stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Militärhistoria

61 Episodes

39 minutes | Feb 1, 2023
Ryssland inför ettårsdagen av den stora invasionen
Den rättfärdige krigsvetaren Oscar Jonsson berättar om Rysslands förutsättningar för vidare krig utifrån rekrytering, materiel, ammunition, och dynamiska internationella relationer. Piotr Wawrzeniuk framhärdar att prata om polesiska träsken och Belarus, vilket gör att Oscar glömmer att berätta om hans nya bok - "Hotet från Ryssland".
24 minutes | Jan 18, 2023
Sveriges armé 1523-2023. Händelser och människor under 500 år
Lars Ericson Wolke utvinner ett nyttigt destilat ur sin och Per Eliassons purfärska bok om den svenska arméns 500-åriga historia. Vilka epoker kan denna långa period delas in i? Vad kännetecknade epokerna, och vilka gemensamma drag har de trots avstånd i tid, liksom teknologiska och politiska skillnader?
39 minutes | Dec 21, 2022
Bygget av Sveaborgs fästning
Sofia Gustafsson berättar om de kritiska årtiondena när Sveaborg planerades och uppfördes. Vi pratar om byggplaner, finansiering, arbetskraft och militär bemanning. Inte nog med det: Sofia beskriver fenomenet "old public management" och vad bygget betydde för Helsingfors som befann sig under återuppbyggnad efter Lilla ofreden 1742-1744. Piotr Wawrzeniuk lånar Sofia sitt öra.
35 minutes | Nov 24, 2022
Det militära samarbetet mellan Iran och Ryssland
Ali Ansari från St. Andrews University berättar om de iransk-ryska relationerna och om vikten av det militära samarbetet för de bägge staterna.
62 minutes | Oct 6, 2022
Sveriges dynamiska militära underrättelsetjänst: C-byrån
Gellert Kovacs berättar om sin nya bok som behandlar C-byråns uppbyggnad och verksamhet, liksom de utmaningar den mötte under andra världskriget.
27 minutes | Sep 1, 2022
Den begåvade landsknekten och 1502 års belägring av Älvsborgs fästning
Martin Neuding Skoog bjuder på en utflykt till Älvsborgsbrons fäste där han berättar om den danska erövringen och förstörelsen av Älvsborgs fästning 1502, liksom om landsknekten Paul von Dolsteins konstnärliga talangers betydelse för våra kunskaper om 1500-talets landskrigföring. Avslutningsvis fäller han några sorgeord om fästningslämningarnas nuvarande tillstånd.
58 minutes | Aug 11, 2022
Svenska specialoperationers och specialförbands historia: Från Savolaxbrigaden till SSG
I denna podcast besöker vi Fredrik Eriksson som benar ut begreppen specialoperation och specialförband och tecknar den svenska specialförbandshistorien fram till 1995. Fredrik är medförfattare till boken "Från Savolaxbrigaden till Särskilda skyddsgruppen. Svenska specialoperationer och specialförband från medeltid till 1995", där även Lars Ericson Wolke och Gunnar Åselius bidragit. Boken har precis givits ut av Nordic Academic Press.
42 minutes | Aug 3, 2022
Havsbandslinjen och försvaret av Stockholms skärgård under andra världskriget
I denna fjärde del av vår serie om kustartilleriet vadar Fredrik Eriksson ut i vattnet vid Årsta havsbad för att berätta om varför, när och hur Havsbandslinjen uppfördes. Han vänder oförtröttligt på varje sten, och tar upp politiska och militärtekniska processer, liksom beredskapstidens utmaningar. Slutligen tipsar redaktörerna om lämpliga sommaraktiviteter.
30 minutes | Jul 8, 2022
Rikets hjärta försvaras: kustartilleriet från dess skapande till andra världskriget
Fredrik Eriksson berättar hur planeringen och uppbyggnaden av kustartilleriet följde den geopolitiska och militärtekniska utvecklingen från förra sekelskiftet till andra världskriget.
57 minutes | Jun 2, 2022
Svenska flottan 500 år
7 juni 2022 fyller Flottan 500 år. Lars Ericson Wolke gör nedslag vid olika tidspunkter i svenska flottans halvt millenium långa historia för att illustrera dess uppgifter och insatser. Lars bistås av Piotr Wawrzeniuk som inte kan hålla nyfikenheten stången.
