stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Husesyn med Ulla Skoog

33 Episodes

43 minutes | Jan 6, 2023
Husesyn med Ulla Skoog: Sveriges rivigaste stad
Ulla går på husesyn i Göteborg och hon blir inte imponerad. Kanske är Göteborg den stad där det rivits mest och de gamla husen har ersatts av stora anonyma lådor i glas och betong. Det verkar som att det enda man tar hänsyn till är vägarna och bilarna, och var sjutton är älven?! Tillsammans med Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen tar Ulla Skoog en promenad genom stan och pratar med Patrik Wernersson från Sydskiffer, arkitekturprofessorn Ola Nylander och Filip Laurits från föreningen Fasad.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Dec 24, 2022
Husesyn med Ulla Skoog: Finhuset och fulhuset
På Julafton drömmer sig Ulla Skoog tillbaka till sommaren då hon besökte både ett finhus och ett fulhus men det bor som tur är finingar i båda. Plötsligt en dag upptäckte Ulla Skoog ett hus som hon gått förbi många gånger men som nu stod där som en skinande Fågel Fenix. Det visade sig att huset hade bytt ägare och Sandra Tillman med familj hade varsamt renoverat det hundraåriga huset. Det blev ett riktigt finhus, tyckte Ulla. Ett stenkast bort låg dock ett hus som en gång varit vackert, men som nu hade fått plåtfasad, tjocka pivotfönster och betongtegel på taket. Ett riktigt fulhus, tyckte Ulla. Tur då att ägarna Unni Brandeby och Ola Fransson var riktiga finingar.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Aug 10, 2022
Framtidens byggnadsvårdare
Hur ser framtiden ut för byggnadsvården? Hoppfullt tycker Ulla efter att ha träffat framtidens byggnadsvårdare. På Dacapo i Mariestad utbildas hantverkare i restaurering och traditionella hantverkstekniker. Ulla Skoog och Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsförening går husesyn på skolan där de träffar målareleven Malin Gustavsson, Felix Jörlén som studerar timring och stolpverk, Kajsa Alverup som studerar trädgårdens och landskapsvårdens hantverk, Jesper Andersson som har gått fönsterhantverksutbildningen och läraren Mats Lindström.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Aug 3, 2022
Lyckan i ett pensionat
Sommartider är semestertider och vad passar väl bättre då än att ta in på ett litet stilfullt pensionat? Husesyn tar in på det lilla pensionatet Villa Sjötorp vid havet på Lyckorna i Ljungskile. Det drivs av Ellika Mogenfelt som har fått kämpa hårt för sin dröm, ett pensionat där alla rum är individuella, där husets originaldetaljer är kvar och där doften av plastfärg är förbjuden. Inte konstigt att Ulla Skoog och Svenska Byggnadsvårdsföreningens Stephan Fickler sover skönt efter att ha gått på husesyn här.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 27, 2022
Hon brinner för kakelugnar
Att bygga kakelugnar ger starka armar, men kan kakelugnsmakaren Emelie klå Ulla i armbrytning? På Gunnebo slott i Mölndal bygger Emelie Jansson tre nya kakelugnar efter traditionella metoder, och hon tipsar Ulla Skoog och Stephan Fickler om hur man på bästa sätt eldar i sin kakelugn så att inte sotaren blir arg. Dessutom imponeras Ulla av Emelies styrka att bära kakel och murbruk upp och ner för trappor kräver nämligen sin kvinna.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 20, 2022
Att bygga hus med halmbalar
Att bygga sitt hus av hoppressade halmbalar är som att bygga med legoklossar, tycker Lena Falkheden. Bara fantasin sätter gränser och Ulla häpnar över resultatet. Lena och hennes man Frans Yzermans har byggt sina hus av hårt hoppressade halmbalar som sedan täckts med lerputs. Även om det fortfarande är ovanligt i Sverige är det en vanlig byggmetod i andra delar av världen, inte minst i USA där man började bygga så här på platser där man saknade tillgång till trä. Ulla Skoog och Stephan Fickler konstaterar att det inte bara blir snyggt och billigt, på köpet får man också ett mycket skönt inomhusklimat.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 13, 2022
Vikten av att ventilera
