stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

DOCS

317 Episodes

44 minutes | 3 days ago
#2 - De laatste nerts
Drie jaar eerder dan gepland moesten nertsenhouders in december afscheid nemen van hun dieren en hun bedrijf. Nertsenhouders praten meestal niet met de pers, maar voor Joyce de Badts -die zelf ook opgroeide tussen de nertsen- maakten ze een uitzondering. Zo kreeg ze toegang tot een gesloten wereld vlak voordat die ophield te bestaan. Een persoonlijk portret van een beroepsgroep die tot het einde vast bleef houden aan een traditie die ze tegen steeds meer mensen moesten verdedigen. Maker: Joyce de Badts. Montage en advies: Wederik de Backer Muziek: Joachim Badenhorst Eindredactie en stem: Jair Stein Met dank aan: Dirk-Jan Verdonk, de familie Knijnenburg, Rina Manders, de familie Meijer, Arie en Gerrie Penninckx en Wim Verhagen. DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie vind je hier: www.2doc.nl/docs. Reageren kan via de podcastapp of naar docs@ntr.nl.
37 minutes | 10 days ago
#1 - Aangepaste realiteit | Verlieskunst
In de eerste aflevering van DOCS twee op zichzelf staande bijdragen van relatief jonge, nieuwe makers: Kitty Munnichs en Besan Zarzar. In ‘Aangepaste realiteit’ doet Besan Zarzar verslag van haar leven in Nederland, waar zij zo’n vijf jaar geleden belandde als Syrische vluchtelinge. Een van haar wensen is een eigen podcast. Wat we horen zou daarvan het begin kunnen zijn. Deze productie kwam tot stand in het kader van de Oorzaken Podcast Academy. geluidsmix: Brandon Grötzinger. Eindredactie: Randy Vermeulen. In de tweede bijdrage, getiteld ‘Verlieskunst’, portretteert Kitty Munnichs Babet te Winkel. Deze Babet herkende zich, nadat haar moeder overleed, niet in de taal die wij doorgaans gebruiken bij rouw en verlies. Zij ging over tot actie. Techniek: Alfred Koster Eindredactie: Anton de Goede DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie vind je hier: www.2doc.nl/docs Reageren kan via de podcastapp of naar: docs@ntr.nl
13 minutes | 16 days ago
Verheugaflevering
Radio Doc is DOCS geworden. Je had het waarschijnlijk al door, want je leest dit in je podcastapp. Niet meer op de radio, maar vanaf nu vind je iedere woensdag hier een nieuwe, aangrijpende, audiodocumentaire. En bij een nieuwe podcast hoort een nieuwe host: Misha Melita. In deze aflevering kijkt ze vooruit met de makers van de eerste vier documentaires van het nieuwe jaar. DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie vind je hier www.2doc.nl/docs Vragen of reacties naar: docs@ntr.nl
25 minutes | 19 days ago
Radio Doc Special: Virus Verhalen, een podcast van Heleen Hummelen
Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam: DOCS. De laatste aflevering van Radio Doc is daarom een speciale: je hoort vier documentaires die op een bijzondere manier tot stand zijn gekomen en en de makers vertellen daarbij over het maakproces. Welke hobbels kwamen ze onderweg tegen? Welke onverwachte cadeaus werden ze in de schoot geworpen? In het derde deel van de Radio Doc Special zenden we een aflevering van de podcast Virus Verhalen uit. Virus Verhalen won in 2020 de Zilveren reissmicrofoon. Juryvoorzitter Vincent Bijlo: "De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend en op anderhalve meter afstand levend Nederland. De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt.” In de uitzending ook een gesprek met maker Heleen Hummelen over de bijzondere manier waarop de serie tot stand kwam.