45 minutes | May 6, 2022
Segerdagen 9 maj i sovjetisk och rysk historiepolitik
Professor Gunnar Åselius och Piotr Wawrzeniuk samtalar om hur firandet av segerdagen 9 maj utvecklatsöver tid och använts inom inrikes- och utrikespolitiken i Sovjetunionen och Ryssland.
82 minutes | Apr 29, 2022
Tillbaka till framtiden: När Sverige återupptäckte kalla krigets lärdomar
I denna podcast inspelad i december 2021 berättar politices doktorn och kommendörkaptenen Stefan Lundqvist om hur Sverige under de senaste årtiondena återupptäckt kalla krigets lärdomar, med höjda anslag för FM och totalförsvaret, liksom främjande av säkerhet genom bi- och multilaterala arrangemang som involverar Finland, Norge, USA och på sistone även NATO.
85 minutes | Apr 16, 2022
Ryska invasionen av Ukraina II: Intryck efter 50 dagar
Ryska invasionen av Ukraina II: Intryck efter 50 dagar by Piotr Wawrzeniuk
40 minutes | Apr 1, 2022
Strid i bebyggelse: Så skulle Stockholm försvaras under kalla kriget
Strid i bebyggelse: Så skulle Stockholm försvaras under kalla kriget by Piotr Wawrzeniuk
87 minutes | Mar 12, 2022
Ryska invasionen av Ukraina
De höglärda docenterna Eriksson, Thisner och Wawrzeniuk möter överstelöjtnant Peter Lidén, militär lärare på FHS och f.d. svensk försvarsattaché i Ukraina. Vi pratar om intryck från de två första veckorna av invasionen, om rysk försvarsreform och ukrainsk militär uppbyggnad, liksom hur vi kan mota ryska narrativ om kriget.
57 minutes | Feb 14, 2022
Afghanistanerfarenheten i det sovjetiska och postsovjetiska samhället
Markus Balázs Göransson berättar om vad erfarenheten från kriget i Afghanistan betytt i Sovjetunionen, Ryssland, och stater som frigjort sig från Sovjetunionen. Han berör ämnen som militära lärdomar, veteranvård och veteranverksamhet, och erbjuder även en resumé över krigets orsaker och förlopp.
24 minutes | Jan 27, 2022
Försvaret av Södertäljes inlopp
Fredrik Eriksson och Piotr Wawrzeniuk gör en dagsutflykt till Mörkö och Södertörn. I denna del av podcastserien om kustbefästningarnas och kustartilleriets historia berättar den höglärde Eriksson om hur försvaret av inloppet till Södertälje organiserades över tid.
50 minutes | Jan 13, 2022
Från Fredriksborg till Myttingelinjen: Försvaret av Stockholm och Mälarens inlopp
Fredrik Eriksson lämnar ingen möda ospard när han tar Piotr Wawrzeniuk på en långpromenad vid Oxdjupet och Kodjupet vid Stockholms inlopp. Fredrik berättar hur geopolitiska och teknologiska förändringar påverkat planeringen av, och uppförandet av, en mängd vackra fortifikationsobjekt, liksom hur taktik anpassades. Podcasten är den första i en serie där kustartilleriets historia skildras, och där de bägge höglärda uppmanar allmänheten att iaktta en aktivare livsstil. Njut av en lärorik och kalorifattig podcast från militärhistoria på Försvarshögskolan!
32 minutes | Dec 16, 2021
Begränsade handlingars strategi: Ryska markbaserade kontingenten i Syrien
Markus Göransson Balázs berättar om den ryska markbaserade kontingenten i Syrien, som har varit en underskattad komponent av insatsen som helhet. Hur är kontingenten sammansatt? Vilka strategiska funktioner uppfyller den? Hur kan öppna källor bidra med kunskaper om insatsen? Detta och mer därtill bjuder Markus på. Markus Göransson Balázs är lektor i krigsvetenskap. Piotr Wawrzeniuk är lektor i militärhistoria. Bägge jobbar på FHS.
43 minutes | Nov 29, 2021
Svenska frivilliga i de slesvigska krigen
Lars Ericson Wolke berättar om de svenska frivilliga i de slesvigska krigen utifrån den nyss utgivna boken "Från dansk krigstjänst 1848-1849".
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Originals
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023