stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Public Affairs Academie

34 Episodes

42 minutes | May 17, 2023
#29 - Aniek Moonen: 'Idealisme is een vies woord in Den Haag'
Ontdek de kracht van jonge idealisten. Aniek Moonen is de bevlogen vertrekkende voorzitter van de jonge Klimaatbeweging. Hiermee sluit ze een periode van hard werken af met kansen, drempels, resultaten en uitdagingen. Maar hoe houd je je idealen vast? ‘Soms zul je slagen, soms ook niet, maar dat is hoe je idealisme groeit en verandert. Je wordt voortdurend uitgedaagd om compromissen te sluiten en politieke overwinningen te laten schieten wanneer deze nét niet je belangen vertegenwoordigen. Je idealisme wordt constant op de proef gesteld, maar je staat voor de toekomstige generaties. Niks doen is geen optie meer, maar accepteer je dan wat je wordt gepresenteerd? Of blijf je, ook na tien afwijzingen, de elfde keer aankloppen om het toch te pushen? We staan op het kruispunt in veel problematiek, maar hoe gaan we nu verder?’ Aniek Moonen vertelt over deze vraagstukken, idealisme en de uitdaging van jongere zijn aan de politieke tafels.
25 minutes | May 9, 2023
#28 - Rosa Jansen over opstaan voor de rechten van slachtoffers
Slachtofferhulp Nederland helpt en ondersteunt niet alleen slachtoffers maar zet zich ook in voor het juist typeren van slachtoffers: ‘survivors van ernstige feiten’. Want niemand is tegen slachtoffers, maar mensen die opstaan voor het recht van slachtoffers zijn hard nodig zodat ze krijgen wat zij nodig hebben. Hoe werkt dat in de belangenbehartiging? Luister naar deze podcast met Rosa Jansen!
32 minutes | Apr 21, 2023
#27 - Een nieuwe ICT-post op de begroting, met Jurgen Vinju
Bij de start van de jaarlijkse belastingaangifte ging het dit jaar direct mis. Door een overbelasting van DigiD was het voor veel mensen niet mogelijk om in te loggen. De technische problemen komen boven op een nog veel grotere ict-uitdaging bij de Belastingdienst: het draaiende houden van de inning van belastingen in de toekomst. En de politiek kijkt toe, is soms verontwaardigd en wil meer actie. Maar hoe simpel is dat? Met de blik van een wetenschapper kijkt Jurgen Vinju, hoogleraar bij het Centrum Wiskunde & Informatica en de TU Eindhoven, hiernaar. Wat kan politiek Den Haag doen? ICT-onderhoud op de begroting van ministeries is een eerste stap. Een nieuwe podcast van de Public Affairs Academie.
36 minutes | Feb 6, 2023
#26 - Milos Labovic, Lobbyist van Zeeland
Milos Labovic werkte jarenlang als lobbyist van Zeeland in Brussel. Onlangs kwam zijn boek uit, waarin hij verteld over zijn lobbydossiers en zijn ervaringen in zowel Zeeland als in de hoofdstad van Europa. In onze podcast komt hij vertellen over dat boek en praten we door over zijn werk als lobbyist van een kleine provincie op het Europese toneel.
46 minutes | Jan 24, 2023
#25 - Politieke archetypes met Carola Schoor
Als politicus draait het allang niet meer alleen om de boodschap die je brengt. Politieke stijl speelt steeds meer een rol en elke politicus kiest daarin zijn eigen manier. Carola Schoor, programmaleider Public Affairs bij het Centre for Professional Learning (CPL) van de Universiteit Leiden, is gepromoveerd op politieke stijl en verteld erover in de Public Affairs Academie Podcast.
19 minutes | Nov 30, 2022
#5 - Sfeerverslag Nacht van de Lobbyist
In deze podcast hoor je een sfeerverslag van de Nacht van de Lobbyist. We gaan het gesprek aan met sprekers en bezoekers van de avond, en blikken met hen terug op verschillende deelsessies.
17 minutes | Nov 7, 2022
#4 - Vanuit de wetenschap kijken naar lobby, met Ellis Aizenberg
Op de Nacht van de Lobbyist is een van deelsessies Media & Lobby: wie agendeert? Daar gaan lobbyisten, journalisten en wetenschappers met elkaar in gesprek over de kansen en valkuilen van een media-lobby. In deze podcast het wetenschappelijke perspectief in een gesprek met Ellis Aizenberg, associate professor van de universiteit Leiden. Er zijn nog laatste kaarten beschikbaar!
