stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Krigshistoriepodden

108 Episodes

18 minutes | Jan 27, 2023
GIIA-avsnitt 26. Axel Skalbergs avsnitt – Rossbach 1757
I vårt mest förvirrande avsnitt hittills går vi – på vår patreon Axel Skalbergs begäran – igenom slaget vid Rossbach 1757: Fredrik den stores (kanske) största seger. Mattis härjar loss om de två (tre?) sidorna vilket inkluderar disciplinerade preussare (skräll), oorganiserade österrikare (skräll) och rätt ocombat fransmän (skräll!). Han försöker sedan använda en klocka som jämförelse för att beskriva de ganska röriga förvecklingarna på själva slagfältet. Per försöker hänga med och gapflabbar åt den extrema asymmetrin i kompetens och förluster. Stort tack till Axel Skalberg! Detta är hans personliga expressavsnitt. Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16 minutes | Jan 25, 2023
GIIA-avsnitt 25. Alexander Anderssons avsnitt – Kapare
I vårt mest piratiga avsnitt hittills går vi – på vår patreon Alexander Anderssons begäran – igenom Ayn Rands idealmänniskor: kaparna. Per håller i rodret den här gången och beskriver vällustigt denna lagliga form av sjöröveri, vilket även innebär en rad excentriska inte fullt så gentle gentlemän varav en rentav var en av Göteborgs främsta söner. Mattis roll i det här avsnittet är framför allt att ge ifrån sig grymtande läten av vällust över Pers framställan. Stort tack till Alexander Andersson! Detta är hans personliga expressavsnitt. Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
64 minutes | Jan 22, 2023
101. Universal soldier (eller ”aj som fan! Jag har ont i ryggslutet!”)
I vårt mest m/90-färgade avsnitt hittills så går vi igenom vad det innebär att vara och verka som en modern, svensk soldat/officer inom den stolta Försvarsmakten. Märkligt nog blev det väldigt lite tatueringar, biceps och helskägg och väldigt mycket fokus på tjänstemannarollen (CLICKBAIT !!!1!!111!). Per ”jag pratar utifrån levd erfarenhet” Wallin inleder det hela med att prata om den moderne soldaten som en utpräglad specialist som absolut inte är som vederbörande framställs i alla jävla filmer (dvs. som en hög kompisar som travar runt och löser alla uppgifter utifrån den amorfa uppgiften ”skyttesoldat”). Mattis ”jag har dimmiga minnen från lumpen för snart 20 år sedan” Bergwall har i stället gjort det enda rimliga – utgått från Riksrevisionens rapporter och två intervjuer med en episk fanjunkare och mannen bakom Instakontot Taktisk (ev. missuppfattningar och fel beror m.a.o. på Mattis och inte de intervjuade) för att beskriva Försvarsmakten som arbetsplats.  Dessutom: obarmhärtig kritik av COD:MW2, Riksrevisions-jingeln, så inte tillräckligt mycket i lön får du som GSS/K, SOG:ens sjukvårdsförmåga, Göstas insälj av en fantastisk kurs för självförverkligande, vad som blir kvar till armén när A26 fått sitt och mycket mer! Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
62 minutes | Jan 8, 2023
99. Vapentekniska återvändsgränder
