stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Geeky Dingen

75 Episodes

0 minutes | 2 days ago
Mededeling
Wij (Thom en Linda) zijn enorm geschrokken en geschokt door de onthullingen over Sidney Smeets. Hij blijkt een andere persoon te zijn dan degene die wij dachten te kennen. Geeky Dingen gaat daarom verder zonder hem. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers. We wensen alle mensen die door hem geschaad zijn veel sterkte.
107 minutes | 17 days ago
74: Castratie & spel: politieke series
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Iris Verhulsdonk over Borgen (2010), House of Cards (2013) en De Fractie (2015). Wat is de aantrekkingskracht van politieke series? We verwonderen ons over de seks en liefde tussen politici en journalisten. Uiteraard staan we lang stil bij gender: hoe gecastreerd is Birgitte's echtgenoot, is al dat bloot echt nodig en wat is op met alle vaderfiguren?  Luister ook naar het interview dat Onder Mediadoctoren had met De Fractie-bedenker Femke Halsema https://youtu.be/_up10plgaCs De terugblik Sidney zag drie series die allemaal gaan over situaties waar mensen zich niet thuis horen. Enslaved (Canvas) met Samuel L. Jackson als verteller gaat over de slavenhandel. In Resident Alien (SyFy) speelt Alan Tudyk een buitenaards wezen dat op Aarde neerstort. Solar Opposites (Hulu), van de makers van Rick & Morty, gaat eveneens over aliens.  Linda keek met veel plezier naar het tweede seizoen van Anne+ (Netflix), met allemaal LHBTQ+ personages gespeeld door LHBTQ+ acteurs, over het leven dat wij in een vorig tijdperk leidden in de grote stad. Ze was blij verrast met Cucumber (Channel 4), een serie vol expliciete seks over wat het betekent om gay te zijn en wat het betekent om van middelbare leeftijd te zijn.  Iris heeft Neil Gaiman ontdekt. Ze leende The Graveyard Book van Linda en ging daardoor Neverwhere lezen. De serie met dezelfde naam was in 1996 net eerder te zien op de BBC - hij staat op YouTube met Italiaanse ondertitels. Daarnaast is ze nog steeds bezig met Ni no kuni, de Studio Gibli-game waar ze het al in aflevering 63 over had, omdat wat ze dacht dat het einde was het einde niet bleek te zijn. In dat kader heeft ze My Neighbor Totoro ook maar herkeken.  Thom keek The Snyder Cut, de veelbesproken remaster van Justice League. Hoewel hij beter is dan het origineel, is het nog steeds geen goede film - maar dat ligt aan Zac Snyder. The Sound of Metal is een tragische film over een drummer die zijn gehoor verliest. Hartverscheurende aanrader.  De vooruitblik Iris wil meer Neil Gaiman lezen, meer games inhalen en RuPaul's Drag Race kijken - wat ze nog nooit heeft gedaan.  Sidney kijkt uit naar zijn beëdiging als Kamerlid, die terug te kijken is via Debat Gemist. Daarnaast heeft hij zin in The Suicide Squad, als sequel dan wel soft reboot van Guardians of the Galaxy. Op Amazon Prime staan al drie afleveringen van Invincible, een tekenfilmserie met bijzondere stemacteurs.  Linda gaat direct na de uitzending beginnen aan seizoen 3 van Killing Eve, dat klaarstaat op Videoland.  Thom zag The Suicide Squad net voor zich weggekaapt worden. Hij heeft er zin in vanwege de B-helden die DC uit de grabbelton heeft getrokken.
101 minutes | a month ago
73: Nieuwe TeleVisie: WandaVision
In deze aflevering praten de geeks met hun gasten GJ Kooijman en Louise Barendregt over WandaVision. Dat doen ze deze week zonder Linda, want deze serie was niets voor haar. We praten over of de serie überhaupt wel te kijken is als je geen doorgewinterde MCU-kijker bent en of dat een probleem is. Is deze eerste Marvel-serie vernieuwende TV? Hoeveel kwam uit van de wilde theorieën die het internet over vlogen? En wat betekent deze serie voor de toekomst van het MCU? De terugblik: Thom herkeek de spannende animeserie Death Note (Netflix) maar was vooral blij met het spelen van de Super Marie 3D All-Stars bundel op de Switch. Louise kan door de lockdown niet naar buiten dus besloot daarom maar op avontuur te gaan in Skyrim(Gamepass). Ook begon ze aan Star Trek: Deep Space 9 als voorbereiding op het kijken van Picard. GJ vermaakte zich met Camp Cretaceous (Netflix), de animatieserie over Jurassic World en keek daarbij ook uit naar de VelociCoaster een Jurassic World achtbaan die gebouwd wordt in Universal’s Islands of Adventure in Florida. Sidney keek het charmante Pretend it’s a City (Netflix) waarin regisseur Martin Scorsese met zijn vriendin Fran Lebowitz praat over New York. Ook keek hij Synchronic, een goede scifi-horror met een hoofdrol voor Anthony Mackie. De vooruitblik: Louise kan niet wachten tot ze zich weer kan onderdompelen in de wereld van the Witcher. Hopelijk komt seizoen 2 van de Netflix serie dit jaar nog uit. GJ kijkt uit naar Raya and the Last Dragon op Disney+, al zal hij daarvoor wel bij moeten betalen. Thom gaat eindelijk Axiom’s End lezen, het literaire debuut van film-youtuber Lindsay Ellis. Sidney gaat zich wagen aan het Build the Enterprise bouwpakket en gaat kijken naar de docuserie John Wayne Gacy: Devil In Disguise (Peacock).