6 minutes | Nov 1, 2022
#3 - Uitkijken naar de Nacht van de Lobbyist met Paul
‘Er gaat een wereld voor me open’ Student filosofie Paul kijkt uit naar de Nacht van de Lobbyist. Hoewel nieuw in de wereld van het lobbyen is hij ontzettend nieuwsgierig. “Op een laagdrempelige manier leren van professionals, dat zal ontzettend leerzaam zijn.” Zijn hoop is dat de polarisering in het politieke debat vermindert. “Ga in debatten niet tegenover elkaar staan, maar ga naast elkaar staan. Dan kun je de ultieme oplossing samen bereiken.” Paul heeft vooral zin in Joris Luyendijk. De Nacht van de Lobbyist heeft nog veel meer te bieden. Neem een kijkje op de website om te kijken wat jouw interesse heeft. Wil je als student ook je horizon verbreden én tegen een speciale prijs een leerzame avond bijwonen? Koop hier je tickets: www.nachtvandelobbyist.nl
34 minutes | Oct 28, 2022
#2 - Nacht van de Lobbyist met Lea Bouwmeester
‘Maak burgers het startpunt van beleid’ De stem van lobbyisten, beleidsontwikkelaars en burgers bundelen? Burgerberaden lijken dé oplossing, maar zo simpel is het niet. Hoe krijg je de juiste mensen aan tafel en wat is er echt nodig naar hen te luisteren? In de nieuwste podcast met oud-politica Lea Bouwmeester gaat het over de valkuilen en mogelijkheden van burgerberaden. Op de Nacht van de Lobbyist spreken we Lea Bouwmeester opnieuw in de deelsessie: Burgerberaad als voorwaarde voor draagvlak. Benieuwd naar meer? Koop gauw uw tickets.
12 minutes | Oct 3, 2022
#1 - Nacht van de Lobbyist 2022
‘Waarom de Nacht van de Lobbyist?’ Daarover gingen Jasmijn Verbeek van de Public Affairs Academie en Bert Fraussen van het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden in gesprek. Het beeld van lobby en belangenbehartiging kan soms schimmig zijn. Zo wordt er gauw de conclusie getrokken dat er voornamelijk voor economische belangen wordt gelobbyd. Ook bestaat de aanname dat hoe meer lobby middelen en hoe actiever de lobby van een bepaalde partij, hoe meer beleidsinvloed deze partij heeft. Is dit werkelijk zo? Meer hierover in deze eerste podcast! Benieuwd naar de wereld van de lobby? We zien je graag op de Nacht van de Lobbyist, 10 november in Den Haag!
48 minutes | Jan 21, 2022
#24 Burgemeester in coronatijd met Jan de Vries
Deze week gaan we in gesprek met Jan de Vries, oud-CDA-Kamerlid en sinds afgelopen jaar burgemeester van Sliedrecht. Hoe is het om in coronatijd aan te treden als burgemeester? Hoe zoekt hij de verbinding tussen het landelijke beleid om corona terug te dringen en de lokale wensen van ondernemers om te versoepelen? En hoe weegt hij al deze belangen tegen elkaar af?
47 minutes | Dec 9, 2021
#23 Waar politiek om zou moeten gaan, met Uri Rosenthal
Waar zou het in de politiek écht om moeten gaan? Die vraag probeert politicoloog, bestuurskundige en oud-minister Uri Rosenthal te beantwoorden in zijn nieuwe boek Als dat zou kunnen: waar het in de politiek om moet gaan. Deze week is hij te gast in onze podcast, waarin hij vertelt over redenen om de politiek in te gaan, de rechtsstaat en het bestrijden van crises.
46 minutes | Nov 26, 2021
#22 Politiek leiderschap met Roek Lips
Deze week hebben we het in de Public Affairs Academie Podcast over een actueel thema: politiek leiderschap. Hoe ziet dat eruit? Met journalist, tv-maker en schrijver Roek Lips gaan we in gesprek over dit actuele thema. Onlangs verscheen zijn boek ‘Wie kies je om te zijn?’ waarin Lips verhalen en inzichten deelt op basis van tientallen interviews die hij voerde met denkers, doeners, kunstenaars en wetenschappers.
