stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Retrospective Agile

26 Episodes

28 minutes | Mar 29, 2023
Psihologie și agilitate
Episodul 26 a fost înregistrat la evenimentul Agile Mammoths Games - Casa de Agile ce a avut loc în Cluj-Napoca la inceputul lunii martie. Impreuna cu Bogdan am fost gazdele unui panel pe teme legate de agilitate. Cei care au răspuns întrebărilor noastre au fost: Ruxandra Banici, Head of Delivery@Zenitech Ovidiu Mățan, Founder @ Today Software Magazine, Organizer @ IT Days & The Developers Dan Mocan – Business Development Partner @ X2 Mobile, Founder The Box Barbell Club Ciprian Sorlea, CTO la Nordlogic Software. Pentru episodul de azi am extras un fragment din discutia înregistrată în care a vorbit despre legatura dintre Agile si psihologie.
24 minutes | Feb 24, 2023
Agile Mammoths Games 2023
Dupa o pauză de trei ani, cauzată de pandemie, evenimentul Agile Mammoths Games revine pe lista evenimentelor de business clujene. În acest episod veti afla detalii din “interior” despre organizarea evenimentului, care va avea loc in 9-10 martie 2023, la Grand Hotel Italia. Ne bucurăm că vom fi și noi prezenti la eveniment unde vom înregistra un episod de podcast, fiind moderatorii unui panel format din persoane cu experiență din sfera agilității. Până atunci însă vă facem cunoștință cu principalii actori ai evenimentului, cei care pregătesc cu minuțiozitate fiecare detaliu pentru a oferi participanților experiențe memorabile.
43 minutes | Jan 23, 2023
Povești în business
Poveștile leagă informațiile, le dau sens, le dau culoare și savoare. Câteodată încâlcesc treaba, dar spuse coerent, frumos și organizat cu siguranță au darul de a aduce claritate și a face ca ideile pe care vrem să le transmitem să se fixeze mai ușor și pentru o perioadă mai îndelungată în mintea celor ce ascultă. O poveste bună pictează o imagine clară și scoate la iveală emoții și sentimente care fac ascultătorul să trăiască și să simtă ideea așa cum își dorește povestitorul. În lumea tehnică ele pot reprezenta exact tărâmul de mijloc dintre tehnic si non-tehnic, care unește cele două lumi și le creionează pe înțelesul tuturor. Aceste lucruri și altele similare care leagă poveștile de lumea noastră tehnică, și nu numai, le puteți auzi în podcastul de astăzi. Nu în ultimul rând, nu ezitați să lăsați un comentariu, o întrebare sau un gând pe pagina noastră de facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=100052098023353).
40 minutes | Nov 29, 2022
Responsabilitatea comună
Un subiect fain și un invitat pe măsură: azi povestim despre responsabilitate comună în cadrul echipelor agile împreună cu Ruxandra Banici, Head of Delivery la Zenitech. Valorile și principiile Agile pun mult accent pe echipă și pe responsabilitate comună sau colectivă: cele mai bune soluții vin dinspre echipele care se auto-organizează. Indiferent de cât de bine sună, există multe întrebări: există cu adevărat responsabilitate comună? Ce ne așteptăm de fapt și mai exact de la acest concept? Cum ajutăm echipa să atingă acest ideal? Ce rol are responsabilitatea individuală în tot acest context? Dacă v-am stârnit curiozitatea nu ezitați să ascultați episodul de azi și să lăsați un comentariu pe pagina de facebook a Retrospectivelor Agile.
40 minutes | Nov 14, 2022
Agile 2
"Agile pare să se fi transformat într-o cultură a extremelor" spun autorii cărții Agile 2. O carte interesantă care face parte dintr-o mișcare interesantă. De fapt este vorba despre trenduri noi sau doar despre o rafinare a ceea ce există? Cu siguranță merită puțină atenție și de aceea i-am dedicat și noi un episod consistent al Retrospectivelor Agile. Dacă ți-am stârnit curiozitatea pune căștile, stai relaxat în scaun și delectează-te cu obișnuitele noastre schimburi de idei ce fug în jurul temei. Și nu ezita să ne scrii un comentariu, să pui o întrebare sau să zdruncini un pic conceptele puse de noi pe masă.
