stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Pioniers van de Vooruitgang

51 Episodes

47 minutes | Jan 12, 2023
#51: Hoe je het taboe van mentale pijn op de werkvloer doorbreekt
Samen met co-host Vries Strookman ontmoet ik dit keer Mathilde Maas Kuper van het bedrijf Entameer. Ze weet alles van pijn op de werkvloer en hoe je het gesprek daarover aanzwengelt. Het taboe is groot. Prachtig hoe zij een stem geeft aan pijn en zere plekken in teams en organisaties Pijn = AU. De reflex van veel organisaties? Wegzappen of pleisters plakken… Ze bekent dat het uitkomen voor haar eigen pijn in haar eigen levensverhaal ook nog niet zo makkelijk is. T Het devies van Mathilde: 1. Geen enkele innovatieve organisatie (met een langere bestaansgeschiedenis) ontkomt aan pijn. Innovatie betekent per definitie verlies voor mensen. Afscheid nemen van het oude. Maak samen ruimte om te rouwen. 2. Noem het beestje schaamteloos bij z’n naam. Leg de vinger op de zeerste plek en bijt samen door de zure appel heen. Daarmee wordt het psychologisch veel veiliger. 3. Durf pijn een formele plek te geven. We moeten volgens haar niet verbaasd staan te kijken als dat we - na de Chief Happiness Officer - over een jaar of vijf ook een Chief Pain Officer hebben. 4. Herken pijngedrag van medewerkers en ga actief op zoek naar hoe het zit met pijnprikkels en pijngrenzen. Overschreeuwende medewerkers die om pleisters vragen, collega’s die stilletjes het leed op zich nemen en alsmaar verduren. 5. Bouw op deze manier actief en bewust aan een pijncultuur. Juist nu. Door de lockdowns is het uitkomen voor je persoonlijk pijn meer mainstream aan het worden.
37 minutes | Dec 22, 2022
#50: Liefdesrituelen!
Alles is liefde, maar wat als het even he-le-maal tegenzit? Waar put je troost uit bij verlies of geloof in liefde? Psycholoog en liefdesverdrietexpert Hester Schaart vertelt ons dit keer over de kracht van rituelen bij liefdespijn. En ja, dat zit in bloedsimpele dingen.
13 minutes | Oct 31, 2022
#49 De meesterlijke kunst van het niet weten
In deze aflevering hoor je waarom er zoveel muziek zit in het Niet Weten. Letterlijke en figuurlijk :).
50 minutes | Apr 28, 2022
#48 Gezonder met kantoorgroen - met architect Erik van Eck
Als architect van kantoorgebouwen pioniert Erik van Eck al langer door de natuur naar binnen te halen. Omdat groene gebouwen veel gezonder en inspirerender zijn. Mede dankzij corona krijgt hij van steeds meer bekende en grote bedrijven bijval. Erik deelt wat hij daarvan leerde en vertelt wat hem drijft in deze missie.
11 minutes | Jan 13, 2022
#47: Waarom tijd rekken je verder brengt (10 minuten afl)
Welkom bij deze 10 min. aflevering van de pioniers. Dit keer over... Waarom tijd rekken je zoveel oplevert. En ik speel een muziekstuk voor je over dit thema. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Laat je me weten? :)
11 minutes | Dec 27, 2021
#46: Verbonden in Vooruitgang (10 min. afl.)
Een muzikale nieuwjaarsgroet, ik wens je een heel liefdevol en gezond 2022!
43 minutes | Dec 17, 2021
#45: Hoe volg je je hart voor een betere wereld - met Merijn Everaars (oprichter Dopper)
Wil je iets doen voor een betere wereld? Check dan bij jezelf hoe menens het je is. En als je hart het je echt ingeeft, ga dan ondernemen. Maar verifieer wel eerst bij mensen je heen hoe relevant je idee is. Hoor je positieve geluiden? Spring dan in het diepe, vandaag nog! Ook al zeggen sommigen je van niet. In deze afl. vertelt de oprichter van Dopper - Merijn Everaars - waarom hij dit zo belangrijk vind. Ooit was Merijn zelf niet echt zo'n wereldverbeteraar. Of zoals hij het zelf zeg; ik hoorde ook bij de kudde. Maar een bezoekje aan het strand van Bloemendaal en een docu over plastic in de oceanen veranderde alles. Hij leerde zichzelf de afgelopen 12 jaar met zijn missie voor een plasticvrije wereld heel goed kennen - als mens en ondernemer. In deze afl. deelt hij z'n belangrijkste inzichten met je.