54 minutes | 19 days ago
Radio Doc Special: Lopendebandwerk | Fryslân regenboogprovincie | Column Vincent Bijlo
Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam: DOCS. De laatste aflevering van Radio Doc is daarom een speciale: je hoort vier documentaires die op een bijzondere manier tot stand zijn gekomen en en de makers vertellen daarbij over het maakproces. Welke hobbels kwamen ze onderweg tegen? Welke onverwachte cadeaus werden ze in de schoot geworpen? In het tweede deel van de Radio Doc Special zenden we een aflevering van de podcast Virus Verhalen uit. Virus Verhalen won in 2020 de Zilveren reissmicrofoon. Juryvoorzitter Vincent Bijlo: "De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend en op anderhalve meter afstand levend Nederland. De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt.” In de uitzending ook een gesprek met maker Heleen Hummelen over de bijzondere manier waarop de serie tot stand kwam. En je hoort Fryslân regenboogprovincie, een documentaire van Botte Jellema. In 2016 werd Drenthe als eerste Nederlandse provincie een ‘regenboogprovincie’, bedoeld om de zichtbaarheid van LHBT’ers te vergroten en de problematiek bespreekbaar te maken in bijvoorbeeld het onderwijs. Alle provincies van Nederland volgden, op één na: Fryslân. Tot in 2020 oud tv-presentator en homoseksueel Sipke-Jan Bousema terugverhuisde naar zijn geboortegrond in Friesland. Na een intensieve lobby lukte het hem: op 27 mei 2020 werd Fryslân, als laatste, tóch nog een regenboogprovincie. We sluiten het tweede deel van deze Radio Doc Special af met een column van Vincent Bijlo.
53 minutes | 19 days ago
Radio Doc Special: Jan & Christina
Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam: DOCS. De laatste aflevering van Radio Doc is daarom een speciale: je hoort vier documentaires die op een bijzondere manier tot stand zijn gekomen en en de makers vertellen daarbij over het maakproces. Welke hobbels kwamen ze onderweg tegen? Welke onverwachte cadeaus werden ze in de schoot geworpen? In dit eerste deel van de Radio Doc Special hoor je een spiksplinternieuwe aflevering van de podcast Jan & Christina van Katinka Baehr. De serie gaat over de gelauwerde fotograaf Jan Banning die zich volledig inzet om een vrouw uit de gevangenis in Georgia (VS) te krijgen. Hij fotografeerde deze Christina Boyer ooit in de Pulaski State Prison waar ze een levenslange straf uitzit voor de moord op haar 3-jarige dochtertje. Banning raakt ervan overtuigd dat ze onschuldig is en doet er alles aan om haar vrij te krijgen.
54 minutes | a month ago
Radio Doc: De boerenkinderen uit mijn klas
Toen Mathijs Deen de beelden zag van protesterende boeren en de boze reacties in de media, moest hij denken aan de boerenkinderen in de klas waar hij zelf in gezeten heeft, op de dorpsschool in Twente. Die boze boeren in het nieuws: zijn dat de kinderen van zijn oude schoolvrienden? Toen Mathijs Deen afgelopen jaar de beelden zag van protesterende boeren en de boze reacties in de media, moest hij denken aan de boerenkinderen in de klas waar hij zelf in gezeten heeft, op de dorpsschool in Twente, eind jaren 60, begin jaren 70. Die boze boeren in het nieuws: zijn dat de kinderen van zijn oude schoolvrienden, daar op die traktoren? Of waren die klasgenoten helemaal geen boer geworden en waren de boerderijen waar hij ging spelen vroeger nu gekocht door hobbyboeren, of gewoon mensen die fijn op het platteland wilden gaan wonen. Deen ging terug naar Boekelo en zocht ze op: de klasgenoten die boer waren geworden. Hoe is het ze vergaan? Waarom kozen ze ervoor om het bedrijf van hun ouders over te nemen? Wat doen ze nog hetzelfde en wat hebben ze veranderd? Hoe vergaat het hun kinderen? De boerenkinderen uit de klas is een documentaire over een wereld die veranderde en over een zoektocht van mensen die willen blijven doen waar ze met hart en ziel van houden: boer zijn.
