stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Eos Wetenschap - Vraag het aan

69 Episodes

41 minutes | Jun 20, 2022
Waarom klinkt geluid anders onder water?
Onze stem klinkt heel gedempt onder water, en eens kopje onder hoor je bijna niets meer van wat zich boven water afspeelt. Tegelijk hoor je andere geluiden, zoals getik, onder water net stukken beter en over grotere afstand. Onder andere walvissen maken daarvan gebruik om over grote afstand met elkaar communiceren. In deze aflevering legt akoesticus Timothy Van Renterghem (Universiteit Gent) uit waarom geluid zich anders gedraagt onder water. We hebben het onder andere ook over het luisteren naar biodiversiteit in de Noordzee en geluidshinder door menselijke activiteiten op zee.
41 minutes | Jun 19, 2022
Waarom zijn we bang?
Angst voor spinnen, angst voor de klimaatverandering, angst om te verhuizen. Angst kan vele vormen aannemen. Wat is angst precies en hoe raak je ervan af? En waarom lijkt het of we met z’n allen angstiger worden terwijl de wereld veiliger wordt? Psycholoog Bram Vervliet (KU Leuven) geeft inzicht in deze podcast.
52 minutes | Jun 9, 2022
Is immuuntherapie echt een wondermiddel tegen kanker? - live op Nerdland
Immuuntherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem aanmoedigen om kanker aan te vallen. De therapie is veelbelovend, maar er zijn ook nog veel hordes te overwinnen. Ewout Landeloos, doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven), sprak er uitgebreid over tijdens een live podcast-opname op het Nerdland Festival.
43 minutes | Jun 1, 2022
Hoe komen wetenschappers tot hun bevindingen?
Elke dag vernemen we via de media resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Hoe komen wetenschappers tot die bevindingen? Ik vraag het aan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers van de KU Leuven.
26 minutes | Apr 26, 2022
Wat doet de natuur voor je gezondheid?
Wat als de dokter je geen medicijn, maar een portie natuur zou voorschrijven? In de natuur zijn doet wat met je, zegt politicoloog en milieuwetenschapper Hans Keune. Wat dat groen dan precies voor je gezondheid betekent, hoor je in de podcast Vraag Het Aan.
53 minutes | Mar 10, 2022
Wat is de impact van hormonen op je gedrag, gemoed en gezondheid?
Menstruatie, de cyclus, hormonen: er wordt weinig over gepraat. Toch hebben hormonen heel wat impact op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Of het nu om natuurlijke hormonen gaat, of om kunstmatige, zoals bij de anticonceptiepil. In deze podcast praten Anne Marieke Doornweerd (Universiteit Utrecht), Latifa El-Kaddouri (Dear Body) en Liesbeth Gijsel (Eos Wetenschap) je bij over de impact van hormonen. Deze podcast is een bijzondere editie in de podcastreeks Vraag Het Aan. Het gaat om de opname van een gesprek met publiek in het kader van de Eos-debatreeks Grijze Cellen, tijdens het festival Fountainfest in Antwerpen.
45 minutes | Jan 25, 2022
Kan een bepaald voedingspatroon ons langer en gezonder laten leven?
Onderzoeken naar en boeken over verantwoorde voeding spreken elkaar voortdurend tegen. De ene keer is koffie ongezond, de andere keer beschermt koffie je zelfs tegen kanker. Hetzelfde verhaal voor vlees, melk, brood, fruitsap, chocolade enzovoort. Wat moeten en kunnen we nog eten vandaag, en welke impact heeft wat we eten op onze levensverwachting en levenskwaliteit? Vanuit quarantaine, en dus via een webcall, vraag ik het aan Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel.
46 minutes | Jan 7, 2022
Hoe zorg je ervoor dat je kind niet in hokjes gaat denken?
Hoe leer je je kind dat meisjes ook mogen kiezen voor voetbal, en jongens voor nagellak. En waarom huidskleur niet belangrijk is. Liesbeth Gijsel vraagt het in deze aflevering aan ouders en pedagoog Judi Mesman, die aan de Universiteit Leiden onderzoekt hoe kinderen en volwassenen zichzelf en anderen zien in de samenleving. Deze aflevering maakt deel uit van een vierdelige reeks over opvoeding en is een extra bij de special Opvoeding van Psyche&Brein. Kinderen opvoeden: hoe doe je dat? Welke impact hebben ouders op hun kroost, van pril embryo tot twintiger? Psyche&Brein bundelt alle wetenschappelijk verantwoorde inzichten en tips in een bijzondere editie. De special ligt begin december 2021 in de winkel en is ook te bestellen via www.tijdschriftenwinkel.be
38 minutes | Jan 3, 2022
Mag je kind mee in bed?