I vårt mest efterkloka avsnitt hittills så fnissar vi högljutt över att dåtidens tekniker inte hade spåkulor eller var clairvoyanta. Kort och gott pratar vi om vapentekniska återvändsgränder. Mattis går ut hårt och baktalar tanketten – en knappt beväpnad lådbil som drevs av gräsklipparmotorer, förhoppningar och dådkraft. Därefter tar Per vid och avfärdar zeppelinaren; dvs. en långsam sak av tyg, fylld med brännbar gas som framfördes i en tid av brandammunition. Till sist avslutar Mattis med fladdermusbomben, och ja, du får höra själv. Dessutom: stora stenar som pansarvärn, livrädda piloter, Mattis Toyota-jämförelser, galna tandläkare, tyska flygvapnet som utplånar sig självt, morgonsura fladdermöss, Paul von Lettow-Vorbeck, näsfniss och mycket mer! Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
58 minutes | Dec 25, 2022
97. Medeltiden: den TÖNTIGA småskaligheten
I vårt drygaste avsnitt hittills går vi igenom medeltiden, utifrån dess TÖNTIGA småskalighet. Vi förväntar oss HEMA-folk med högafflar i kommentarsflödet. Mattis inleder med att prata fejder (dvs. mycket små krig) och medeltidens neurotiska inställning till avtal och tjänstgöring; vilket inbegriper riddare som ska tjänstgöra för England, givet att de inte måste tjänstgöra för Frankrike eller HRE. Per tar vid och diskuterar medeltidens största slag (en skärmytsling som adlats till Sagan om ringen) samt den SVENSKA medeltiden; en tid så påver att det visar sig att Arn-filmerna är fullkomliga dokumentärer. Dessutom: kycklingar som betalningsmedel, riddare som dör av att ha ätit för mycket fet fågel, en person som blåser i sitt horn för hårt, medeltida förvirring, skattesystem, invasioner som ingen märkte av och mycket mer! Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
67 minutes | Dec 11, 2022
95. Semifinalen i European War Challenge: preussisk-österrikiska kriget
I vårt mest glansfulla avsnitt hittills så går vi igenom semifinalen i European War Challenge – preussisk-österrikiska kriget – och konstaterar med helt omaskerad glädje att Conrad hade goda föregångare. Mattis håller i taktpinnen den här gången och beskriver kriget och dess förlopp, men framför allt dess många gubbar där de från Österrike uppvisar både storartad charm och uselt ölsinne. Per beskriver å sin sida österrikisk industri och vapenutveckling, men visar primärt upp en ogenerad glädje över den kavalkad av trattighet som var den österrikiska krigsmakten redan innan Sankt Conrad välsignade den med sin gärning. Dessutom: bortslarvad cognac, generaler som druckit för mycket champagne, långa luncher under pågående slag, gourmandiska färdigheter som grund för att bli generalstabschef, order som man glömmer att skicka, logistik som man inte orkar upprätta, uttrycket ”med Gud och tur” som grund för en defensiv plan och mycket mer! Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
73 minutes | Nov 27, 2022
93. Historiska ärr och att göra upp med sin historia
I vårt mest navelskådande avsnitt hittills så pratar vi om hur olika länder gjort upp med sin historia … och för den delen om hur andra länder definitivt inte gjort det. Mattis inleder med tyskarna, hur de faktiskt har försökt göra upp med sin historia och gör bl.a. lite godtyckliga utfall mot offentliga personer. Han använder därtill uttryck såsom ”lager av ondska” och ”karneval av våld”, så det måste ju vara en intressant prata. En fullkomligt rosenrasande Per tar därefter vid och gräver ner sig i hur japanerna ABSOLUT INTE har gjort upp med sin historia; vilket bl.a. resulterat i en japansk total oförståelse för varför deras grannar skulle uppröras över termer såsom ”Nanjingmassakern” eller ”Projekt 731.” Till slut avslutar de tu med att prata lite om ryssar och danskar, men det är mest när de ändå har ångan uppe.  Dessutom: britter som inte förstår vad det var för knasigt med kolonialismen, fransmän som VERKLIGEN inte gör det, tyskar som oroar sig för flecktarn, japansk skolundervisning och dess defekter, ryssar med otroligt vulgär smak och generell förvirring över Danmark. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
