stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Boekenpodcast Het verhaal

50 Episodes

47 minutes | a year ago
Marleen Stikker over haar boek Het internet is stuk, maar we kunnen het repareren
De begintijd van het internet was veelbelovend. Internetpioniers als Marleen Stikker hielpen het medium publiek toegankelijk te maken en vorm te geven vanuit democratische waarden. Maar de techreuzen wisten onze digitale omgeving volledig over te nemen en daarmee zelfs onze democratie en onze identiteit aan te tasten. We zijn onze digitale soevereiniteit kwijtgeraakt. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd, en dat hebben we zelf laten gebeuren. In Het internet is stuk onderzoekt Marleen Stikker wat er misging en hoe we die digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden. We moeten de macht over ons digitale leven weer naar ons toe trekken. We hebben het internet stukgemaakt, we moeten – en kunnen! – het ook weer repareren.
47 minutes | a year ago
Maarten Elzinga over zijn vertaling van Het Drinkgelag van René Daumal
Vertaler Maarten Elzinga over Het Drinkgelag, een trilogie van de dorst (1939) van René Daumal. Zoals NRC het beschrijft: 'Het is een duizelingwekkende, gefabuleerde, ironische reis door één nacht waarin de ik-persoon zich eerst in een rokerige zaaltje of opslaghok bevindt, dan door een soort psychiatrisch ziekenhuis wordt rondgeleid door een ziekenbroeder en uiteindelijk plompverloren op een hoopje stro op een zolder zijn roes uitslaapt. Dat klinkt misschien als een neurotische dronkenschap maar zo is het niet; het gaat om het spelen met zinnen, met woorden, de hilarische gedachtespinsels waarmee dit drinkgelag omzoomd wordt.'
45 minutes | a year ago
Kees van Beijnum over zijn roman 23 seconden
‘Als je iets van jezelf wilt begrijpen moet je altijd naar je ouders kijken’ Kees van Beijnum over zijn nieuwe roman 23 seconden. Anne, dochter van een Amsterdamse raamprostituee, keert na 20 jaar terug naar de Zeedijkbuurt, de buurt van haar jeugd en gaat de gruwelijke moord op haar moeder reconstrueren. Centrale vraag: hoe word je gevormd of misvormd door zo’n jeugd. Ook over hoe Amsterdam veranderd is sinds de jaren 90. Het werk van Kees van Beijnum werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen en bekroond met de F. Bordewijk-prijs in 2001. Naast romans schrijft Van Beijnum ook scenario’s, bijvoorbeeld voor de speelfilm De Heineken ontvoering en zijn romans Dichter op de Zeedijk en De oesters van Nam Kee zijn verfilmd.
45 minutes | a year ago
Ivo Victoria over zijn roman Alles Is Oké
'Er is een verband tussen Alzheimer en eenzaamheid' In deze 75ste aflevering van boekenpodcast Het verhaal vertelt Ivo Victoria over zijn deels autobiografische roman Alles is oké, met als ondertitel Een zoon wil zijn moeder nog één keer laten schitteren. Alles is oké is zijn vijfde roman waarin hij een heroïsch beeld van zijn dementerende moeder laat oprijzen naast het verhaal van haar zelfverlies en aftakeling.
48 minutes | a year ago
Elma Drayer over haar boek Witte schuld
Elma Drayer werkte als journalist voor Vrij Nederland en Trouw en is sinds 2015 als columnist en recensent verbonden aan de Volkskrant. Dit boek, Witte schuld is mede gebaseerd op eerder verschenen columns en stukken van haar over het onderwerp identiteitspolitiek. Drayer wil met dit boek onder meer laten zien dat identiteitspolitiek een gevaarlijk gif in zich draagt namelijk de intrinsieke beschuldiging van racisme aan het adres van blanken en ze werpt de vraag op waarom de relatief kleine groep die deze politiek uitdraagt zoveel invloed heeft.