34 minutes | Oct 20, 2022
Facilitare
Fiecare dintre noi are ocazia ca la un moment dat, de-a lungul existenței noastre profesionale sau chiar înafara lucrului, să conducă o ședință. Mai mult, cam toată lumea care își pune pălăria de lider, are chiar obligația să fie gazda plăcută și eficientă a unei ședințe. Scrum Master-ul și Product Owner-ul de exemplu au un rol extrem de important în a se asigura de eficiența ceremoniilor astfel încât metodologia urmată să fie la rândul ei eficientă. Abilitățile de facilitare sunt pe cât de importante pe atât de subestimate. Există multe capcane în care putem cădea, cum ar fi falsa impresie că facilitarea ține doar de timpul efectiv al derulării ședinței.
27 minutes | Jun 10, 2022
Estimări în Agile - partea 2
În acest episod discutăm despre principalele caracteristici ale estimărilor în proiectele Agile, în contrast cu modul de estimare din proiectele clasice. Foarte pe scurt, acestea caracteristici se pot transcrie prin secvența: abstract, relativ, colectiv, interval. Vă invităm să ascultați episodul pentru a afla mai multe! Ca de obicei, așteptăm comentariile și sugestiile voastre pe pagina de Facebook a podcastului (https://www.facebook.com/profile.php?id=100052098023353).
23 minutes | May 6, 2022
Estimări în Agile - partea 1
Începem azi o mini serie dedicată unui subiect extrem de interesant și sensibil: estimările. Dezbatem motivele nevoii de estimare, trecem prin capcanele estimărilor și nu în ultimul rând analizăm importanța existenței unui echilibru între efortul investit în estimare și obiectivul de acuratețe dorit. Ca de obicei, așteptăm comentariile și sugestiile voastre pe pagina de Facebook a podcastului (https://www.facebook.com/profile.php?id=100052098023353).
16 minutes | Oct 18, 2021
Objectives and Key Results (OKRs) - partea 2
Continuăm discuția despre OKR-uri cu exemple interesante și mai ales cu perspective despre cum monitorizăm drumul spre succes, cum ne adaptăm și cum schimbăm macazul. Inițiativele pe care le alegem în atingerea obiectivelor sunt niște pariuri educate pe care le punem și nicidecum niște certitudini. De aceea trebuie să le evaluăm des și corect și să luăm deciziile care necesare. Vă invităm să ascultați acest nou episod al Retrospectivelor Agile.
23 minutes | Sep 27, 2021
Objectives and Key Results (OKRs) - partea 1
Drumul spre success e pavat cu obiective bine setate pe care avem nevoie să le putem urmări, analiza și modifica atunci când nu ne duc în direcția dorită. Dacă vrei să afli cum ne ajută OKR-urile (Objectives and Key Results), cum putem face diferența între măsurarea acțiunilor ce ne duc către obiective și măsurarea succesului în atingerea obiectivelor precum și multe alte idei ce navighează în jurul obiectivelor, nu ezitați sa ascultați episodul 17 al Retrospectivelor Agile.
11 minutes | Jul 20, 2021
Mitologia Agile - partea 2
Care e nivelul de agilitate la care putem ajunge într-un anumit context particular? Este o intrebare a cărui răspuns e influențat de o serie de mituri. Revenim cu o continuare a episodului anterior unde dezbatem noi idei ce merita auzite. Episodul acesta este o continuare a episodului anterior în care dezbatem noi idei despre mituri în lumea Agile.
17 minutes | Jul 6, 2021
Mitologia Agile - partea 1
Practici greșite care devin lege sau întoarcerea la baze? Schimbări pentru confortul nostru și sincronizate cu cultura companiei sau evoluție bazată pe valorile și principiile agile? În lumea agile avem o linie extrem de fină între mituri și adevăruri, iar in episodul de astăzi disecăm câteva dintre cele mai întâlnite mituri.
34 minutes | Jun 22, 2021
Cargo Cult în Agile
Nu o dată se întâmplă să vedem ceva de succes, să fim impresionați și să avem impresia că replicând ceea ce se vede la suprafață vom putea ajunge la aceleași rezultate. Capcana aceasta, de a ne concentra mai mult pe formă și mai puțin pe fond, cunoscută sub numele de Cargo Cult, are și o are o întreagă istorie în spate. Această istorie și legătura cu lumea Agile le puteți afla în episodul de azi al Restrospectivelor Agile.
36 minutes | Apr 15, 2021
Echipe Agile
Echipele agile par a fi idealul vremurilor extrem de schimbătoare în care trăim. Dar ce sunt ele de fapt, ce le face să fie agile? Faptul că aplică un framework Agile cu strictețe sau faptul că se mapează pe fiecare situație în parte reușind să se adapteze fiecărui context? Răspunsul nu e simplu și cu atât mai mult modul în care ajungem să formăm o astfel de echipă nu e simplu. Astăzi dezbatem despre cum o echipă are nevoie să depășească provocări constant pentru a fi perfomantă și agilă, și nu numai. Alte idei neașteptate care gravitează în jurul acestor idei vă așteaptă într-un nou episod al Retrospectivelor Agile.
