stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Reumapodden om RA

18 Episodes

13 minutes | Jan 10, 2020
Så tänker din reumatolog. Med Katarina Almehed, specialist i reumatologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
I detta avsnitt resonerar vi kring vad din reumatolog tycker är viktigt vid ett läkarbesök. Vi reder ut vad krångliga begrepp betyder och ställer varför man väljer en viss behandling. Med oss har vi Katarina Almehed som är verksamhetschef och specialist i reumatologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen att lyssna!
18 minutes | Dec 6, 2019
Det gör ont. Om långvarig smärta och trötthet med överläkare och docent Jon Lampa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Hos en del med RA kan lederna fortsätta att göra ont trots att de inte längre är inflammerade. Detta avsnitt handlar om varför denna typ av smärta uppstår och vad det finns att göra för att förbättra besvären. Avsnittet tar också upp det som kallas fatigue, en typ av trötthet som inte går att vila bort. Det är överläkare Jon Lampa som forskar om smärta vid RA som svara på frågor kring ämnet. Välkommen till reumapodden!
8 minutes | Nov 28, 2019
Anhörigavsnitt - en crash course om RA
Vad är RA och vad är bra att känna till som anhörig? Vi går igenom symtom, hur man ställer diagnos och behandling. I slutet finns en intervju med arbetsterapeut Maria Bergström som forskar på personer med RA och deras närstående.
20 minutes | Nov 15, 2019
Att söka stöd. Om Reumatikerförbundet med Maria Nylander, legitimerad sjuksköterska på Reumatikerförbundet
15 minutes | Oct 31, 2019
Att orka vara sjuk. Om att leva med en långvarig sjukdom med Maria Nylander, legitimerad sjuksköterska på Reumatikerförbundet
7 minutes | Oct 17, 2019
Att skaffa barn vid RA. Om graviditet, förlossning och amning, med Lena Karlberg, specialistläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Vad är viktigt att veta om man har RA och planerar att skaffa barn? Dr Lena Karlberg arbetar i "mamma-barn"-team på Sahlgrenska, och svarar i avsnittet på frågor kring detta. Välkommen att lyssna!
18 minutes | Oct 3, 2019
Ipren eller alvedon? Om receptfria läkemedel med Martina Sundqvist, apotekare, PhD
Tips och förklaringar kring vanliga frågor om läkemedel, blandat med vad apoteket kan hjälpa dig med. Interaktioner, utbytta läkemedel, smärtstillande mm - välommen att lyssna!
15 minutes | May 23, 2019
Kortison - ett tveeggat svärd. Om kortison vid RA med Anna-Karin Ekwall, specialistläkare, PhD vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Varför används kortison vid RA? Hur ska man undvika biverkningar? Och hur kan man tänka med kortisoninjektion i leden? Förklaringar till ord som används i avsnittet: Kortison och kortisol: kortison används som ett samlingsnamn för både kroppens egna kortison och olika läkemedelsformer av kortison tex Prednisolon. Kroppens kortison omvandlas till kortisol vilket är det aktiva ämnet. Prednisolon omvandlas inte till kortisol utan är aktivt i den formen som är i tabletterna, dvs Prednisolon. Prednisolon: den vanligaste formen av kortison i tablettform Evidens: påvisats i vetenskapliga studier Fysiologiskt: normalt, friskt Binjurebarken: där kortisol produceras (kroppens egna kortison) Systemeffekt: effekt i hela kroppen Om det är något fler ord kan behöva förklaras, maila gärna på reumapodden@vgregion.se
15 minutes | May 9, 2019
Varför svullnar mina fingrar? Om inflammation med Agnes Wold, överläkare och professor vid Sahlgrenska Akademin
Vid RA kan inflammation orsaka symtom man inte är van vid. Lederna kan svullna, man kan få ont och bli alldeles trött. Risken för hjärt-sjukdom kan öka och man får ta immundämpande mediciner. Kunskap om inflammation är viktig vid många sjukdomar, men särskilt viktig inom reumatologin, eftersom våra anti-reumatiska mediciner ofta påverkar dessa celler och budbärare. Vad innebär inflammation egentligen? Det frågar vi Agnes Wold, professor i Göteborg som forskar och skriver läroböcker om inflammation.