Värdet av en god ventilation kan inte nog betonas, men man behöver inte krångla till det i onödan. Moderna ventilationsanläggningar är ofta stora, dyra och fula, och inte sällan brummar och susar de mest hela tiden. Men så behöver det inte vara. Ulla Skoog och Stephan Fickler besöker Götabergsskolan där de träffar VVS-konsulten Charlotta Berggren. Hon argumenterar för att vi ska återgå till självdraget enkelt, billigt och tyst.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 6, 2022
Huset som överlever oss alla
I säsongens första Husesyn återvänder Ulla Skoog till sin barndoms trakter som format hennes syn på vad hus kan och bör vara. Evalds hus har stått där så länge hon kan minnas och kommer säkert att stå kvar där när vi själva är borta sedan länge. I Evalds stall hade Ulla sin häst och på de smala grusvägarna körde hon sin moped under ungdomen. Därför blir hon glad när hon får veta att Evalds hus har köpts av Christer Bengtsson, som renoverar det med varsam hand med hjälp av snickaren Ulf Oxbratt. Ulla beger sig till Evalds hus och går på husesyn med Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 7, 2021
Husesyn med Ulla Skoog: Hon tog sitt hus och drog
Det finns många sätt att rädda hotade hus. Ett är att helt sonika ta det med sig. När Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker Petersvik i Sundsvall är det grönskande området med sina stora sekelskiftesvillor jämnat med marken och ersatt av grushögar. Här byggs i stället en logistikpark och när Cecilia Hedlund hörde att husen skulle rivas köpte hon ett av dem och flyttade det till Roslagen på en pråm.
27 minutes | Jul 7, 2021
Husesyn med Ulla Skoog: Kärleken till hus och människor
När Lars plötsligt fick ärva en gård visste han inte hur han skulle ta hand om den men så träffade han Karin När Ulla Skoog besöker den varsamt renoverade gården Joners utanför Hudiksvall tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler visar det sig att kärleken till hus ibland går hand i hand med kärleken till människor. När Lars Sundins föräldrar dog i en olycka fick han plötsligt ärva familjens hälsingegård. Han bodde då i en lägenhet i Hudiksvall och visste ingenting om byggnadsvård och var inte heller särskilt intresserad av det. Men så en dag kom Karin Haglund från museet på besök och hon föll pladask för gården och för Lars.
27 minutes | Jul 7, 2021
Husesyn med Ulla Skoog: Våra älskade sommarstugor?
Det sägs att svenskarna är tokiga i sina sommarstugor, men sommarstugornas renoveringsbehov kan också göra svenskarna tokiga. Under några intensiva sommarveckor är det många som trängs i sina sommarstugor, inte sällan flera generationer samtidigt. I takt med att familjerna växer och kraven på bekvämligheter ökar börjar många att bygga till och bygga ut. Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker sommarparadiset Sörfjärden i norra Hälsingland där de tittar in hos Peter Hagberg. Han älskar sitt sommarhus men drömmer också mardrömmar på vintern om läckande tak och spruckna fönsterrutor.
27 minutes | Jul 7, 2021
Husesyn med Ulla Skoog: Att bo i ett världsarv
När hälsingegården Pallars blev klassat som ett världsarv växte intresset för Görans barndomshem. Cheopspyramiden, Taj Mahal och Göran Thoressons hem är alla världsarv, men själv tycker han inte att det är så mycket att orda om. Däremot är han stolt över sina förfäder som tagit så väl hand om gården, som nu för tiden drar till sig besökare från när och fjärran. Två av dem är Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler som häpnar över de fantastiska målningarna på gården. I sommar kommer det att hållas ett byggnadsvårdsläger på Pallars, och byggnadsvårdaren Mimmi Göllas och timmermannnen Daniel Åkerman berättar om utmaningarna med att vårda ett världsarv.
27 minutes | Jul 7, 2021
Husesyn med Ulla Skoog: Nya hus i gammal stil
Varför kan ingen längre bygga vackert? Det kan någon! Många suckar över att nya hus ofta är mycket fulare än äldre tiders byggnader. Det tog Daniel Blomqvist fasta på och har börjat tillverka trähus med högt i tak och torn på taket. Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker fabriken i Matfors där det byggs nya hus i gammal stil.