97 minutes | a month ago
72: Black Mirror: systeemkritiek of kijkvermaak?
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Lennon Fokkens, die eerder aanschoof over Harry Potter. Hij is nummer 7 op de lijst voor Bij1, dus we beginnen met wat politiek. We voeren een kritisch gesprek over de kritische serie. Alhoewel, is er wel echt sprake van systeemkritiek, in hoeverre waarschuwt Black Mirror voor de gevaren van technologie of blijft het bij kijkvermaak? We bespreken de bingewaardigheid en de relevantie nu we de technologie die tien jaar jaar geleden nieuw was een plek in ons leven hebben gegeven. De terugblik Thom is begonnen aan het oeuvre van Jackie Chen, die knappe vechtscenes interessant weet te houden. Op de Switch herontdekte hij Stardew Valley, dat op dezelfde manier verslavend is als Civilization. Lennon is ook hooked aan Stardew Valley maar vindt het wel hard werken. Dan is Animal Crossing veel beter, want dat eindigt tenminste. Sidney keek op Amazon Prime Video naar de controversiële actie horrorfilm The Hunt en vond het minder schokkend dan verwacht. Ook keek hij op dezelfde zender naar Black Box dat wel wat wegheeft van een Black Mirror aflevering. Linda verbond zich aan Bonding (Netflix) en was blij verrast dat van BDSM-shaming geen sprake is. En op de BBC wist de zoetgevooisde stem van Simon Schama haar over te halen tot waardering voor de Romantiek met zijn nieuwe docureeks The Romantics and Us. De vooruitblik Lennon kan niet wachten tot er eindelijk een nieuw seizoen van The Handmaid’s Tale komt, dat nu wordt opgenomen al is de releasedatum nog niet bekend. Thom wacht met evenzeer spanning op het nieuwe seizoen van Succession. Ook kijkt hij uit naar de nieuwe Marvel serie The Falcon and the Winter Soldier. Of hij er veel tijd voor heeft met zijn nieuwe baan bij Dag en Nacht Media valt nog te bezien. Sidney kijkt uit naar de Roze filmdagen die van 11 tot en met 21 maart online plaatsvinden. Kaartjes kun je kopen voor een stream van een film op een vaste dag en een vast moment. Linda verheugt zich op nog meer historische docu’s: vanaf 15 maart Lost Pirate Kingdom op Netflix.