67 minutes | Nov 13, 2022
91. Buna–Gona: andra världskrigets värsta slagfält
I vårt vidrigaste avsnitt hittills så går vi igenom andra världskrigets värsta slagfält – Buna–Gona. Det här blev grimdark. Mattis ägnar rätt mycket tid åt Papua Nya Guineas klimat och terräng – båda ytterst människofientliga – och använder några väl valda (och fullkomligt gräsliga) citat för att beskriva precis hur mardrömslikt det blev när japaner, amerikaner och australiensare mötte varandra i mangroveträsk. Per förklarar å sin sida hur lukt, värme och luftfuktighet alla konspirerade för att göra slagfältet till en maskin som bröt ner soldatsinnen samt beskriver även ingående kunaigräs och varför du inte ska gå igenom det. I all denna misär nämner de från och till även själva slaget. Dessutom: malaria, dengue, beriberi, b-vitaminbrist, svartvattenfeber, trauman, extrem brutalitet, likmaskar, vedervärdiga lukter, tät djungel, nattsvarta dagar, stormangrepp genom midjedjup lera och (tråkigt nog) mycket mer. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
61 minutes | Oct 30, 2022
89. Det sög att vara knekt
I vårt mest konventionella avsnitt hittills går vi igenom någonting som är rätt givet och som alla redan vet – att det sög att vara svensk knekt under stormaktstiden. Mattis går knädjupt ner i total misär och beskriver skoskav, löss, sjukdomar, svält, förfärliga umbäranden och militär sjukvård under tidigmodern tid (dvs. förfärliga umbäranden uppsminkade till läkekonst). Per försöker upprätthålla en slags ”men å andra sidan”-pepp genom att beskriva att det nog ändå var rätt soft att vara knekt under den smala avgränsningen ”yngre indelningsverket när det var fred”, men bryter till slut ner sig själv när han beskriver krigsfångenskap och obehandlad PTSD. Dessutom: marsch över snöklädda berg, dödsstraff för allt, inmundigandet av mjöl, Mattis som imiterar en såg som går in i ben, den siste karolinen, något litet näsfniss ändå, det upprepade konstaterandet att Karl XI var den bättre av de tre Karl som har militärhistorisk relevans, bajsvattensjukdomar och mycket mer! Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15 minutes | Oct 28, 2022
GIIA-avsnitt 24. Jesper_Bes avsnitt – Enrico Toti
I vårt mest cykelburna avsnitt hittills berättar vi – på vår arbetsgivare Jesper_Bes uppmaning – historien om Enrico Toti; den enbente (!) italienske cykelskyttesoldaten (!!) som stred i bergsterräng (!!!). Per håller i taktpinnen den här gången och berättar om Toti, hur han stred mot pirater, blev av med sitt ena ben, började Forrest Gump-cykla genom Europa, stred i första världskriget och postumt blev en fascistisk symbol. Mattis hela insats blir i det här avsnittet att ge ifrån sig grymtningar som ungefär betyder ”jag har följdfrågor”.  Stort tack till vår arbetsgivare Jesper! Det här är hans personliga expressavsnitt. Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17 minutes | Oct 25, 2022
GIIA-avsnitt 23. Kjhenkans avsnitt – SJ:s driftvärn.
