stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

NASIMs Podcast

29 Episodes

49 minutes | Feb 26, 2022
BALKAN II - Dr. Isa Blumi: Osmanniske forhold efter opløsningen af Osmannerriget
I NASIMs serie om BALKAN, interviewer Ali Abou El Zalaf Dr. Isa Blumi om årsagerne bag, og konsekvenserne af, migration fra tidligere osmanniske Balkan territorier til Mellemøsten, i perioden efter opløsningen af Det Osmanniske Rige. Dette afsnit handler om osmanniske indbyggeres forhold under og efter opløsningen af Osmannerriget. Dr. Blumi er lektor på Stockholm Universitet og har skrevet 7 bøger om emner der strækker sig fra administration af tidligere osmanniske territorier i Golfen, til krigen i Yemen. God fornøjelse!
59 minutes | Jan 29, 2022
BALKAN I - Dr. Isa Blumi: Årsager til og konsekvenser af Første Verdenskrig
I NASIMs serie om BALKAN, interviewer Ali Abou El Zalaf Dr. Isa Blumi om årsagerne bag, og konsekvenserne af, migration fra tidligere osmanniske Balkan territorier til Mellemøsten, i perioden efter opløsningen af Det Osmanniske Rige. Dette afsnit handler om forholdet mellem den vestlige og den østlige verden i tiden i og omkring Første Verdenskrig, og hvad det har haft af konsekvenser for osmanniske indbyggere i Balkan områderne. Dr. Blumi er lektor på Stockholm Universitet og har skrevet 7 bøger om emner der strækker sig fra administration af tidligere osmanniske territorier i Golfen, til krigen i Yemen. God fornøjelse!     
19 minutes | Nov 3, 2021
Lanceringen af hjemmesiden arabisklitteratur.dk - del II
Denne gang fortsætter vi med lanceringen af hjemmesiden arabisklitteratur.dk med digtoplæsning på arabisk og oversættelse heraf til dansk. Tjek hjemmesiden ud for meget mere information om ny, spændende arabisk litteratur oversat til dansk! Rigtig god fornøjelse!
21 minutes | Oct 27, 2021
Lancering af hjemmesiden arabisklitteratur.dk - del I
Denne episode byder på foredrag om det at skabe et rum for arabisk litteratur og arabisk historiefortælling, som blev optaget da NASIM var med til lanceringen af hjemmesiden arabisklitteratur.dk for et par måneder siden. I næste uges episode kan man høre digtoplæsning på arabisk, men i mellemtiden anbefaler vi at tjekke den fine hjemmeside ud, som holdet bag har brugt mange kræfter på at få stablet på benene. Rigtig god fornøjelse!
22 minutes | Oct 13, 2021
Arabian Nights 2021: Elia Suleiman og palæstinensisk filmkunst
Velkommen til femte og sidste oplæg fra dette års Arabian Nights!   Denne gang handler det om den palæstinensiske filminstruktør Elia Suleiman, der med sine karakteristiske film har markeret sig som en af Mellemøstens helt store kunstnere. June Dahy, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, vil fortælle mere om filminstruktøren i dagens afsnit.   God fornøjelse!
22 minutes | Oct 6, 2021
Arabian Nights 2021: June Dahy og Afif Ghanem om libanesernes 1982
Denne episode af NASIMs Podcast tager afsæt i den libanesiske borgerkrig, der raserede landet i over 15 år. Juny Dahy, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, vil give indblik i, hvorfor netop året 1982 er ensbetydende med nationalt traume for den libanesiske befolkning. Gæstetaleren Afif Ghanem vil fortælle om sine førstehåndsoplevelser som ung libaneser under krigen. Foredraget var en del af dette års version af filmfestivalen Arabian Nights, som foregår hvert år på Cinemateket i samarbejde med NASIM.