75 minutes | 2 months ago
71 Wat we vinden van What We Do In The Shadows
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Julius Koetsier over What We Do In The Shadows. Gelukkig zijn de meningen verdeeld over hoe goed/leuk de film en de serie zijn. We spreken onze bewondering uit voor Guillermo en het gebruik van vampierenclichés. Wat is het nu precies met maagdenbloed? En de vampieren zijn vergane glorie, maar geeft ze dat een vrijbrief om zich niet langer te hoeven aanpassen? Uiteraard gaat het ook over de geweldige gastrollen. De terugblik: Sidney luisterde naar de podcast Dead Eyes, over een acteur die is afgewezen door Tom Hanks. The New Mutants krijgt slechte recensies en hij was eerst sceptisch, maar de film valt toch mee. The Dig (Netflix) met Ralph Fiennes heeft een prettige The English Patient-vibe, maar tegelijkertijd moderne cameravoering. Linda zag The House With A Clock In Its Walls (Netflix), een kinder-magie-film waarin moeilijke woorden gewaardeerd worden en alles mechanisch is. ZeroZeroZero (NPO) is een klassiek narcotraffico-verhaal dat geen nieuwe inzichten oplevert, maar dat zeer kijkwaardig is vanwege de acteurs. Julius herkeek voor zijn podcast Julius versus Jasper de Lord of The Rings trilogie. Hij vindt ze beter worden met de tijd en vindt het prettig om in dit universum te vertoeven. Hij herkeek ook Interview With A Vampire, een film die hij nu te subtiel vindt. Het had wat flamboyanter en gayer gemogen. Thom las House of M. op de Marvel Unlimited app: heel erg leuk, ook ter voorbereiding op onze aankomende WandaVision aflevering. De film Judas and the Black Messiah zou verplichte kost voor iedereen moeten zijn, over de moord op de zwarte burgerrechtenactivist Fred Hampton. De vooruitblik Linda zag een aankondiging van Wednesday, een serie over Wednesday Addams, uit te komen in 2022 op Netflix. Julius heeft zin in The Blazing World, een film die op Sundance in premiere is gegaan. Gebaseerd op een boek uit 1666, het eerst fantasy science fiction boek over een ander universum. Ook kijkt hij uit naar Prisoners of the Ghostland met Nicolas Cage. Alhoewel, met hem weet je het niet. Sidney ontpopt zich meer en meer als een Cage-fanboy. Linda kreeg direct nachtmerries van de poster van zijn nieuwe film Willy's Wonderland maar Sidney vermoedt een meesterwerk. Een ander meesterwerk dat eraan zit te komen is Chaos Walking, een verfilming van de boekenreeks met dezelfde naam. Thom kijkt uit naar de remaster van Skyward Sword, een Legend of Zelda game die bijna niemand gespeeld heeft omdat het voor de Wii U uitkwam.
118 minutes | 2 months ago
70: De onvermijdelijke outbreak-editie
In deze aflevering praten de geeks met hun gast epidemioloog Jan Pieter Koopman over virus-films. De wetenschap uit The Andromeda Strain is vrij realistisch. Bevat 12 Monkeys nou een grootvaderparadox en is de geschiedenis te veranderen? Dankzij 28 Days Later komen we in gesprek over gedragsverandering door parasieten en resistente superbugs. Contagion is misschien te accuraat als het om de huidige pandemie gaat en werpt in ieder geval hetzelfde soort morele vragen op. We sluiten af met 10 Cloverfield Lane en het vraagstuk van autoriteit en wantrouwen. Tot slot overwegen we of deze films het perfecte tegengif tegen de corona-malaise zijn. De terugblik -Thom was gecharmeerd door Omar Sy in Lupin (Netflix), maar zelfs zijn charisma kan niet verhullen dat de serie niet half zo slim is als de boeken waarop ze gebaseerd is. Met de pas uitgekomen film Promising Young Woman had hij wat moeite vanwege de dubieuze boodschap van deze #Metoo wraakfantasie. -Jan Pieter genoot van het uitbundige en sensuele Bridgerton (Netflix). -Sidney keek naar het aangrijpende maar ietwat ouderwetse It’s a sin (Channel 4) over het begin van de aidsepidemie in Groot Brittannië. Hij was minder onder de indruk van de miniserie The Stand (al uit 1994) naar het gelijknamige boek van Stephen King. -Linda raadt af om te kijken naar de HBO/BBC-serie Industry over jonge mensen die het willen maken in de financiële wereld. Wel de moeite waard is I hate Suzie (HBO) met Billie Piper als C-celebrity wiens overspelige sekstape is gelekt. De vooruitblik -Thom verheugt zich op de revanche van Dexter voor het vreselijke laatste seizoen. -Jan Pieter kan niet wachten tot een nieuwe aflevering van RuPaul's Drag Race UK. -Sidney kijkt uit naar de remake van The Fresh Prince – Bell Air, Star Trek Strange New Worlds (Netflix) over de Discovery-versie van Kirk, Number One en Spock en de nieuwe Marvel-serie The Falcon and the Winter Soldier (Disney Plus). -Linda verheugt zich op het einde van de avondklok en kijkt uit naar de vooruitkijktip die Sidney de vorige keer al noemde: Bliss (Prime Video). Interview met het RIVM van Onder Mediadoctoren: https://www.youtube.com/watch?v=Is1M9P2RiOY
124 minutes | 3 months ago
69: Orwelliaanse spraakverwarring: 1984
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Dan Hassler-Forest over 1984. De laatste paar jaar vliegen termen als ‘Orwelliaans’, ‘newspeak’ en ‘doublethink’ over en weer in politieke debatten. Hoog tijd om dus een keer naar de bron te gaan en George Orwell’s 1984 te bespreken. We hebben het over het leven en de politieke overtuigingen van de man zelf. Is onze tijd nu wel of niet Orwelliaans? De meningen verschillen en er wordt diep ingegaan op de relatie tussen media, macht en taal. Ook hebben we het over Orwell’s minachting voor de lagere klassen en vrouwen, seks als een politieke daad en de film uit 1984.