I vårt mest spårbundna avsnitt hittills går vi – på vår patreon Kjhenkans begäran – igenom det finaste som krigsmakten gett oss: SJ:s driftvärn. Per håller i taktpinnen den här gången och beskriver de päronformade krigare som under kalla kriget hade lägre prioritering för materiel än hemvärnet. Med njutning i rösten avhandlar han den bisarra lilla organisation som med hjälp av Ettan lös, blåställ, Kpist m/45 och jävlar anamma skulle freda Sveriges järnvägar från de sovjetiska stridsvagnsarméerna. Mattis uttrycker ren glädje över att denna organisation ö.h.t. existerat och stor sorg över att den upphört. Stort tack till Kjhenkan! Detta är hans personliga expressavsnitt. Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17 minutes | Oct 20, 2022
GIIA-avsnitt 22. Anton Holmströms avsnitt – Skogsbruk i krig
I vårt mest dendrologiska avsnitt hittills går vi – på patreon Anton Holmströms begäran – igenom skogsbruk i krig. Äntligen! Mattis tar tag i rodret den här gången och beger sig ut på en skogsvandring bland Visingsöekar och skeppsbygge. Under sin promenad hinner han beskriva de kottar som skulle värma upp Stockholm under första världskriget, kanontillverkning under tidigmodern tid och den härdande tillika vedrelaterade GSU:n under andra världskriget. Per minns å sin sida den förfärliga leda man som barn kände när man utsattes för hembygdsmuseers faiblesse för kolmilor.  Stort tack till Anton! Detta är hans personliga expressavsnitt. Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Anton driver dessutom projektet drones2ukraine.se som hjälper Ukraina med drönare och drönarpilotutbildningar. Hjälp till och skänk en slant du också till insamlingen på drones2ukraine.se Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
62 minutes | Oct 16, 2022
87. Revenant-krigen
I vårt mest rävpälsklädda avsnitt hittills så går vi igenom Revenant-krigen; dvs. krigen i Kanada och USA innan Kanada och USA blivit Kanada och USA. Mattis inleder med en rejäl genomgång av den terräng (läs: vildmark) som de stridande (läs: förvildade nybyggare med inälvsparasiter) stred (läs: dog i svält och undernäringssjukdomar) på/om. Han följer upp med en hel del om indiankrigföring, logistik och brist på tänder. Per går all in Canadaboo genom att ta sig an det kanadensiska hemvärnet; det mest hardcore du aldrig hört talas om och beskriver med oförställd glädje hur oändligt combat franska armén/marinkåren/postverket var i Nordamerika under tidigmodern tid. Dessutom: brittiska missöden, fransk dådkraft, marseljäsen, bäverkrigen, en fullkomlig miss under vilket tidsspann bäverkrigen utkämpades som vi lät vara kvar p.g.a. orka plus för att se om ni som läser den här texten på sociala medier faktiskt läser texten, de första fransmännen som upptäckte Niagarafallen, skörbjugg, kanoter, natives som spöar reguljära förband och mycket mer! Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17 minutes | Oct 14, 2022
GIIA-avsnitt 21. Christoffer Toressons avsnitt – Episka kvinnor under vk1
I vårt mest Sabaton-tunga avsnitt hittills så går vi – på vår Patreon Christoffer Toressons begäran – igenom exakt det han bad om: episka kvinnor under första världskriget. Mattis tar rodret den här gången och koncentrerar sig dels på sjuksköterskorna, dels på de kvinnor som faktiskt rakt av stred. Av fullt förklarliga skäl upptas sålunda en stor del av avsnittet av Milunka Savić – den mest medaljerade kvinnan i krigshistorien. Per emottar det mesta av informationen ovan med en kombination av förfäran och vag glädje. Stort tack till vår arbetsgivare Christoffer! Det här är hans personliga expressavsnitt. Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16 minutes | Oct 11, 2022
GIIA-avsnitt 20. Sebastian Axelssons avsnitt – Landkreuzer P-1000 Ratte
I vårt mest detektiviga avsnitt hittills pratar vi – på vår Patreon Sebastian Axelssons begäran – om den tyska, tänkta monstervagnen P.1000 Ratte. Mattis håller i tömmarna den här gången och beskriver Rattes titaniska storlek, kanoner, planerna för att bygga den … och att dessa kanske aldrig fanns? Eller gjorde de det? Eller är alltsammans bara uppdiktat? Oavsett så bidrar Per med häpnad över att idén – oavsett om den var tyskarnas eller ej – över huvud taget uppstått. Stort tack till vår arbetsgivare Sebastian! Detta är hans personliga expressavsnitt Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15 minutes | Oct 7, 2022