51 minutes | a month ago
Radio Doc: Ons succesverhaal - deel 2
Ons succesverhaal, deel 2 van een tweeluik over integreren in Nederland. Radiomaker Yula Altchouler is een zogenoemd ‘succesverhaal’: 30 jaar geleden als kind perfect geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, zich geruisloos aanpassend aan de nieuwe omgeving. Nu vraagt ze zich af: Wie was ik geweest als ik niet in Nederland was opgegroeid? Ze onderzoekt haar succesverhaal en dat van vier leeftijdsgenoten in de tweedelige radiodocumentaire “Ons Succesverhaal”. Voorstelling 25 jaar geleden stond Yula Altchouler met andere vluchtelingenkinderen op een podium. In een voorstelling vertelden ze ieder een zelfgekozen verhaal en reisden daarmee door het land. Voor het Nederlandse publiek was het toneelstuk een manier om vluchtelingen te begrijpen, voor Yula bleek het een belangrijke stap in haar ontwikkeling. “Ik was vijftien, nog maar kort in Nederland en zoekende naar wie ik was. Toen ik de mogelijkheid kreeg om mijn verhaal te vertellen aan anderen, kreeg mijn vlucht een plek.” Het stuk heeft grote impact gehad. “Van een onzekere tiener ben ik al vertellend de persoon geworden die ik nu ben.” Toch knaagt er ook iets. Yula vraagt zich af: “Ben ik in mijn succesvolle aanpassing ook iets van mezelf kwijtgeraakt?” De prijs van succes Yula is benieuwd hoe het de andere kinderen uit het stuk is vergaan, en zoekt hen op. Hoe kijken zij terug op de voorstelling? Welk verhaal vertelden zij toen? En wat zegt het verhaal dat je vertelt over wie je bent of wil zijn? In het radio tweeluik horen we de kinderen van toen - Sahand, Petra, Alberto, Abou en Yula zelf - hun verhaal vertellen en luisteren we met hen naar hun jongere ik. Hun verhalen - van toen en nu - laten ons zien hoe het is om een vluchtelingenkind te zijn en in Nederland op te groeien. Zijn ze inderdaad allemaal een succesverhaal? En wat was de prijs van hun succes? Een Prospektor / NTR productie van Yula Altchouler. ‘Ons Succesverhaal’ is mogelijk gemaakt dankzij steun van het NPO-fonds. Regie: Yula Altchouler Montage & muziek: Jesse Koolhaas Creatief producent: Eefje Blankevoort Feedback en coach: Katinka Baehr Eindredactie NTR: Ottoline Rijks Projectleider: Laura Verduijn
54 minutes | a month ago
Radio Doc: Ons succesverhaal - deel 1
Radiomaker Yula Altchouler is een zogenoemd ‘succesverhaal’: 30 jaar geleden als kind perfect geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, zich geruisloos aanpassend aan de nieuwe omgeving. Nu vraagt ze zich af: Wie was ik geweest als ik niet in Nederland was opgegroeid? Ze onderzoekt haar succesverhaal en dat van vier leeftijdsgenoten in de tweedelige radiodocumentaire “Ons Succesverhaal”. Voorstelling 25 jaar geleden stond Yula Altchouler met andere vluchtelingenkinderen op een podium. In een voorstelling vertelden ze ieder een zelfgekozen verhaal en reisden daarmee door het land. Voor het Nederlandse publiek was het toneelstuk een manier om vluchtelingen te begrijpen, voor Yula bleek het een belangrijke stap in haar ontwikkeling. “Ik was vijftien, nog maar kort in Nederland en zoekende naar wie ik was. Toen ik de mogelijkheid kreeg om mijn verhaal te vertellen aan anderen, kreeg mijn vlucht een plek.” Het stuk heeft grote impact gehad. “Van een onzekere tiener ben ik al vertellend de persoon geworden die ik nu ben.” Toch knaagt er ook iets. Yula vraagt zich af: “Ben ik in mijn succesvolle aanpassing ook iets van mezelf kwijtgeraakt?” De prijs van succes Yula is benieuwd hoe het de andere kinderen uit het stuk is vergaan, en zoekt hen op. Hoe kijken zij terug op de voorstelling? Welk verhaal vertelden zij toen? En wat zegt het verhaal dat je vertelt over wie je bent of wil zijn? In het radio tweeluik horen we de kinderen van toen - Sahand, Petra, Alberto, Abou en Yula zelf - hun verhaal vertellen en luisteren we met hen naar hun jongere ik. Hun verhalen - van toen en nu - laten ons zien hoe het is om een vluchtelingenkind te zijn en in Nederland op te groeien. Zijn ze inderdaad allemaal een succesverhaal? En wat was de prijs van hun succes? Op zondag 13 december 2020 om 21.00 uur is deel 2 te horen in Radio Doc op NPO Radio 1. Een Prospektor / NTR productie van Yula Altchouler. ‘Ons Succesverhaal’ is mogelijk gemaakt dankzij steun van het NPO-fonds. Regie: Yula Altchouler Montage & muziek: Jesse Koolhaas Creatief producent: Eefje Blankevoort Feedback en coach: Katinka Baehr Eindredactie NTR: Ottoline Rijks Projectleider: Laura Verduijn