95 minutes | 3 months ago
68: De avonturen van Baby Yoda en Daddy Mando
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Esther Crabbendam over seizoen 2 van The Mandalorian. De serie maakte voor iedereen de verwachtingen waar, alle geeks zijn enthousiast, maar er is toch onenigheid over vernieuwende waarde versus comfortabel ronddolen in het StarWars-universum. Bracht Mando balans in het fandom, en is zulke balans eigenlijk wel wenselijk? Daarnaast praten we over de achtergrond van de personages, waarbij we lang ingaan op Din Djarin en volgzaam zijn aan vage religies. Let op! Spoilers!
107 minutes | 4 months ago
67: De eenzame kerst-kerstspecial
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Natasha Vieleers over alleen zijn tijdens kerst. Kunnen films je je minder eenzaam laten voelen? We bespreken vijf films in dit thema, eerst een voor een en later overkoepelend. De eerste, It’s a wondeful life, is een echte kerstklassieker. Maar waarom eigenlijk en hoe zit het met de kerstboodschap? Is Die Hard nu wel of geen kerstfilm? De charmante John McClain (Bruce Willis) heeft in iedere geval de geek-harten gestolen. Yippee-ki-yay enzo… Over Scrooged zijn we minder tevreden. De ultieme kerstfamiliefilm is misschien wel Home Alone, de fantasie van iedere 8-jarige - en sommige volwassenen - die liever een kerst zonder vervelende familieleden beleeft en graag veel ijs eet. De laatste film die aan bod komt draait om geile incel-tieners die hun babysitter begeren: Better Watch Out.
123 minutes | 4 months ago
66: Groundhog Day en Groundhog Day-achtige films
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Sonny Kempkes over Groundhog Day en andere Groundhog Day-achtige films: Edge of Tomorrow, See you Yesterday, Happy Death Day en Palm Springs om precies te zijn. Zijn deze films een eigen genre of is de tijd-loop een trope die in verschillende genres gebruikt kan worden? De geeks vragen zich af of het niet fijn zou zijn om consequentieloos te leven maar komen al snel tot de conclusie dat daar dan allemaal vervelende ethische dilemma’s bij komen kijken. Want mag je al je voorkennis gebruiken om mensen het bed in te praten bijvoorbeeld? Daarnaast komen overpeinzingen omtrent het absurdisme van Albert Camus, de vraag of Andy Samberg de Bill Murray van onze generatie is en coronaloops aan bod.
129 minutes | 5 months ago
64 Geloof, hoop en liefde in Deep Space Nine
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Aafke Romeijn over Star Trek: Deep Space Nine. Wat maakt deze Star Trek serie zo anders dan de anderen? We hebben het over de vaste setting, complexe geopolitiek en de imperfecte karakters. We staan ook stil bij de zeer diverse cast maar ook de misschien toch wat antisemitische trekjes van de Ferengi. En hoe zit het met de relatie tussen religie en wetenschap?
124 minutes | 6 months ago
63 The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: 'een leuke film'
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Iris Verhulsdonk over de ultieme geek-film: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Hoewel, ultieme geek-film? Het antwoord op die vraag levert Linda de grootste shock van het jaar op. Wat vinden de geeks van de film? Moet je cultureel kapitaal bezitten om de humor te kunnen begrijpen? Helpt het als je Monty Python-fan bent? En wat heb je eigenlijk aan die handdoek? Arthur Dent blijkt eigenlijk maar een naar mannetje, maar Marvin de depressieve robot is een echte held en het antwoord op het leven, het universum en alles blijkt helemaal geen 42 te zijn, dus: So long and thanks for all the fish.
122 minutes | 6 months ago
62 Halloween Special: de lust naar walging
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Stella Bergsma over goede horror. Hoe belangrijk is gore en het bovennatuurlijke voor het genre? Waarom kijken we? Is identificatie noodzakelijk of is juist desidentificatie een reden om te kijken? We blijken martelen saai te vinden, en de benaming 'elevated horror' stom. Huiswerk voor deze aflevering waren de films Hereditary, Midsommar, Martyrs, The Fly en The Babadook.  Laat vooral Stella weten wat jouw favoriete horrorfilms en -scènes zijn.