32 minutes | Feb 16, 2021
Scalarea în Agile
De multe ori totul porneste de la o idee, o echipă mică și pare simplu la prima vedere. O rețetă ușor de aplicat, de exemplu Scrum, dar greu de ințeles în profunzime ne poate face viața ușoară. Dar ce facem atunci cand ideea crește și trebuie să aducem în peisaj 50, 100 de echipe? Ce factori apar în joc atunci când "mamutul" e deja acolo și trebuie transformat și antrenat pentru a fi agil? Episodul de azi zgârie doar suprafață ceea ce inseamna scalarea Agile. Alergăm cu placere între idei care cu siguranță merită dezbatute mai adânc: importanța alinierii produsele noastre pentru a atinge obiectivele businessului, importanța aducerii la același mod de a gândi și a celorlalte funcții cum ar fi vânzarile, marketingul sau departamentul de resurse umane. Si cât de important e să facem asta într-un mod conștient că o astfel de transformare nu se întâmplă peste noapte. Cum știm că am ajuns și ce capcane pot apărea în această călătorie?
5 minutes | Dec 24, 2020
Bâlbe din timpul înregistrărilor
Un episod special, dedicat bâlbelor din timpul înregistrărilor. Enjoy! :)
35 minutes | Nov 2, 2020
Cărți Agile
Opțiuni, idei, cunoaștere, emoții, curiozitate, alegeri. Sunt doar câteva dintre ingredientele cu care ne luptăm într-un mod plăcut atunci când citim. Cărțile ne pot oferi perspective noi asupra unui lucru deja știut sau pot să ne stârnească curiozitatea cu o informație nouă. Rămâne la alegerea noastră dacă o depozităm într-un sertar, undeva într-un colț pierdut, dacă o ignorăm complet sau dacă dorim și reușim să folosim noile cunoștințe în mediul profesional. În acest episod povestim despre câteva dintre cărțile care ne-au ajutat să progresăm, cărți din care am reușit să luăm informații utile pe care am reușit să le transpunem în practică.
38 minutes | Sep 1, 2020
Capcane mentale
În spatele deciziilor pe care le luăm, a modului în care reacționăm în anumite situații și, de ce nu, a modului în care ne ducem viața, ne place să credem că există o logică bazată pe argumente raționale. Suntem tentați să credem că tot ceea ce facem se întamplă în mod conștient și educat. Dar adevărul este că minții noastre îi place să ne joace feste de multe ori, să creeze scurtături în luarea deciziilor și să ne împingă în capcane mai mici sau mai mari. Unele pot fi nocive, altele în schimb pot să ne ajute. În acest episod veți afla cum pot influenta uneori aceste capcane deciziile în proiecte Agile dezbătând acest episod alături de un invitat special: Simona Bongez, managing partner Colors in Projects.
24 minutes | Aug 6, 2020
Precizie și acuratețe
Atunci când vreti sa determinați când anume se va termina implementarea unui proiect sau a unei functionalități noi, ce ați prefera? Să identificați cu exactitate o dată ce are o mare probabilitate să fie greșită sau să aproximați un interval de timp cu mari șanse de a fi corect? Dar atunci când deadline-ul este fix, cum ar fi să schimbați axa de raportare și criteriile de precizie sau acuratetea să se aplice în estimarea funcționalităților ce ar putea fi livrate pana la data respectivă? Precizie sau acuratețe? Exactitate sau corectitudine? În episodul 8 vom argumenta de ce putem să alegem doar una dintre ele și vom vedea care dintre variante e de preferat într-un context agil.
20 minutes | Jul 20, 2020
Pe repede-nainte
Într-o lume în care nevoile utilizatorilor se schimbă cu o viteză amețitoare, ne întrebăm ce înseamnă de fapt rapiditatea în livrarea soluțiilor soft. Urmărim creșterea vitezei cu care producem un volum mare de cod sau scăderea timpului dintre apariția ideii și momentul lansării? Urmărim validarea rapidă a ipotezelor sau identificarea urgentă a solutiilor gresite? Sau, de ce nu, viteza cu care schimbăm direcția de câte ori este necesar. Dan și Bogdan vorbesc despre toate acestea într-un nou episod de retrospective agile.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Studios
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023