48 minutes | a month ago
Radio Doc: Onplezierig
Schrijver Erik Jan Harmens heeft een twintigjarige zoon met PDD-nos en journalist Dieuwertje Mertens heeft een achtjarige zoon met ADHD. Ze houden van hen met heel hun hart, maar het opvoeden was zwaar en vaak ook eenzaam, de sfeer in huis was soms ronduit ‘onplezierig’, zoals de vader van Dieuwertjes zoon zegt. Op zoek naar verbinding gaan zij in gesprek met hun exen en elkaar en met andere ouders en opvoeders met kinderen met ADHD en autisme. Zoals Karin die twee autistische zoons heeft: “De mensen zijn hard. Ze denken toch: Ik ben blij dat dat mijn kind niet is.’ En: “Ik had een heel groot sociaal leven, maar ik heb helemaal niemand meer over.” Katrien, die vier kinderen met AD(H)D heeft: “Ik vind niet dat we een heel makkelijk leven hebben, maar dan hoeft het toch nog niet altijd vervelend te zijn.” Welke offers maken zij bij het opvoeden van hun kinderen? Wat betekent de zorglast voor hun levensgeluk? In deze RadioDoc staan niet de kinderen, maar de ouders centraal. 2,8 % van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar heeft een diagnose binnen het autistisch spectrum (ASS) en naar schatting heeft 2 tot 7 procent van de kinderen in Nederland ADHD. Voor deze kinderen is het leven soms ingewikkeld. De zorglast voor hun ouders en opvoeders is zwaar. Vaak lijden hun relatie, sociaal leven, werk en geestelijk welbevinden hieronder. Harmens en Mertens vragen hiervoor aandacht in de RadioDoc Onplezierig. Een echte oplossing is er niet voor de ouders, maar het delen van verhalen met andere ouders kan troost bieden.
47 minutes | 2 months ago
Radio Doc: Een schietpartij in de straat - deel 2: Vergissing | Ja is ja, nee is nee
Een schietpartij in de straat - deel 2: Vergissing In Nederland vinden steeds meer schietpartijen plaats, gepleegd met steeds zwaardere wapens. Maar een schietpartij in je straat is niet normaal en moet dat ook niet worden. In dit documentaire tweeluik wordt de ontwrichtende invloed van een schietpartij onder de loep genomen. En kijken we wat betrokkenen daar tegenover zetten. Zaterdag 12 juli 2014. Het is hoogzomer en behoorlijk warm. Nederland heeft zojuist de troostfinale tegen Brazilië gewonnen. Rond een uur of 1.00 ’s nachts worden in Conradstraat buurtbewoners wakker van geknal. Janke Verhagen komt kort daarna de straat in gelopen op zoek naar haar Stefan, die allang thuis had moeten zijn. Staat zijn auto er al geparkeerd? In deel 2 van een Schietpartij wordt verteld hoe Janke en haar familie in een absurde film terechtkomen. Hoe moet je verder als je geliefde slachtoffer is geworden van een vergismoord? En hoe kijk je naar de jongens die dit op hun geweten hebben? Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen. Ja is ja, nee is nee Monoloog van Besan Zarzar (30), afkomstig uit Syrië, waar ze aan de Universiteit van Damascus de studie ‘media en informatie’ afrondde voordat zij zo’n zeven jaar geleden in Nederland belandde. Zij werkte voor verschillende radiozenders, nieuwsagentschappen, tv-omroepen en nieuwe mediaplatforms, waaronder Al Jazeera.net en Euronews. Inmiddels studeert ze Midden-Oosten studies in Leiden. Haar doel is nu om een eigen podcast project te kunnen produceren. Vandaar dat ze onlangs meedeed aan de Oorzaken Podcast Academy, een workshop van Grenzeloos Geluid en het NPO-fonds waarin beginnende makers worden opgeleid in het maken van podcasts. Dit item is het resultaat van een van de opdrachten van deze workshop, onder eindredactie van Randy Vermeulen.
