Hinduisme 4: Samsara, Karma, Moksha (forløsning), Atman, Brahman
Hinduisme: Hvordan hænger samsara, karma, moksha, atman og brahman sammen? Det nytter ikke noget kun at læse om samsara, for da misser man vigtig viden om karma, moksha (som buddhisterne kalder nirvana), atman og brahman. Det hele hænger sammen. Egentlig kan man også gå i dybden med atman og brahman først, og bagefter se på samsara, karma og moksha. Ligegyldigt hvad, må man se på alle begreberne én for én for at danne sig et overblik over dem. Jeg kunne også godt tænke mig at lave podcast. Èt afsnit om samsara, ét om karma, ét om moksha, ét om atman og ét om brahman, man da de hænger så meget sammen, har jeg gjort det sådan her. Måske laver jeg enkelte afsnit engang i fremtiden, hvor jeg går mere i dybden med begreberne én ad gangen. Lad os se!
samsara
Sanskrit "genfødslernes kredsløb". Et begreb inden for hinduisme, buddhisme, sikh- og jainreligion der henviser til den vedvarende cyklus af fødsel, død og genfødsel, som man skal forsøge at frigøre sig fra. Livet anskues her som en tilstand, der indbefatter smerte, ulykke, længsel osv. og dermed står i modsætning til det, man forbinder med lykke.
Samsara er tæt forbundet med karma, da det enkelte individs handlinger har betydning for, hvad det genfødes som. Gode handliger, der følger de moralske leveregler dharma, skaber en bedre genfødsel fx som munk; dårlige handlinger, hvor man trodser dharma, skaber en dårligere genfødsel, fx som det urene dyr grisen. Jo bedre genfødsel, jo nærmere er man en frigørelse fra samsara.
moksha
I upanishaderne beskrives moksha primært som en forening af selvet (atman) med verdensaltet (brahman), hvorved atman og brahman bliver ét, men senere får udtrykket en meget bredere betydning: Fx kan man i bhakti-hinduismen finde beskrivelser af moksha som en gudetilstand, hvor man bliver forenet med sin yndlingsgud eller lever i samdrægtighed i en himmelsfære med guden.
brahman
Inden for hinduisme det altigennemtrængende princip, som er en del af alt, og som betinger alt. Det er uden begyndelse og uden ende. I ét ord også kaldt verdensaltet.
I upanishaderne skal man, for at frigøre sig fra genfødslernes kredsløb, forsøge at erkende, at ens personlige selv, atman, er identisk med verdensaltet brahman. Man bliver således ét med verdensaltet.
Brahman er den skabende og bærende kraft i tilværelsen, det er både alt det, der kan erkendes og fattes, og det, der ligger uden for erkendelsens grænser.
Brahman er det upersonlige modstykke til skaberen Prajapati fra brahmanaerne, men bliver igen personliggjort i skaberguden Brahma.
atman
Livets essens/princip og begreb inden for buddhisme og hinduisme. Atman er det, der bliver tilbage, når et menneske, dyr eller en organisme dør, og det, der genfødes i en ny skikkelse. Det er således det eneste, der består og genfødes.
Atman bliver ofte forkert oversat som sjæl eller selv, en oversættelse som kan bruges til en forståeliggørelse af begrebet som det personlighedsprincip, der er bundet af samsara, genfødslernes kredsløb. Det er vigtigt at skelne imellem det empiriske selv, jiva, og atman, det metafysiske selv. Hvor jiva empirisk kan måles som summen af fornuftsevner, ligger atman uden for enhver form for empirisk bevisførelse.
I hinduisme er frelse eller frigørelse (moksha) det samme som, at atman bliver ét med verdensaltet, brahman. Det sker ved, at man erkender, at mennesket dybest set er identisk med det altigennemtrængende livsprincip, brahman.
Kilder:
https://www.religion.dk/hinduisme/de-ti-vigtigste-ting-om-hinduisme
https://www.religion.dk/leksikon/samsara
https://www.religion.dk/leksikon/moksha
http://www.visdomsnettet.dk/o-2585/
https://www.religion.dk/leksikon/karma
https://www.religion.dk/leksikon/atman
https://www.religion.dk/leksikon/brahman