55 minutes | Nov 25, 2021
#44: Waarom de magie van vooruitgang niet zonder offers komt - met Twan van de Kerkhof
Leiderschap heeft soms een magische bijklank. Alsof er bovenmenselijke krachten bij komen kijken. Is leiderschap voor de vooruitgang wel zo ontroerend mooi en romantisch? Met Twan van de Kerkhof ga ik op zoek naar de mystieke en magische kant van leiderschap. Volgens hem is het 90% kneiterhard werken. De resterende 10% is magie. Daar komt de persoonlijkheid van leiders om de hoek kijken. Je kunt die magie enigszins doorgronden. Als je bereid bent om jezelf en de ander de juiste levensvragen, gevoelsvragen en gewetensvragen (dilemma’s) te stellen. Aan zijn keukentafel bevragen we elkaar. Ondermeer over het doen van persoonlijke offers voor leiderschap en vooruitgang. Twan is oprichter van het European Leadership Platform. Hij spreekt regelmatig leiders (bestuurders, directeuren en toezichthouder) uit de corporate wereld van multinationals en andere instituties. Hij heeft een fascinatie voor de ondoorgrondelijke kanten van leiderschap. Al jaren schrijft hij er boeken over en bevraagt hij leiders over de persoonlijke kant van hun leiderschap.
60 minutes | Oct 11, 2021
#43: Sta meer je mannetje met je vrouwelijke kant - met Dick Rochat
Deze afl. is speciaal voor de mannen (en nieuwsgierige vrouwen :) Mannen gaan vaak prat op invloed. Maar vergeten vaak dat je daar je op-en-top vrouwelijke kant voor nodig hebt. Paradoxaal genoeg misschien. Maar niet voor Dick Rochat. Een echte rot in het leiderschapsvak. Ik sprak met hem. Over hoe je dat als man toch doet. En hoe je vrouwelijk leiderschap herkent of inzet. Dick neemt ons openhartig mee in z'n persoonlijke ervaringen. Hoe hij hij z'n vrouwelijk kant terugvond. En zich toen ineens veel meer mans voelde als manager. Uiteindelijk bewoog het hem om organisaties veel menselijker en psychologisch veiliger te maken. Al sinds jaar en dag begeleid Dick bestuurders, managers en professionals als coach, inspirator en adviseur.
46 minutes | Jul 29, 2021
#42: Hoe onze ware aard vaak zo'n goed bewaard geheim blijft - met Sabine Funneman
Wanneer gaf jij je voor het laatst echt helemaal bloot? Mijn gast in deze afl. zou je die vraag maar wat graag willen stellen. Als het aan haar ligt laten we met z’n allen nog veel meer onze ware aard zien. Ik heb het over ondernemer Sabine Funneman. Schaamte en schone schijn maken volgens haar zo veel meer kapot dan je lief is. Je sluit jezelf en de ander ermee uit. En je krijgt er ongelijkwaardigheid van. Hoe je daarmee omgaat? Kom gewoon met het juiste verhaal. Ontsluier je verborgen kant. En laat die zien aan wat jij mensen om je heen vertelt.
55 minutes | May 26, 2021
#41: Met 'hardop worstelen' verander je de wereld - met Illya Soffer - directeur Ieder(in)
Hoe ga je uitsluiting tegen in het dagelijks leven van je medemens? Illya Soffer maakte haar werk ervan als directeur van Ieder(in). Deze organisatie staat op de bres (bij overheidsinstanties) meer dan 2 miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte. Ze vertelt over haar Joodse achtergrond, en de invloed daarvan op haar werkend leven. Zoals haar persoonlijke fascinatie voor 'de waarheid' (en hoe de wereld echt in elkaar steekt). Haar belangrijkste tip als pionier? Durf hardop te worstelen en je persoonlijke frustraties te delen. Word geen drammer, hoe goed je intenties als wereldverbeteraar ook zijn. Daarmee sluit je jezelf uit en bereik je het tegenovergestelde.
54 minutes | May 2, 2021
#40 - 'Talent Minded' werken - met Adri van der Zwart (HR-expert)
Veel ondernemers hebben ooit wel eens een baan gehad. Alleen konden hun ei niet kwijt. Ken je dat? Adri van der Zwart (HR-expert) snapt dat maar al te goed. Werkgevers doen te weinig met al dat talent. En de mensen die echt vooruit willen. Hij heeft er zijn 'missie' van gemaakt; het talent-minded maken van werkgevers. Minder hokjes, meer experimenteren, meer kwetsbaarheid en samen groeien. Adri deelt zijn visie op hoe we met z'n allen veel meer op die manier kunnen gaan werken.