56 minutes | 2 months ago
Radio Doc: Een schietpartij in de straat - deel 1: Collateral Damage
In Nederland vinden steeds meer schietpartijen plaats, gepleegd met steeds zwaardere wapens. Maar een schietpartij in je straat is niet normaal en moet dat ook niet worden. In dit documentaire tweeluik wordt de ontwrichtende invloed van een schietpartij onder de loep genomen. En kijken we wat betrokkenen daar tegenover zetten. Woensdag 20 december 2017. Nog een paar dagen en de kerstvakantie begint. Op de scholen in Nederland worden kerstdiners gegeven en liedjes gezongen. De lekkere hapjes zijn door de ouders meegebracht. Zo ook in de Beverwaard. Als de kinderen met hun ouders op weg gaan naar huis klinken er schoten. In het winkelcentrum, vlakbij de school, worden 2 jongemannen in hun auto doodgeschoten met een Kalasjnikov. De kogels vliegen in het rond. Een huis wordt geraakt, een buurtbewoner zit bevend van schrik in zijn geparkeerde auto, een paar meter van de ravage vandaan. Zowel daders, als slachtoffers zijn jonge jongens en ze komen allemaal uit de buurt. In deel 1 van een Schietpartij wordt verteld hoe de buurt reageert en hoe zij met ‘haar jongens’ omgaat. Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen.
47 minutes | 2 months ago
Radio Doc: Oceaan in de ruimte
Was elke serieuze wetenschapper er tot eind vorige eeuw nog van overtuigd dat er in het zonnestelsel buiten de aarde nergens leven kon bestaan, vooral de laatste tijd stapelen de aanwijzingen zich op dat ze het niet bij het rechte eind hadden. Onder het bevroren oppervlak van Europa, een maan van Jupiter, en van Enceladus, een maan van Saturnus, blijken zich enorme oceanen van vloeibaar water op te houden waarin alle condities voor het ontstaan van leven aanwezig zijn. En dit jaar kwam er zelfs nieuws over het bestaan van een brakke oceaan onder de rotsige oppervlak van de miniplaneet Ceres in de planetoïde gordel tussen Mars en Jupiter, en mogelijke bacteriën in de buitenste lagen van de atmosfeer van Venus. Mathijs Deen maakt voor Radio Doc met de Delftse hoogleraar planeet-onderzoek Bert Vermeersen een ruimtetocht door het zonnestelsel, met als einddoel de oceaan van Europa, op zoek naar buitenaards leven. Onderweg brengen ze een eerbetoon aan de mensen aan wie ze schatplichtig zijn: de science fiction schrijver Arthur C Clarck en de bemanning van The Enterprise, het ruimteschip van de oorspronkelijke serie Star Trek.
51 minutes | 2 months ago
Radio Doc: Het Pad naar Polarisatie | Mathijs Deen interviewt Ischa Meijer
Het Pad naar Polarisatie Corona, Zwarte Piet en de Boerenprotesten hebben 1 ding gemeen: ze verdelen de maatschappij in groepen die messcherp tegenover elkaar staan. Maar hoe komt dat eigenlijk? En waarom gebeurt dat juist nu overal en op zoveel vlakken? Dit is een tijd van polarisatie. Hoezeer Black Lives Matter, de corona- en boerenprotesten inhoudelijk ook verschillen, het is opvallend dat ze bijna tegelijk spelen. Los van de noodzaak dat dingen veranderen is er voor nuance steeds minder ruimte. De matigende stemmen uit het middenveld klinken zwak. Hoe kan het dat iedereen juist nu tegenover staat en hoe kwam het zover? Zijn daar bruikbare dingen over te zeggen waar je wat aan hebt om weer in gesprek te komen? Wat kun je doen om groepen bij elkaar te brengen? Radiomaker Marten Minkema zoekt naar de dynamiek achter polarisatie en spreekt met experts, waaronder historicus Piet de Rooy, sociaal-psycholoog Naomi Ellemers en erfgoedkundige Wayne Modest. Ook bezoekt hij cabaretier Micha Wertheim, die de vinger legt op de risico's die eraan kleven als je bij een groep hoort. Eindredactie: Ottoline Rijks. Mathijs Deen interviewt Ischa Meijer Eind 1981 of begin 1982 kwam Ischa Meijer samen met Jenny Arean voor een optreden naar het Bouwmeester College in Haaksbergen, de school waar radiomaker Mathijs Deen na een veel te lange schoolcarrière probeerde zijn eindexamen te halen. Ischa speelde met Arean en Bas Odijk het door hemzelf geschreven programma En God zag dat het Goed was. De zaal was matig bezet met scholieren die geen idee hadden wie Ischa Meijer was. Na de voorstelling interviewde Deen hem voor de schoolkrant. Deen was 19 en ook hij had nog nooit van Ischa gehoord. Het interview verliep in het begin rampzalig, en zo had het ook kunnen aflopen. Maar Ischa, die in het verre Haaksbergen een matte avond had moeten meemaken en na de voorstelling ook nog eens zelf de koffiekopjes moest afwassen die hij had gebruikt, deed een poging om die argeloze schoolkrant-redacteur te leren interviewen. In een oude doos vond Deen de cassette terug waarop hij bijna veertig jaar geleden het interview had opgenomen. Pas nu drong het tot hem door hoe waardevol dat ene, korte gesprek was geweest.