119 minutes | 7 months ago
61 The dude abides: de apolitieke troost van The Big Lebowski
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Armen Hakhverdian over The Big Lebowski. De film was geen kaskraker maar werd wel een culthit. Wat is de aantrekkingskracht? We bespreken of het nou een stonerfilm is en welke levensfilosofie The Dude aanhangt. Onze favoriete Lebowski-quotes komen voorbij en we debatteren over de vraag in welk genre de film thuishoort. Wat is de relatie tussen TBL en The Doors? Kun je eigenlijk wel alleen bowlen? En scoren we uiteindelijk die In&Out Burger? Beluister hier de aflevering van de StukRoodVlees-podcast over Brexit vol Lewoski-quotes http://stukroodvlees.nl/stuk-rood-vlees-podcast-episode-15-all-things-brexit-with-rob-ford
107 minutes | 7 months ago
60 Vadertje tijd: Tenet en de kracht van de bioscoop
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Lieven Heeremans over Tenet. De nieuwste Christopher Nolan moet echt in de bioscoop gezien worden om hem volledig te ervaren. Maar waar de film de kijker zintuigelijk overrompeld laat het intellectueel misschien wat te wensen over. We praten over ellenlange expositie en verwarrende plotpunten maar ook over het ‘bijzondere’ accent van Kenneth Branagh en de toegevoegde waarde van karakters zoals moeder Kat. Natuurlijk praten we ook over hoe de film vergelijkt met Nolan’s andere werk en hoe de auteur dood is.
143 minutes | 7 months ago
59 Vroem en boem! Mad Max en het patriarchaat
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Dan Hassler-Forest over de Mad Max-franchise. Uiteraard bewonderen ze de vaart en de stunts van de films, maar kraken ze ook kritische noten over deze quintessential post-apocalypse wereld. We praten over de homo-erotische ondertonen en wat het betekent om queer personages als slechteriken neer te zetten. Bovendien is Mad Max is wel erg wit en dat terwijl Australië gebouwd is op roof en genocide. Is technologie eigenlijk mannelijk en worden Linda & Dan het eens over de feministische waarde van Fury Road?
164 minutes | 10 months ago
58 Back to the Future: giftig of nostalgisch? Waarom niet allebei?
In deze aflevering praten de geeks met hun gast Dan Hassler-Forest over de drie Back to the Future-films. Hoewel de eerste film een onweerstaanbaar spektakel is, worden er kritische noten gekraakt. Waarom zien de jaren 80 er zo verloederd uit en wiens jaren 50 zien we eigenlijk? We praten over de ondraaglijke witheid van het bestaan, het plezier van de makers in het gebruik van special-effects en natuurlijk over de dubieuze relatie van Marty met zijn ouders. Deel II en III hadden misschien niet gemaakt moeten worden, maar ze zijn er toch. Ontdek wat de geeks ervan vinden in deze dubbeldikke bespreking.
101 minutes | 10 months ago
57 Hyperreal Amerika vs kunstig Zweden: een debat over Tales from the Loop
In deze aflevering van Geeky Dingen praten Linda Duits, Sidney Smeets en Thom Aalmoes over Tales from the Loop. Die serie, en de tekeningen waarop ze gebaseerd zijn, roepen nostalgie op naar een niet-bestaand verleden. De meningen onder de geeks zijn verdeeld: want heeft die nostalgie bedenkelijke conservatieve Amerikaanse trekjes of gaat het hier om een abstractere nostalgie die de melancholie van de verhalen ondersteunt? We kregen ook een ingezonden brief van componist Paul Leonard-Morgan die samen met Philip Glass de muziek voor de serie schreef. Hij legt uit hoe het was om met een legende als Glass samen te werken en hoe de muziek tot stand kwam. Daarnaast komen tips en nieuwtjes op het gebied van popcultuur aan bod.
114 minutes | a year ago
56 He-Man: de humuslaag van de hedendaagse popcultuur
In deze aflevering van Geeky Dingen praten Linda Duits, Sidney Smeets en Thom Aalmoes en hun gast Sicco de Knecht over He-Man and the Masters of the Universe. Waar komt dit popculturele icoon vandaan? En is de serie meer dan een reclame voor speelgoed? Daarnaast komen tips en nieuwtjes op het gebied van popcultuur aan bod.
151 minutes | a year ago
55 Crossover: De Eeuwige Dingen van de Geeky Amateurs
In deze aflevering van de Eeuwige Dingen van de Geeky Amateurs praten Botte Jellema, Linda Duits, Ype Driessen, Sidney Smeets en Thom Aalmoes over ALLES en een beetje over de film Moon uit 2009. Daarnaast komen tips en nieuwtjes op het gebied van popcultuur en jazzmuziek aan bod.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag
Privacy Policy Terms of Service Do Not Sell My Personal Information
© Stitcher 2021