54 minutes | Sep 29, 2021
Hasib Nasiri om Fatima Mernissi: Islam, feminisme og kvindehistorie
Velkommen til NASIMs Podcast Vi er endelig tilbage med offentlige arrangementer! Vi fortsætter selvfølgelig med at optage dem og her får du et foredrag ved Phd-studerende Hasib Nasiri (Uppsala Universitet) om den marokkanske sociolog og islamiske feminist Fatima Mernissi (1940-2015). I dette foredrag – som er første del af i alt to – skal vi i fællesskab dykke ned i Mernissis forfatterskab. Vi indleder med et totalt overblik over hendes intellektuelle produktion, som spænder fra midt 70’erne til start 00’erne, og vender derefter blikket mod hendes behandling af islamisk ortodoksi, hvor særligt al-Ghazali står for skud. Med afsæt i al-Ghazalis mesterværk, Ihya ulum al-Din, sprogliggør Mernissi, hvilket kvindesyn islamisk ortodoksi er funderet i. I al-Ghazali finder Mernissi grundfilosofien i ortodoks islamisk ægteskabsinstitution og den dertilhørende kønssegregering, som er baseret på en ’offentlig-privat’ dikotomi, der henviser kvinden til privatsfæren. Spørgsmålet er så, om vi på baggrund af Mernissis tænkning kan påstå, at der findes en autentisk ’islamisk’ feminisme eller ej.   Overblik over Mernissis intellektuelle produktion:   - Orientalisme-kritik: Kritik af hvordan europæisk repræsentation af ’den muslimske kvinde’ (særligt i 19. og 20. århundredes europæisk kultur) slet ikke stemmer overens med muslimske kvinders virkelighed, men oftest har karakter af maskuline fantasier om ’orientens’ kvinder. - Post-kolonial nationalstat: Kritik af post-kolonial statsformation i muslimske nationer, hvor særligt rurale kvinder bliver ramt af statssanktioneret modernisering samt global kapitalisme. - Hadith-kritik: Kritisk behandling af hadith-litteraturen som konservative muslimer ifølge Mernissi anvender til at legitimere ’androcentrisk’ islam for derigennem at fastholde status quo og mandlige privilegier. - Kvinders fortolkningsret: Opbyggelig dimension af Mernissis tænkning, hvor kvinders ret til at fortolke de hellige skrifter på ny er i centrum. - Kvindehistorie: Mernissi kaster sig over at skrive glemte, ekskluderede og afviste muslimske kvinders historie, både i hendes egen samtid (marokkansk kvinde-proletariat) og i historien (muslimske kvinder, der har ageret som suveræne i politik, men er blevet udvaskede).   Hasib Nasiri er dansk-afghansk filosof og doktorand i ’islamisk teologi og filosofi’ på Uppsala Universitet, hvor han forsker i islamisk religionskritik.   God fornøjelse!
22 minutes | Aug 18, 2021
Arabian Nights 2021: Jørgen Bæk Simonsen om Sultan Saladin
Velkommen til tredje oplæg ved dette års Arabian Nights!  Denne gang ved Jørgen Bæk Simonsen, lektor ved Mellemøststudier ved Københavns Universitet, der har forsket i arabiseringen og islamiseringen af kalifatet i den tidlige periode (tiden fra år 632 og frem til ca. 1250). Han har desuden oversat bogen 'Sultan Saladin - En mellemøstlig legende' af Jonathan Phillips (Kristeligt Dagblads Forlag) til dansk.  Oplægget var en introduktion i form af en historisk kontekst til filmen Saladin (1963), instrueret af Youssef Chahine. Jerusalem er under belejring af korsridderne, der tilmed angriber sagesløse pilgrimme på vej til Mekka. Hærføreren Saladin står i spidsen for modstandskampen, men må også slås med interne kupforsøg. Ingen ringere end nobelpristageren Naguib Mahfouz var medforfatter på filmen, og Youssef Chahine fik for første gang stillet både farver og widescreen til rådighed. Filmen var en stor publikumssucces i sin tid, og den genvises i Cinemateket fredag den 27. august kl. 21, hvis man er interesseret i at se den. Billetter kan bestilles på www.dfi.dk. God fornøjelse! 
11 minutes | Aug 17, 2021
Arabian Nights 2021: Liora Sion om lov og ret i Palæstina
Velkommen tilbage til NASIMs Podcast Endnu et afsnit fra Arabian Nights, denne gang i kortere form, en introduktion til filmen 'Advocate' ved Liora Sion, israelsk sociolog og lektor ved Mellemøststudier ved Københavns Universitet. Den israelske advokat Lea Tsemel har i flere årtier forsvaret terrorsigtede palæstinensere; hun har kæmpet med sit eget retssystem og var som ung aktivist helt oppe på barrikaderne. I ’Advocate’ er vi med inde i retssalen, vi møder hendes klienter og den ene uretfærdighed efter den anden. Du kan også se filmen den 24. august, bestil billetter på dfi.dk. God fornøjelse!
27 minutes | Aug 16, 2021
Arabian Nights 2021: Sune Haugbølle om den libanesiske borgerkrig (1975-1990)
Velkommen til NASIMs Podcast! Årets arabiske filmfestival ved Cinemateket, Arabian Nights, er skudt i gang. Som medarrangører, vil vi gennem hele festivalen optage de begivenheder i form af introduktioner, foredrag og samtaler, som udover filmene også er på programmet, og uploade dem her på vores podcast. I går havde den premiere med filmen 1982, hvor man følger en 11-årig drengs liv under den libanesiske borgerkrig, og inden det gav Professor MSO ved Roskilde Universitet Sune Haugbølle et historisk overblik over krigen, og en forklaring på, hvorfor krigen den dag i dag stadig har store negative konsekvenser for Libanon. God fornøjelse!
31 minutes | Jul 20, 2021
Saudi-Arabien: Fremtidsudsigterne 5 år inde i Mohammed Bin Salmans 2030 vision
I denne omgang kigger NASIM nærmere på fremtidsvisionerne for det saudiske kongedømme samt hvilke udfordringer og forandringer det saudiske folk står overfor i fremtiden. Vi har i den anledning fået lov til at interviewe Fannie Agerschou-Madsen, som er ekstern lektor på Københavns Universitet og har specialiseret sig i Saudi-Arabien og Golfstaterne. Rigtig god fornøjelse!