51 minutes | 3 months ago
Radio Doc: Naar Istanbul | Virus Verhalen #8 - Dien
Naar Istanbul De zoektocht van een broer en een zus naar contact met hun vader die in een psychose verdwaalde in de straten van Istanbul. Op 21 november 2017 vertrekt de vader van Michael en Amber naar Istanbul. Een paar weken later worden broer en zus gebeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken met de mededeling: ‘Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt in de straten van Istanbul. Waar hij nu is weten we niet.’ Acteur Michaël Bloos en cultuursocioloog Amber Bloos maken, samen met radiomaker Wederik De Backer en muzikant Marc Alberto, de radiodocumentaire Naar Istanbul over de zoektocht naar hun vader. Via Whatsapp-audioberichten met clues en to do’s volg je de zoektocht van broer en zus naar hun vader. Niet alleen daar in Istanbul maar ook hier in Nederland zoeken ze naar contact met hun vader en naar hun eigen geschiedenis. Naar Istanbul wordt op 25 oktober om 21.00u uitgezonden op NTR Radio 1 en is daarna terug te vinden in je favoriete podcast app. Regisseur en acteur Michaël Bloos bouwt aan een ‘Universum van de Waanzin.’ Dit meerjarige project van Stichting Nieuwe Helden vormt een zoektocht naar de zin van de waan via theatervoorstellingen, een radiodocumentaire en Waanzinnige Avonden (de laatste twee in coproductie met deBuren.) De komende periode barst het Universum los met op 25 oktober de uitzending van de radiodocumentaire Naar Istanbul op NPO Radio 1 en op 28 oktober de première van Istanbul, bericht van de andere kant in Frascati Theater. Deze radiodocumentaire is tot stand gekomen met steun van het Vlaams-Nederlands Huis voor Cultuur en Debat: deBuren. Virus Verhalen #8 - Dien Je zult nu maar een geliefde verliezen en moeten begraven; daar sta je dan, met een klein clubje, op anderhalve meter afstand van elkaar verspreid over het kerkhof. Geen arm om elkaars schouder en geen goed glas wijn om bij te huilen achteraf. Het is voor velen een schrikbeeld. Dien sterft midden in deze rare tijd. Ze is 99 jaar. Je zou verwachten dat er dan niet veel vrienden en kennissen meer zijn om je naar je graf te brengen. Ook al omdat van de overgebleven oude vrienden er weinigen meer de deur uit durven. Maar in Diens geval ligt dat allemaal anders.
49 minutes | 3 months ago
Radio Doc: Oud Amerika
Een documentaire over pensionado's in Amerika, de noodzaak van langer doorwerken en de lessen die we hiervan kunnen leren. Kaartjes afgeven vanachter het loket op de tolweg, een Sunny side up serveren in een diner, op een steiger werken in de bouw - een Europeaan die door de VS reist ziet tot zijn verbazing overal oudere mensen werken die hier al lang met pensioen zouden zijn. In de VS is de pensioenleeftijd slechts voor enkele beroepen verplicht. Driekwart van de bevolking gaat ervanuit na het 65-ste jaar door te werken. Europeanen worden langzaam klaargestoomd op ditzelfde pad. Wat kunnen we leren van de VS? Hoe ervaren mensen dat doorwerken? Zijn arbeiders lichamelijk niet kapot na 40 jaar werken? Is doorwerken noodzaak of zegen? Djoeke Veeninga (50+, programmamaker te Nederland) en Freke Vuijst (50+, correspondent geworteld in de Amerikaanse samenleving) reizen door Florida, de staat vol oude mensen, en kijken vanuit hun eigen persoonlijke situatie naar Oud Amerika. Eerder uitgezonden in oktober 2010. Freke Vuijst (1952-2020) was correspondent van Vrij Nederland in Amerika. Sinds 1976 werkte zij als correspondent voor onder meer de IKON, de VPRO en Netwerk. Zij schreef de non-fictieboeken The Half Jewish Book, met Daniel Klein (2000), XTC-smokkel (2002) en Dood Spoor (2006), de laatste twee met VN-collega Marian Husken. Daarbij regisseerde en produceerde zij tal van bekroonde documentaires over Amerikaanse jeugdcultuur en religie voor haar eigen productiemaatschappij Green Room Productions. Haar meest recente documentaire Poet of Poverty, is gebaseerd op brieven van een katholieke priester in Camden, New Jersey, de armste stad in Amerika.