27 minutes | Jul 7, 2021
Husesyn med Ulla Skoog: Brutna ben och förgiftade hus
I sommar är Husesyn med Ulla Skoog tillbaka i P1 och i det första avsnittet besöker hon Gävle trots att hon knappt kan gå... Hennes kärlek till äldre byggnader överträffas bara av ilskan över hur de ofta missköts. I sommarens första avsnitt besöker Ulla Skoog Gävle tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen. De gläds år den vackra staden med sina bevarade trähus men noterar också att nya material både förfular många hus och gör dem giftigare än de behöver vara. De besöker Cathrine Bülow som driver Ekobyggportalen.se och även i hennes hem från 1800-talet har de nya materialen smugit sig in.
27 minutes | Aug 3, 2020
Det ledsna huset på Söder
I säsongsavslutningen undrar Ulla Skoog hur svårt det kan vara att ta hand om våra gamla hus. Inte svårt alls visar det sig om bara viljan finns. Hovings malmgård på Södermalm i Stockholm är ett vackert hus från 1700-talet där bland annat Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta har bott. Idag ser dock huset ganska ledset ut där det står och förfaller. En skandal tycker Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler och för att bli på bättre humör besöker de bostadsrättsföreningen i Örnsberg som varsamt låtit renovera alla sina 800 fönster, i stället för att riva ur dem och sätta in nya. Fönsterhantverkaren Sebastian Åberg berättar om vad man bör tänka på om man vill ha hållbara och vackra fönster i sitt hus. Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 27, 2020
Ett badrum i tegel
Tätskikt, vattenskador, mögel och giftiga material. Våra badrum kan vara allt från stålbad till rena h-veten Understenshöjden i Stockholm är en ekoby byggd med miljövänliga material och metoder. Till exempel är badrummen byggda i tegel och när Ulla Skoog får se dem undrar hon varför inte alla badrum byggs på liknande vis. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler och Cathrine Bülow från Ekobyggportalen får de en guidad tur genom byn av Jan Ohlin, som bott på Understenshöjden sedan den byggdes. Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 20, 2020
Köket där tiden stått still
Sicket gammalt kök, vi river ut det och sätter in ett nytt. Aaargh, neeej! I landet där köksrenoveringar har blivit en nationalsport är det idag svårt att hitta äldre välbevarade kök. I veckans program besöker Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler ett kök på Södermalm i Stockholm där tiden stått still och som därför användes vid inspelningarna av Fröken Friman på SVT. Därefter beger de sig till Storängen i Nacka där de träffar husägaren Peter Alpkvist och finsnickaren André Granfeldt som berättar om hur de varsamt renoverar köket i den gamla villan. Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 13, 2020
Konsten att putsa ett hus
Ulla Skoog har bott i Gamla Stan i flera omgångar och i veckans program visar hon några av sina smultronställen. Gamla Stan i Stockholm vimlar av stenhus i olika färger men hur mycket sten är det egentligen i dem? Ulla Skoog tar oss med genom de trånga gränderna och ner i de mörka källarvalven, och uppe på en byggnadsställning vid Holländska ambassaden diskuterar hon konsten att putsa ett hus tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler och murarmästaren Tomas Lööw. Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jul 6, 2020
En svår uppväxt ger det bästa träet
En svår uppväxt och död inombords, ja, så bör träet vara beskaffat när man söker det rätta virket. I veckans avsnitt tar Ulla Skoog med oss upp på Söders höjder och de pittoreska små trähus som ännu finns kvar där. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler och timmermannen Johannes Pennström diskuterar hon fördelarna med trähus, varför det borde finnas fler träplank framför våra hus och hur det rätta virket bör vara beskaffat. Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
27 minutes | Jun 29, 2020
Grunden till allt
I sommar är Husesyn med Ulla Skoog tillbaka i P1 och i det första avsnittet handlar det om grunden till allt husgrunden. Torpargrund, krypgrund och fuktproblem i källaren Ulla Skoog går grundligt tillväga i det första av sex nya program. Under några sommarveckor besöker hon olika hus runt om i Stockholm och vi kommer att få följa med upp på Söders höjder och ner i Gamla Stans källarvalv. I det första avsnittet besöker hon Skansen tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler från Svenska byggnadsvårdsföreningen för att krypa runt i grunden till allt husgrunden. Med hjälp av Skansens egen byggnadsantikvarie Staffan Hansing får vi lära oss varför det är viktigt vad våra hus är byggda på och vad vi kan göra när vi får problem med husgrunder och källare. Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Studios
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023