GIIA-avsnitt 19. Linus Elmgrens avsnitt – Fjärrpatrullerna
I vårt mest repriserande avsnitt hittills går vi – på vår Patreon Linus Elmgrens begäran – igenom finska fjärrpatrullerna; igen! Eftersom Mattis drog igenom denna finska dådkraft redan i avsnitt 23 så får därför Per dra på sig de mentala längdskidorna och beskriva denna högoktaniga sisu i förbandsform. Resultatet blir långmarscher bakom fiendens linjer, få mot många och annat som man associerar med Finland. Stort tack till vår arbetsgivare Linus! Det här är hans personliga Expressavsnitt! Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
20 minutes | Oct 4, 2022
GIIA-avsnitt 18. Gustaf Runius avsnitt – Dödsritt 1870
I vårt mest anfallsinriktade avsnitt hittills går vi – på vår Patreon Gustaf Runius begäran – igenom det Bredowska anfallet vid Mars-la-Tour 1870. Du hör ju själv, en dödsritt utlovas. Mattis agerar ciceron den här gången och beskriver uppsluppet hur von Bredow genomförde en liten ritt med alldeles för få kavallerister mot alldeles för många fransmän vilket slutade i herrejösseshöga förluster, men även med (eventuellt) mer långtgående konsekvenser än vad man kanske kan tro. Per hänförs å sin sida i egenskap av Krigshistoriepoddens hästtjej över hur härligt han tycker det är med kavalleri. Stort tack till vår arbetsgivare Gustaf! Det här är hans personliga Expressavsnitt! Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
63 minutes | Oct 2, 2022
85. Anti-Conrad-generalerna
I vårt mest ohipstriga avsnitt hittills så pratar vi om de härförare som var precis så bra som fördomar och någon form av common wisdom säger; extremt kompetenta snubbar, helt enkelt. Mattis inleder med att prata uppsluppet om Gaius Julius Caesar och använder i sammanhanget begreppen ”manipulativ” och ”hänsynslös” i positiv bemärkelse. Per kan å sin sida kan inte hålla sig ifrån att vara åtminstone LITE hipster varför han tar upp Khalid ibn al-Walid – en man som inte är jättekänd utanför arabvärlden, men det är också helt oförtjänt eftersom han var en in i helvete skicklig general. Mattis går sedan tillbaka till ohipster-fasonerna och snackar Heinz Guderian med stark fokus på framryckningshastighet medan Per avslutar med att härja om Norman Schwarzkopf med stark betoning på lärande kulturer. Dessutom: plain clothes-legionärer som tar städer, en man som tar sig an två imperier, trådburet samband som ett sätt att hemlighålla saker för den egna ledningen, utskåpningar av Saddam Hussein, generaler som dräper kungar i envig, arga fruar (inte våra), Fortunate Son och mycket mer! Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
21 minutes | Sep 30, 2022
GIIA-avsnitt 17. Felix Nilssons avsnitt – Fransk-mexikanska krigen
I vårt mest latinamerikanska avsnitt hittills så går vi – på vår Patreon Felix Nilssons begäran – igenom Frankrikes TVÅ interventioner i Mexiko under 1800-talet. Mayhem utlovas. Per håller i taktpinnen och går igenom fransmännens ohämmade kallsinnighet och opportunism när de går i krig mot ett sanslöst fattigt land inte en utan två gånger; första gången p.g.a. bakelser, andra gången p.g.a. ”cashen ska in”. Mattis lyssnar intresserat och hänförs över mängden trattighet i två krig som ingen egentligen hört talas om. Stort tack till vår arbetsgivare Felix! Det här är hans personliga Expressavsnitt! Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
21 minutes | Sep 27, 2022
GIIA-avsnitt 16. MrAppleDarkness avsnitt – Emukrigen
I vårt mest ornitologiska avsnitt hittills går vi – på vår Patreon MrAppleDarkness begäran – igenom emukrigen, en osannolik historia som bara kunde ha skett i Australien. Mattis agerar ciceron den här gången och går igenom emuer som fenomen, deras organisation, beväpning och fältförmåga. Han beskriver även de käcka australiensare som fick i uppgift att få bukt med djuren samt Australiens återkommande krigsförklaringar mot naturen själv. Per hänförs å sin sida över härdiga australiska nybyggare, emuernas ännu större härdighet samt en (förmodat) excentrisk, brittisk officer. Stort tack till MrAppleDarkness! Det här är hans personliga expressavsnitt. Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon! Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Originals
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023