54 minutes | 3 months ago
Radio Doc: Donna's droom | Het moderne leven - deel 3
Donna's droom Donna heeft een droom: een eigen koor waar iedereen welkom is. Zo ontstaat het Stutkoor, een bont gezelschap van mensen die vaak met één been buiten de samenleving staan. Een documentaire van Misha Koole. Donna startte het Stutkoor 13 jaar geleden, geïnspireerd door de Zweedse film As it is in Heaven. Al zoekende naar een manier om de koorleden boven zichzelf uit te laten stijgen, stuit Donna op heel wat obstakels: een gebrek aan ervaring en discipline, botsende ambities, pesterijen en meer valse noten dan haar lief is. En dan zijn er ook nog de bijzondere, maar vaak pijnlijke levensverhalen die de koorleden met zich meedragen. Samen met pianist Bam besluit ze om die verhalen om te zetten in persoonlijke liederen en ze verzint creatieve trucs om de zangers te laten schitteren, ongehinderd door gebrek aan talent. Zo wordt het Stutkoor een eiland waar iedereen zich veilig voelt. Maar is daar nog wel ruimte voor in een maatschappij die steeds meer draait om prestaties en succes? Het moderne leven - deel 3 Mensen zijn net als haringen, paarden en mieren: dieren. Het lichaam dat wij nu hebben is perfect aangepast op het leven van tienduizenden jaren geleden. Maar de wereld waarin wij nu leven lijkt totaal niet meer op de rustige savanne waar onze voorouders besjes plukten en hertjes slachtten. Onze lichamen voelen zich heerlijk in een actief leven waarin schaarste de norm is. En wat doen wij? We zitten acht uur per dag achter onze computers en eten onze buik vol met suiker en vet. Het is dan ook niet raar dat ons lichaam en geest na verloop van tijd begint te steigeren. We willen niet terug naar de tijd van vochtige grotten en berenvellen. Maar hoe kunnen we toch een leven leiden dat beter bij onze lichamen past? Aflevering 3: Leef als een beest Dit onderwerp is zo groot, we zouden wel gek zijn om het in 10 minuten te willen oplossen. Toch is het tijd voor tips van onze professionals om een leven te leiden dat beter bij onze lichamen past. In deze aflevering hoor je denker en schrijver Wilma de Rek, fysioloog prof. Maria Hopman en bioloog en hoofd educatie bij Burgers Zoo Constanze Mager.
54 minutes | 3 months ago
Radio Doc: Making an opera – Na corona | Het moderne leven - deel 2
Making an opera – Na corona Op 7 oktober presenteert De Nationale Opera de wereldpremière van de opera Ritratto van Willem Jeths. Tenminste, dat hopen we. De vorige première werd op het allerlaatste moment afgelast vanwege Corona. Radiomaker Stef Visjager heeft de makers en zangers van Ritratto anderhalf jaar achter de schermen gevolgd voor haar podcast “Making an Opera". Ze ontdekte dat het maken van een opera vaak net zo dramatisch is als de opera zelf, maar dat het zó dramatisch zou worden had niemand voorzien. Na maandenlang zes dagen per week samen repeteren, zitten de jonge zangers -komend van over de hele wereld- opeens alleen op hun Amsterdamse kamer. Hun veelbelovende carrières stonden abrupt stil en intussen is de wereld radicaal veranderd. Hoe nu verder, met hen, met de opera? Het moderne leven - deel 2 Mensen zijn net als haringen, paarden en mieren: dieren. Het lichaam dat wij nu hebben is perfect aangepast op het leven van tienduizenden jaren geleden. Maar de wereld waarin wij nu leven lijkt totaal niet meer op de rustige savanne waar onze voorouders besjes plukten en hertjes slachtten. Onze lichamen voelen zich heerlijk in een actief leven waarin schaarste de norm is. En wat doen wij? We zitten acht uur per dag achter onze computers en eten onze buik vol met suiker en vet. Het is dan ook niet raar dat ons lichaam en geest na verloop van tijd begint te steigeren. We willen niet terug naar de tijd van vochtige grotten en berenvellen. Maar hoe kunnen we toch een leven leiden dat beter bij onze lichamen past? Aflevering 2: Stressvis De mens is als een nieuwe auto gemaakt van oude onderdelen. We hebben dan misschien wel het denkvermogen van een mens, maar de stressreacties van een vis. Tot welke problemen leidt dat? In deze aflevering hoor je denker en schrijver Wilma de Rek, fysioloog prof. Maria Hopman en bioloog en hoofd educatie bij Burgers Zoo Constanze Mager.