46 minutes | 2 years ago
Marijke Schermer over haar roman Liefde, als dat het is
'Liefde, als dat het is' gaat over vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lichamelijke lust, tot-de-dood-ons-scheidt en de intensiteit van het moment. Een modern verhaal over een eeuwig onderwerp. Marijke Schermer schrijft naast romans ook toneelstukken en is regisseur. Haar vorige roman Noodweer stond in 2017 op de shortlist van de ECI literatuurprijs en werd verkocht aan Spanje, Zwitserland en Denemarken.
48 minutes | 2 years ago
Marieke Derksen over haar sportboekenuitgeverij Inside
Uitgever Marieke Derksen over haar uitgeverij Inside die bekend is van titels als Gijp, Kieft, Geen Genade en andere bestsellers. Ze richtte deze uitgeverij op met haar vader Johan Derksen en Michel van Egmond. Uitgeverij Inside is de Nederlandse specialist op het gebied van sportboeken. Ze vertelt ook over haar jeugd samen met haar vader nadat haar moeder overleed na een fatale val van de trap.
47 minutes | 2 years ago
Lodewijk Asscher over zijn boek Opstaan in het Lloyd Hotel
'We hebben te weinig aan onze achterban uitgelegd wat er wel goed ging' Lodewijk Asscher was wethouder in Amsterdam, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier in het kabinet Rutte II. Ook is hij partijleider van de PvdA. In Opstaan in het Lloyd Hotel analyseert Asscher de teloorgang van de PvdA na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 waarbij de partij 29 zetels verloor, beargumenteert hij hoe de partij uit haar as kan herrijzen en deelt hij zijn persoonlijke en politieke ervaringen met de lezer.
45 minutes | 2 years ago
Frank Heinen over zijn debuutroman De zaak Tom
Frank Heinen over zijn debuutroman De zaak Tom waarin verteller Bob zijn dove gehandicapte broer Tom ontvoert uit de instelling om hem mee te nemen op een roadtrip, maar het avontuur loopt volledig uit de hand en niets is wat het lijkt.
45 minutes | 2 years ago
Peter Zantingh over zijn roman Na Mattias
Peter Zantingh over zijn roman Na Mattias. Een boek over de vele aspecten van rouw. Ook over de generatie die opgroeide in de jaren 90 en het moeizame streven naar geluk. Dit is zijn derde roman, eerdere romans van hem zijn Een uur en 18 minuten en De eerste maandag van de maand. Peter Zantingh is naast schrijver, plaatsvervangend chef van de zaterdagkrant van NRC.
46 minutes | 2 years ago
Arthur van Amerongen over zijn novelle Mijn moeder is gek
Arthur van Amerongen studeerde onder meer Semitische Talen, was correspondent in het Midden-Oosten in Jeruzalem en Beiroet en daarna verslaggever in Latijns-Amerika. Hij won in 2004 de Nipkowschijf voor radio met zijn makker Rob Muntz en in 2006 met Loes de Fauwe de Prijs voor de Nederlandse Dagbladjournalistiek met de serie 'Kasba Amsterdam'. Van Amerongen schreef meerdere boeken. Zijn boek Brussel: Eurabia werd in 2008 genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Hij schrijft sinds 2012 columns voor de Volkskrant en HP/De Tijd.
45 minutes | 2 years ago
Esther van Fenema over haar boek Het ontstemde brein
'Het gevoelsleven van de musicus is sterk verbonden met zijn instrument.' Esther van Fenema is psychiater, ook voor het tv- programma BN’ers in therapie, ze schrijft regelmatig opiniestukken, is professioneel violist én oprichter van de Muziekpoli. Een gesprek over onder meer muziek als de oudste en universele vorm van communicatie, dat de relatie tussen een musicus en het instrument vergelijkbaar is met een liefdesrelatie en podiumangst.
46 minutes | 2 years ago
Ted van Lieshout over zijn dichtbundel Ze gaan er met je neus vandoor
'Zo is de liefde. Je dénkt dat er van je gehouden wordt, maar ze gaan er met je neus vandoor.' Ted van Lieshout over zijn experimentele dichtbundel Ze gaan er met je neus vandoor en zijn succesvolle kinderboekenreeks Boer Boris. Ted van Lieshout heeft inmiddels meer dan 50 boeken geschreven, waarvan een deel ook vertaald is en won al vele prijzen, onder meer de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Ook schreef hij 2 autobiografische romans over de verhouding die hij als kind had met een oudere man.
