeft

Voorlopig is Nederland uit de corona-crisis, maar de pandemie woedt verder in de rest van de wereld. Het einde is nog lang niet in zicht, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Eerder in Wijsneuzen constateerden Menno Hurenkamp en Frits van Exter al dat er van internationale samenwerking amper sprake is. Het is ieder voor zich. En daarin is de afgelopen maanden geen verandering gekomen.

De Verenigde Naties speelt geen rol van betekenis, de WHO ligt onder vuur van de VS. En de EU heeft de grootste moeite het eens te worden over steunmaatregelen voor de armere landen in het zuiden van Europa. Er is ook nog geen uitzicht op hulp voor de armste landen die door corona geheel ontwricht dreigen te raken en moeten vrezen voor hongersnood.

Nu Nederland de eerste fase van de crisis achter de rug heeft, is er hopelijk tijd om na te denken over de plek van het land in Europa en de wereld. Wat Menno betreft is de enige optie om aan te sluiten bij de initiatieven van Duitsland en Frankrijk om de Europese Unie te versterken - ook militair - wil het geen speelbal worden tussen China en de VS.

Menno Hurenkamp is politicoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn thema is burgerschap. Frits van Exter is journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter.

 

 

 

Support the show: http://www.trouw.nl

See omnystudio.com/listener for privacy information.