54 minutes | 4 months ago
Radio Doc: Ischa Solo | Het moderne leven - deel 1
Ischa Solo Een documentaire van Tom Rooduijn over het toneelwerk van journalist en schrijver Ischa Meijer (1943-1995): als Izzy M., als acteur en als chansonnier. Met gesprekken met Hans van Manen, Thijs Ritsema, Olga Zuiderhoek, Jenny Arean en Jan Robijns en fragmenten uit optredens. Uitzending vindt plaats ter gelegenheid van de première deze week, tijdens het Nederlands Filmfestival, van I.M., een dramaserie over de vurige liefde tussen schrijver Connie Palmen en Ischa Meijer, een bewerking van Palmens bestseller I.M. Het moderne leven - deel 1 Mensen zijn net als haringen, paarden en mieren: dieren. Het lichaam dat wij nu hebben is perfect aangepast op het leven van tienduizenden jaren geleden. Maar de wereld waarin wij nu leven lijkt totaal niet meer op de rustige savanne waar onze voorouders besjes plukten en hertjes slachtten. Onze lichamen voelen zich heerlijk in een actief leven waarin schaarste de norm is. En wat doen wij? We zitten acht uur per dag achter onze computers en eten onze buik vol met suiker en vet. Het is dan ook niet raar dat ons lichaam en geest na verloop van tijd begint te steigeren. We willen niet terug naar de tijd van vochtige grotten en berenvellen. Maar hoe kunnen we toch een leven leiden dat beter bij onze lichamen past? Aflevering 1: Van schaarste naar overvloed Het moge duidelijk zijn: ons dagelijkse bestaan lijkt in de verste verte niet meer op het leven van onze voorouders, duizenden jaren geleden. Maar is dat zo erg? In deze aflevering hoor je denker en schrijver Wilma de Rek, fysioloog prof. Maria Hopman en bioloog en hoofd educatie bij Burgers Zoo Constanze Mager.
54 minutes | 4 months ago
Radio Doc: Toos en Tijs | Virus Verhalen - Wachten
In de stadstuinen van Leiden ontmoet Tijs Huys de 100-jarige Toos, hun ontmoeting groeit uit tot een hechte vriendschap. En een bijzondere aflevering van de prijswinnende serie Virus Verhalen: Wachten. Toos en Tijs In de stadstuinen van Leiden ontmoet Tijs Huys de 100-jarige Toos, hun ontmoeting groeit uit tot een hechte vriendschap. Uit de eindeloze stroom herinneringen van Toos sprokkelt Tijs een eeuw aan verhalen bij elkaar. Maar dan slaat het noodlot toe. Niet bij Toos maar bij Tijs. Hij lijdt aan een hartziekte die zowel fysiek als mentaal een uitputtingsslag worden. Als de twee eindelijk weer bij elkaar kunnen zijn om het leven te vieren, breekt corona uit. Tijs belt Toos regelmatig tijdens de lockdown, en na enige tijd kunnen ze elkaar weer live zien. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe. Een documentaire over vriendschap en afscheid nemen. Virus Verhalen - Wachten Het verhaal van iemand die noodgedwongen heel goed geworden is in wachten. Bas heeft van wachten een kunst gemaakt. Hij wacht op een nieuw hart en is bijna aan de beurt, maar dan slaat corona toe... ‘Wachten’ is een verhaal uit de podcast Virus verhalen die aan het begin van de coronacrisis –van maart tot juni- werd gemaakt en de Zilveren Reissmicrofoon won.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag
Privacy Policy Terms of Service
© Stitcher 2020