41 minutes | Nov 3, 2021
#21 Storytelling in public affairs met Karel Joos
De Public Affairs Academie Podcast is terug voor een nieuw seizoen! Ditmaal te gast: Belgisch lobbyist Karel Joos. Van zijn hand verschijnt begin december het boek Boeie! - Met verhalen binnenkomen bij beleidsmakers. In het boek laat Karel zien hoe organisaties hun belang kunnen laten horen met behulp van een krachtig verhaal. Zijn verhalenvertellers soms ook leugenaars? Beluister het antwoord op deze vraag en meer in deze podcast met Karel Joos!
33 minutes | Jul 9, 2021
#20 Zomerspecial: Boris Dittrich over de rechtsstaat
In de Public Affairs Academie Podcast praten we je elke twee weken bij over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van lobby, belangenbehartiging, en public affairs. In deze zomerspecial is mensenrechtenactivist en senator Boris Dittrich (D66)te gast. We gaan met Dittrich in gesprek over de stand van de rechtstaat, en in het bijzonder over het belang van vrije en onafhankelijke journalistiek. Dit laatste ook in het licht van de aanslag op Peter R. de Vries, die enige dagen voor de opnames plaatsvond. Onderwerpen die verder nog aan bod komen zijn het wetsvoorstel om het reizen naar en verblijven in gebieden die worden gecontroleerd door terroristen aan banden te leggen, en het boek "De Deventer Moordzaak" van Bas Haan.
51 minutes | Jul 1, 2021
#19 Natuurmonumenten, accountability in public affairs en Tjibbe Joustra
In de Public Affairs Academie Podcast praten we je elke twee weken bij over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van lobby, belangenbehartiging, en public affairs. In deze aflevering: - Hoor je Nelleke Hijmans, lobbyist voor Natuurmonumenten. We hebben het onder andere over de stikstofproblematiek die nu de coronacrisis bijna voorbij lijkt weer meer aandacht krijgt. Ook bespreken we het boek "Uit Balans" van Marc van den Tweel (vertrekkend directeur van Natuurmonumenten) en Bjørn van den Boom (hoofd Public Affairs bij Natuurmonumenten). Zie ook: https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/uit-balans-boek-over-werken-aan-natuurbescherming-nederland. - Spreken we met Michael Rutgers, directeur van het Longfonds en voorzitter van de Vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF). In de vorige aflevering was prof. Caelesta Braun (Universiteit Leiden) te gast, met wie we het hadden over de accountability van belangengroepen. Nu belichten we dit thema met Micheal Rutgers vanuit het perspectief van de praktijk! - Is voormalig topambtenaar Tjibbe Joustra te gast. Hij publiceerde het boek "Crisis en Controle" waarin hij terugblikt op zijn loopbaan, met in het bijzonder aandacht voor de crises waar hij de afgelopen decennia mee te maken kreeg. Wat vergt adequate crisisbestrijding van de overheid? En wat is in crisistijd geoorloofd? Je hoort het in het laatste gesprek van onze podcast. Lees ook onze recensie van “Crisis en Controle” via https://www.pa-academie.nl/recensie-crisis-en-controle/.