60 minutes | Apr 27, 2021
#39: Sta vaker op tegen discriminatie (ook als je denkt dat 't niet nodig is)- met Zarayda Groenhart
Wat doe jij normaal? Als je iemand ziet die discrimineert? Wie zwijgt, stemt toe. Spreek je uit. Dat is de hartekreet van Zarayda Groenhart. En het kleinste dat je kunt doen. Zarayda zet zich in voor een rechtvaardiger Nederland. Haar oproep? Zeg en vindt iets van racisme of welke vorm van uitsluiting. Dan help je mee het tegen te gaan. En steun je iemand die onrecht wordt aangedaan. We doen met z'n allen nog maar een fractie van wat nodig en mogelijk is. Als kind had ze er op school al mee te maken. Vanwege haar Caraïbische roots. Ze noemt het 'speldenprikken' van onrecht. En het virus van racisme. Het ergste daarvan is dat je ermee om moet gaan. Zarayda vertelt openhartig hoe dat is. En hoe thema's als schuld en onschuld haar leven beïnvloeden. Beschuldig je iemand van discriminatie? Of ga je ermee in gesprek? We hebben een mooi gesprek over het aanvaarden van donkere kanten in jezelf. Het verduren van ongemak als je daarnaar kijkt. Hoe dealen we als Nederlanders met ons slavernijverleden bijv.? Schuldvragen zijn ongemakkelijk. Maar verantwoordelijkheid nemen begint bij je eigen aandeel onder ogen zien. Waar het ook over gaat. Ik benieuwd naar je reactie.
69 minutes | Apr 12, 2021
#38: Pionieren met je gezonde verstand - met Wim Schellekens (oprichter Red Team)
Met je gezonde verstand kun je ver komen. In deze aflevering ontmoet ik Wim Schellekens. Hij was destijds grondlegger van de borstkankerpoli (mamma poli)in Nederland. En in Coronatijd begon hij het Red Team. Een groep experts waarmee hij het kabinet en het ministerie gevraagd en ongevraagd 'corona-advies' gaf. Wim deelt met ons hoe hij in z'n loopbaan voor patiënten opkwam die vastliepen in de hokjesgeest van de zorgwereld. En hoe z'n gezonde verstand en persoonlijke missie hem daarbij hielpen. Het was een bijzondere ontmoeting. Ook omdat hij openhartig vertelde over persoonlijke tegenslag in z'n loopbaan. Of over het gevoel van machteloosheid en teleurstelling. Toen bijvoorbeeld het kabinet geen oor had naar de corona-adviezen van het Red Team.
2 minutes | Apr 2, 2021
#37 Joyful Life Paaspodcast - muzikale boodschap met Daisy da Veiga
Heb je het over Pasen, dan heb je het over muziek en spiritualiteit. In deze mini-podcast hoor je de ‘sound of eastern’. Een prachtige spirituele overdenking van ‘spiritual cheerleader’ Daisy da Veiga. Met mijzelf op de fijne vleugel in de Happy Bird muziekstudio in Den Haag. Want muziek zegt meer dan 1.000 woorden. In deze muzikale boodschap staan we stil bij het paasgevoel. Het moment bij uitstek om het leven te vieren. Van grote ‘veranderingen’ en gebeurtenissen tot persoonlijke overwinningen. ‘Elk licht geeft schaduw’, zoals wel eens gezegd wordt. Pasen herinnert ons eraan dat elke dag een nieuw begin is. Dit vreugdevolle besef willen we graag met je delen. Ps: meer van Daisy da Veiga op: www.daisydaveiga.com/doewatjewilt
58 minutes | Mar 16, 2021
#36 De kunst van solidair leven! - met Marnix Geus (The Present)
Hoe deal je met de pijn van schuldgevoel? Kun je solidair blijven naar jezelf en de ander? Zelfs als de situatie ongelijkwaardig voelt. Ik praat erover met Marnix Geus. Hij bouwde een bijzondere en vriendschappelijke band op met Paul, die dakloos leeft. Dat begon bij zijn tikkie-actie op social media. Het vroor stevig. Marnix wilde Paul helpen aan onderdak. De actie werd met tientallen hotelovernachtingen een ongekend succes. Het past bij Marnix z’n leven als social entrepreneur. Hij is oprichter van The Present, die o.a. vluchtelingen steunt. Prachtig, hoe hij ons meeneemt in de lessen die hij leerde van vluchtelingen en daklozen. Levenslessen waar we allemaal iets aan hebben.