45 minutes | Mar 10, 2021
Muslimernes Muhammed og alle andres (2/2)
Anden og sidste del om diskussionen om profeten Muhammed med afsæt i bogen "Muslimernes Muhammed - og alle andres". Talerne er bogens forfatter, professor Jakob Skovgaard-Petersen, professor i islamstudier, Thomas Hoffmann og jurist og forfatter, Safia Auode.  Rigtig god fornøjelse!
48 minutes | Feb 26, 2021
Muslimernes Muhammed og alle andres (1/2)
I denne omgang af NASIMs Podcast handler det om opfattelsen af profeten Muhammed i forbindelse med udgivelsen af bogen "Muslimernes Muhammed - og alle andres". Professor i islamstudier, Jakob Skovgaard-Petersen, er i samtale med Thomas Hoffmann, professor MSO i islamstudier, og Safia Aoude, jurist, historiker, islamforsker og forfatter. Rigtig god fornøjelse! 
20 minutes | Nov 25, 2020
Yemen: Yesterday and Today 3/3 med aktivist Baraa Shiban
Sidste afsnit af NASIMS Yemen-serie, denne gang ikke med en forsker, men en aktivist på jorden i Yemen, Baraa Shiban, frivillig for organisationen Reprieve, hvor han har undersøgt de amerikanske droneangreb i Yemen. Han var desuden den første Yemeni, der blev nomineret til Nobels fredspris. God fornøjelse. OBS: Lidt dårlig lydkvalitet, da Shiban var med på en Skype-forbindelse fra Yemen.
34 minutes | Nov 18, 2020
Yemen: Yesterday and Today 2/3 med Maria-Louise Clausen
Andet afsnit af vores Yemen-serie, denne gang ved Postdoc ved DIIS Maria-Louise Clausen, der i sin forskning inden for global sikkerhed bl.a. har skrevet en del om Yemen. Foredraget er på engelsk.    God fornøjelse.
39 minutes | Oct 22, 2020
Yemen: Yesterday and Today 1/3 med Dr. Isa Blumi
NASIMs Podcast nye miniserie om de udfordringer krigsramte Yemen står og har stået foran i de seneste år, hvor landet, der allerede var regionens fattigste, er blevet yderligere sønderlemmet. Tre Yemen-eksperter vil i de næste tre episoder hver især give deres syn på denne komplekse konflikt: Dr. Isa Blumi, Postdoc Maria-Louise Clausen og aktivist Baraa Shiban.  Foredragene er fra et tidligere NASIM-arrangement på Københavns Universitet, men stadig højrelevant i dag, hvor krigen stadig raser. Oplæggene er på engelsk. God fornøjelse.
28 minutes | Oct 7, 2020
Jødisk liv i det middelalderlige Egypten
I dagens afsnit vil lektor i historie, Philip Ackerman-Lieberman, fra Vanderbilt University i Nashville, Tennessee fortælle om den ofte ukendte side af den egyptiske jødiske historie: Jøderne i det shiitiske Fatimide-kalifat i år 969-1174. De egyptiske jøder i Fatimide-kalifatet var dengang en beskyttet minoritet på omkring 40.000, som i store træk var integreret i det egyptiske samfund. Optagelsen stammer fra eventet "Jøder i Mellemøsten: Den Egyptiske Historie", der oprindeligt blev afholdt i december 2017 i samarbejde med Det Jødiske Samfund.
78 minutes | Sep 30, 2020
Fortællinger fra Israels venstrefløj
NASIMs Podcast kigger tilbage på vores gamle events og pudser dem op til nye, forbedrede podcastafsnit. I dette afsnit af NASIMs Podcast vil tre israelske aktivister med base i Danmark fortælle om deres oplevelser som aktivister på den yderste del af Israels venstrefløj. God fornøjelse!
24 minutes | May 27, 2020
Specialistklassen 3/3 med Esra Bas - Den Egyptiske Feministiske Union
I dette tredje og sidste afsnit af Specialistklassen, fortæller Esra Bas om den egyptiske feminismes opståen og Huda Shara'awis grundlæggelse af den Egyptiske Feministiske Union i 1923. Hun ser blandt andet nærmere på de historiske begivenheder som blev afgørende for oprettelsen af unionen, samt hvordan gruppen satte sit præg på det egyptiske samfunds udvikling.  
21 minutes | May 13, 2020
Specialistklassen 2/3 med Naja Bjørnsson - Sted, krop og hverdag i ny, syrisk krigspoesi
Velkommen til anden del af vores mini-serie Specialistklassen med optagelser fra Københavns Universitet. Lyt med, når vi i dette spændende afsnit skal høre kandidat og ekstern lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Naja Bjørnsson, fortælle om sit speciale, ”Sted, krop og hverdag i ny, syrisk krigspoesi”. Naja fortæller om den ændrede virkelighed i Syrien, og analyserer to syriske digtsamlinger fra henholdsvis 2014 og 2016 for at undersøge, hvordan oplevelsen af at leve - og det at have en hverdag, under borgerkrigen kommer til udtryk i poesien.  God fornøjelse!  
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Originals
Privacy Policy Terms of Service Do Not Sell My Personal Information
© Stitcher 2022