42 minutes | Jun 16, 2021
#18 Museumvereniging, wetenschappelijke inzichten in belangengroepen en Frits en Auke Wester
In deze aflevering: Openen we met Janneke Visser. Zij is adviseur Public Affairs en Communicatie bij de Museumvereniging. Met haar nemen we de actualiteit op het gebied van politiek en public affairs door. Praten we met Caelesta Braun, wetenschapper aan Universiteit Leiden, over de ontwikkelingen op het gebied van belangengroepen. Wat maakt belangengroepen volgens de laatste stand van de wetenschap sterk? Samen met andere wetenschappers schreef zij hier onlangs een artikel over; in de podcast praten we daarover verder. Artikel: https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-public-policy/article/why-do-interest-groups-prioritise-some-policy-issues-over-others-explaining-variation-in-the-drivers-of-policy-agendas/6577E96821EA920D560D24EF4F8B5551 Ten slotte praten we met de makers van een andere podcast, Frits en Auke Wester. De journalist en zijn zoon maken sinds mei dit jaar de podcast 'Pa en de politiek'. In het gesprek vertellen ze over hun ervaringen tot nu toe. Link naar podcast: https://podcastluisteren.nl/pod/Pa-en-de-Politiek-Frits-Wester-and-Auke-Wester
49 minutes | May 28, 2021
#17 Alzheimer Nederland bij de informateur, oud-topambtenaar Roel Bekker en expert versus polder
In de Public Affairs Academie Podcast praten we je elke twee weken bij over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van lobby, belangenbehartiging, en public affairs.  Deze keer in de Public Affairs Academie Podcast: Nemen we de actualiteit door met Julie Meerveld. Zij is belangenbehartiger bij Alzheimer Nederland, en zat in die rol gisteren aan tafel bij de informateur. We praten met haar over de politieke gebeurtenissen van de afgelopen tijd, en natuurlijk over haar inbreng bij Mariëtte Hamer. We gaan ook verder in onze reeks over het vernieuwen van de verstandhouding tussen de burger en de politiek. Dat doen we met oud-topambtenaar Roel Bekker. Hij werkte lange tijd in Den Haag op verschillende ministeries, en leidde onder meer de vernieuwing van de Rijksdienst onder het vierde kabinet-Balkenende. Als laatste is Erwin Dekker van de Erasmus Universiteit te gast in de PA-update. Met hem praten we over de positie van wetenschappelijke experts en hun invloed op beleid. Deze ochtend stond hij in de Volkskrant, met een opinieartikel over dat onderwerp. In de Public Affairs Academie Podcast ligt hij het één en ander toe.
28 minutes | May 13, 2021
#16 In gesprek met de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen
In de Public Affairs Academie Podcast praten we je elke twee weken bij over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van lobby, belangenbehartiging, en public affairs. Deze week geen podcast met de drie items die je van ons gewend bent, maar een diepgaand gesprek met Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman. De afgelopen tijd gaat het veel over de noodzaak van 'nieuw leiderschap', een 'nieuw sociaal contract', en een 'nieuwe politiek'. D66-leider Sigrid Kaag en CDA'er Pieter Omtzigt traden er al tijdens de verkiezingscampagne mee naar buiten, en afgelopen maandag zat Mark Rutte bij Nieuwsuur om zijn ‘radicale ideeën’ voor een 'nieuwe bestuurscultuur' uit de doeken te doen. In deze podcast praten we daarover door met Reinier van Zutphen, onze Nationale Ombudsman. In gesprek met de Ombudsman hebben we het over de nieuwe verstandhouding tussen overheid en burger. Welke problemen tussen burgers en de overheid signaleert de Ombudsman? En hoe zorgen we voor de cultuuromslag die volgens velen nodig is? We plaatsen dit alles in de context van het jaarverslag van de Ombudsman, dat gisteren is aangeboden aan de Tweede Kamer.
43 minutes | Apr 30, 2021
#15 Dave Ensberg-Kleijkers (Jantje Beton), de akkoorden-democratie en het einde van politieke levens
In de Public Affairs Academie Podcast praten we je elke twee weken bij over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van lobby, belangenbehartiging, en public affairs. In deze editie: - Nemen we de actualiteiten door met Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton en van NUSO, de branchevereniging voor speelplekken in Nederland. We blikken terug op Koningsdag, we bespreken de invloed van corona op buitenspelen, en we staan stil bij de Nederlandse beweegarmoede. - Beginnen we aan een serie verdiepende gesprekken, ditmaal over "de nieuwe politiek", "het nieuwe sociaal contract", en "het nieuwe leiderschap" – kortom, over het vernieuwen van de verstandhouding tussen burger en politiek. In deze eerste aflevering van de serie is Michiel Steegers te gast, met wie we praten over maatschappelijke akkoorden en het draagvlak dat daarvoor bestaat. We bespreken de rol die belangenbehartigers kunnen spelen bij het opnieuw definiëren van de democratische verhoudingen in ons land. - Is Diederick Slijkerman te gast. Hij is medeauteur en samensteller van het boek "Slotakkoord", over het einde van politieke levens. Is het als politicus mogelijk om afscheid te nemen, zonder dat het in een tranendal eindigt? En zo ja, hoe dan? Je hoort het in onze PA-update.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Studios
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023