53 minutes | Mar 2, 2021
#35: Pionieren zonder dat je de ander overrompelt - met Frits Verhoef (duurzaamheidsondernemer)
Heb jij een grote droom of persoonlijke missie? Pak dan een rol die bij je past. Ben je meer activist? De evangelist? Of eerder ondernemer en social entrepreneur? In deze afl. deelt Frits Verhoef zijn pionierslessen. Hij is vooral de ondernemer. En runt met 2 partners het snel groeiende duurzaamheidsbedrijf Econic. Prachtig hoe openhartig hij is. Hij bekent ook eerlijk hoe hij een tijd lang z'n "vingertje" opstak. De wereld moest en zou duurzamer. Zelfs tegen z'n allerbeste vrienden. Over wat hij daarvan leerde (en nog veel meer) hoor je alles in deze aflevering.
42 minutes | Feb 24, 2021
#34: Muziek als medicijn - met Ellaha Kakar (onderzoeker/arts)
Ken je die stress als je voor een operatie het ziekenhuis inloopt? Of dat je wacht op een ziekenhuisopname? Daar is een slimme "oplossing" voor. In deze aflevering vertelt onderzoekster en arts Ella Kakar hoe muziek je kan helpen. Het onderzoeksteam Muziek als Medicijn (ErasmusMC) heeft harde cijfers dat je bij allerlei operaties minder pijn en angst (stress) krijgt door muziek. Daardoor heb je minder pijn- en kalmeringsmiddelen nodig (dus gezonder). Ellaha ontdekte in haar onderzoek dat dit zelfs werkt bij ingrijpende openhartoperaties (ik ben zelf ervaringsdeskundige). Ze vertelt waarom ze zo'n passie heeft voor onderzoek. En hoe het is om te pionieren op dit (relatief-) onbekende terrein. ps: ik vroeg haar natuurlijk ook of dit ook tegen alle corona-stress werkt. En of dat dit de moeite van het onderzoeken waard is :)
57 minutes | Feb 14, 2021
#33: Following your bliss (in oorlogsgebied) - met Nigel Osborne
Wat doe je als je getraumatiseerde kinderen in oorlogsgebied wilt helpen met muziek? En je bent zo ongeveer de eerste die dat in die tijd (90-er jaren) deed? Mijn gast Nigel Osborne deed het. En vertelt erover, naast tips hoe je muziek voor je kunt laten werken in stressvolle situaties. In de Bosnische oorlog ging Nigel naar Sarajewo. Ondanks al het geweld ging hij vrijwel meteen aan de slag met muziek. De wetenschap was toen nog sceptisch over "muziek als medicijn". Dat is nu wel anders. Nigel deelt wat hij mentaal leerde, ook van de kinderen. Hoe hij het volhield met compassie en "following your bliss", zoals hij het noemt Anno 2021 werkt hij nog steeds aan de mentale gezondheid van mensen. Zijn kennis van "muziek als medicijn" zet hij nog steeds in bij projecten van o.a. de Britse Ziekenhuizen.
52 minutes | Feb 11, 2021
#32: Gezond omgaan met je tijd? Wacht en mijmer wat vaker! - met Joke Hermsen (filosofe/schrijfster)
Leef je op de klok? Of neem je de tijd? Joke Hermsen - schrijfster en filosofe - is bekend van haar boeken en essays over tijdsbeleving (oa. Stil de Tijd en Melancholie van de Onrust). In deze aflevering vertelt ze waarom de tijd even kwijt zijn zo goed is. Zoveel gezonder. Dat is een uitdaging. Zeker in een tijd waarin we met veel onzekerheden (covid) leven. Dan wil je juist weten wat je te wachten staat. Tijd maakt soms melancholisch (jeugdherinneringen). Dat is volgens Joke juist gezond. Die weemoed. Het is aan ons om dat gevoel wat meer te omarmen. In plaats van om onszelf bij het minste of geringste als "depressief" te bestempelen. In zo'n bui helpt het om naar muziek te luisteren. Of veel te lezen. Een museum te bezoeken. Kunst helpt om het geluk uit jezelf te halen (ipv. een medicijn). Om wat rustiger uit onmogelijke situaties te komen. Hoe? In het gesprek met haar wordt meteen al duidelijk waarom :).
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Studios
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023