17 minutes | Apr 25, 2019
Så var det för mig. Om att leva med RA, en intervju med Malin.
16 minutes | Apr 12, 2019
Varför undrar ni om jag kan dammsuga? Om SRQ med Johan Askling, överläkare och professor vid Karolinska Sjukhuset i Stockholm
Svensk Reumatologis Kvalitetsregister, (SRQ) vad är det? Och vad har man kommit fram till i forskningen tack vare det man som patient och vårdpersonal lägger in i registret? Det är några av frågorna vi tar upp i dagens avsnitt,
21 minutes | Mar 28, 2019
Kärlek och sex. Om sexuell hälsa vid RA med Kristina Areskoug Josefsson, fysioterapeut och docent vid Hälsohögskolan i Jönköping
Idag pratar vi om hur den sexuella hälsan kan påverkas av RA. Kanske finns det i perioder smärta som kan göra att det som tidigare kändes skönt inte längre gör det. Eller stelhet så att dom gamla vanliga sätten att ha sex inte längre funkar. Och trötthet så att det sista man orkar bekymra sig över är sitt sexliv. Idag pratar vi med Kristina Areskoug Josefsson som forskat om just sexuell hälsa vid RA.
15 minutes | Mar 14, 2019
Vad kan jag göra själv? Om livsstil vid RA med Ann-Marie Calander, överläkare, PhD Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Hur påverkas sjukdomen av hur vi lever? Och vad kan man göra själv för att må bättre? Det är något av det som tas upp i dagen avsnitt, välkommen att lyssna!
14 minutes | Feb 28, 2019
Ska jag vaccinera mig? Om vaccin vid RA med Meliha Kapetanovic, överläkare och docent vid Skånes Universitetssjukhus
Många har hört att man ska vaccinera sig om man har RA, men samtidigt finns det vacciner som man inte bör ta på grund av sin behandling. Men vilka vacciner är bra att ta och vilka ska man undvika? Och varför har vi ett vaccinationsprogram i Sverige? Det och mycket mer frågar vi Meliha Kapetanovic, som är Docent och Överläkare i Reumatologi med forskning om just detta ämne.
21 minutes | Feb 14, 2019
Mina mediciner. Om behandling vid RA med Inger Gjertsson, överläkare och professor vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset
För att må bra behöver de allra flesta ta läkemedel för sin RA. Det gemensamma för dessa läkemedel är att de minskar svullnad, smärta och ledskador genom att på olika sätt påverka immunförsvaret. Vi har flera olika läkemedel, men vad avgör vilket man väljer? Det och mycket mer frågar vi Inger Gjertsson, Överläkare inom Reumatologi och Professor vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med stor erfarenhet om behandlingen vid RA.
18 minutes | Jan 31, 2019
Gluten, kött eller laktos? Om kost vid RA med Helen Lindqvist, nutritionist, PhD och lektor på Göteborgs Universitet
Vissa upplever att de mår bättre i sin RA efter att ha lagt om kosten, andra upplever ingen skillnad. Hur ser forskningsläget ut idag? Finns det studier, och vad visar i så fall dessa? Detta och mycket mer diskuterar vi med Helen Lindqvist som forskar på kostens betydelse vid RA på Göteborgs universitet.
18 minutes | Jan 16, 2019
Påverkas mitt liv? Om prognosen vid RA med Lars Klareskog, läkare och professor vid Karolinska Institutet
Hur ser prognosen ut om man insjuknar med RA idag? Vad kan man göra själv för att förbättra sin prognos? Hur stor risk är det att ens barn drabbas? Varför drabbas vissa av svårare sjukdom än andra? Det är några av frågorna som vi tar upp i dagens avsnitt.
2 minutes | Jan 14, 2019
Intro. Välkommen till Reumapodden om RA!
Vad är Reumapodden om RA? Och vad kommer första avsnittet att handla om?
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Studios
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023