50 minutes | 3 years ago
Marcel van Roosmalen over zijn bundel Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt
NRC-columnist en NPO radio 1 Druktemaker Marcel van Roosmalen over ergernissen, Vitesse, zijn held Theo Bos, Betondorp, het leven als theater, Arnhemse humor, het menselijk tekort en zijn aanstaande roman over zijn vader. Ook met fragmenten uit zijn beste reportages.
46 minutes | 3 years ago
Boris Dittrich over zijn Spannende Boeken Wekengeschenk Barst
Mensenrechtenactivist Dittrich vindt het belangrijk om in zijn boeken iemand van de LHBT-gemeenschap een hoofdrol te geven. In de korte thriller Barst probeert de lesbische rechercheur Maya Oliphant met haar Turks-Nederlandse collega Bulut Kaya een moord op te lossen die gepleegd is in het Vondelpark. Ondertussen is er een talentenshow op RTL die er iets mee te maken lijkt te hebben. Oud-advocaat, -rechter en -D66-politicus Dittrich schreef eerder de thrillers Moord en Brand, De waarheid liegen, W.O.L.F. en Halszaak. Dittrich werkt sinds 2007 voor Human Rights Watch in New York en Berlijn.
46 minutes | 3 years ago
Annet Schaap over haar bekroonde kinderboekdebuut Lampje
'Ik kende mezelf eigenlijk alleen als iemand die heel hard werkt' Annet Schaap heeft zo'n 200 kinderboeken geïllustreerd, waaronder de Hoe-overleef-ik-boeken van Francine Oomen, voordat zij in 2017 debuteerde als schrijver met dit boek Lampje. Haar debuut werd meteen bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs, een tweejaarlijkse literatuurprijs voor kinderboeken en in april 2018 won ze met Lampje ook de Woutertje Pieterse Prijs, voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek.
48 minutes | 3 years ago
Arnout Brouwers over Rodina - Tussen lethargie en revolutie
Arnout Brouwers over zijn boek Rodina – Tussen lethargie en revolutie, een bundel met reisverhalen en ontroerende, soms schokkende portretten van zeer verschillende Russen uit alle lagen van de ook zeer gevarieerde bevolking in dat immense land. Ook over melancholie en wodka. Arnout Brouwers was correspondent in Rusland van 2006 tot 2013 en is nu chef opinie van de Volkskrant.
46 minutes | 3 years ago
Sien Volders over haar debuutroman Noord
Sien Volders vertelt over de aantrekkingskracht van het hoge noorden, verlangen naar vrijheid, de wens los te breken uit het gereguleerde stadse leven en overleven in de natuur. Noord speelt zich af in Canada. Haar hoofdpersoon Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, gaat in de vroege jaren tachtig voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat. Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan.
46 minutes | 3 years ago
Justine le Clercq over haar roman Krimp
Justine le Clercq over haar leven als jeugdige heroïneverslaafde thuisloze hosselaar. Ze zat vaak in de jeugddetentie en ging na haar 18de de prostitutie in om te voorkomen dat ze een strafblad kreeg. Het idee voor Krimp kreeg ze in 2014 na de klopjacht op het misdaadduo Enise B. en Antonio van der P. Via haar fictieve lotgenoot Lina doorzoekt Le Clercq haar eigen arrestatie in 1989, die uitmondde in een eeuwig durende schuld.
52 minutes | 3 years ago
Bert Wagendorp over zijn essay Vals Spel - Nieuw licht op sport, macht en geld
In 1938 waarschuwde Johan Huizinga in het beroemde Homo ludens dat door de technische en wetenschappelijke professionalisering van de sport 'de eigenlijke stemming van het spel dreigt teloor te gaan'. Vandaag de dag zien we het resultaat daarvan. Sport beheerst het nieuws, niet door het spel maar vanwege de knikkers, de schandalen en het geweld. In Vals spel vraagt Bert Wagendorp zich af of deze ontwikkeling moet worden gekeerd, en of dat eigenlijk zou kunnen.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag
Privacy Policy Terms of Service Do Not Sell My Personal Information
© Stitcher 2020