Een baby is slopend voor je nachtrust. Wat kun je doen aan slaapproblemen? Is het een goed idee om samen te slapen? Wat zijn de beste slaaprituelen? En als je kind huilt als het slaaptijd is, hoe bied je het dan de veiligheid en de vaardigheden om rust te vinden? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein vraagt het in deze aflevering aan ouders en ontwikkelingspsycholoog Inge Glazemakers (Universiteit Antwerpen). Deze aflevering maakt deel uit van een vierdelige reeks over opvoeding en is een extra bij de special Opvoeding van Psyche&Brein. Kinderen opvoeden: hoe doe je dat? Welke impact hebben ouders op hun kroost, van pril embryo tot twintiger? Psyche&Brein bundelt alle wetenschappelijk verantwoorde inzichten en tips in een bijzondere editie. De special ligt begin december 2021 in de winkel en is ook te bestellen via www.tijdschriftenwinkel.be
36 minutes | Dec 22, 2021
Hoe praat je met je kind?
Doedoedoe, dadada, mamama, de eerste klanken van een kind zijn heerlijk. Gebruik je die babywoordjes best ook zelf in interacties met je kind? Of praat je er beter tegen zoals tegen een volwassene? En wat als je moedertaal niet het Nederlands is? Liesbeth Gijsel vroeg het aan ouders en wetenschappers.   Deze aflevering maakt deel uit van een vierdelige reeks over opvoeding en is een extra bij de special Opvoeding van Psyche&Brein. Kinderen opvoeden: hoe doe je dat? Welke impact hebben ouders op hun kroost, van pril embryo tot twintiger? Psyche&Brein bundelt alle wetenschappelijk verantwoorde inzichten en tips in een bijzondere editie. De special ligt begin december 2021 in de winkel en is ook te bestellen via www.tijdschriftenwinkel.be
48 minutes | Dec 15, 2021
Mag je je kind straffen?
Een op de vijf de ouders deelt wel eens een tik uit. Hoe erg is dat? En welke andere manieren zijn er om je kind te straffen? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, sprak met ouders over hun ervaringen. En wat zegt de wetenschap? Dat vroeg Liesbeth aan pedagoog Philippe Noens van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen aan de Odisee Hogeschool in Brussel.   Deze aflevering maakt deel uit van een vierdelige reeks over opvoeding en is een extra bij de special Opvoeding van Psyche&Brein. Kinderen opvoeden: hoe doe je dat? Welke impact hebben ouders op hun kroost, van pril embryo tot twintiger? Psyche&Brein bundelt alle wetenschappelijk verantwoorde inzichten en tips in een bijzondere editie. De special ligt begin december 2021 in de winkel en is ook te bestellen via www.tijdschriftenwinkel.be
36 minutes | Oct 18, 2021
Waar zijn insecten in de winter?
In de zomer krioelt het van de insecten, maar wanneer het kouder wordt zie je ze ineens nergens meer. Waar zijn insecten in de winter? Entomoloog Peter Berx geeft antwoord.
15 minutes | Oct 4, 2021
Welke wetenschap zit er achter mindfulness?
Wat is mindfulness juist? En is dat niet gewoon zweverig gedoe? Eos-stagiaire Faustina Pauwels vraagt het aan biologe Katleen Van der Gucht, directeur van het Leuven Mindfulness Center.
41 minutes | Sep 13, 2021
Hoe wordt een weerbericht gemaakt?
In deze aflevering hebben we het over het populairste gespreksonderwerp aller tijden: het weer. Hoe wordt een weerbericht gemaakt? En waarom zit de weerman er soms naast? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan klimaatwetenschapper Samuel Helsen.
40 minutes | Aug 9, 2021
Zit prikkelbare darmsyndroom tussen de oren?
Buikpijn, een opgeblazen buik, gas in de darmen, vermoeidheid. Voor tien tot vijftien procent van de Belgen is het een dagelijkse realiteit. Wat is er met hen aan de hand? Professor gastro-enterologie, Guy Boeckxstaens (KU Leuven), schept duidelijkheid in deze aflevering van Vraag Het Aan.
36 minutes | Jul 18, 2021
Hoe word je gelukkig?
Geluk is het hoogste goed. Maar je zult het niet vinden als je ernaar zoekt, zegt ‘geluksprofessor’ Lieven Annemans (Universiteit Gent – VUB). Toch kunnen we heel wat doen om gelukkiger te worden. Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld, of mediteren. Ook de overheid kan maatregelen nemen om het algemene geluksniveau op te krikken. Hoe dat precies zit, hoor je in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
61 minutes | Jul 12, 2021
Hebben ook dieren een unieke persoonlijkheid?
Worden zwanen verliefd? Kan een koolmees arrogant zijn? Hoe slim zijn goudvissen echt? En kan een hond rouwen om zijn overleden baasje? Rudi D’Hooge, professor biologische psychologie aan de KU Leuven, legt in deze podcast uit waarom antwoorden op die vragen niet zo eenvoudig is.
47 minutes | Jun 30, 2021
Waarom is lichaamsbeweging gezond?
We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Als we teveel stilzitten neemt de kans op een hele reeks aandoeningen toe. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft ons lichaam beweging nodig om gezond te blijven? Ik vraag het aan professor Gaëtane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie aan het UZ Antwerpen.  
38 minutes | Jun 28, 2021
Wat kunnen we doen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt?
Vijftigplussers en Vlamingen met een migratieachtergrond kan de moed snel in de schoenen zakken als ze een baan moeten vinden. Ze worden vaak niet eens uitgenodigd voor een eerste gesprek. Hoe komt dat? En wat doen we daaraan? Arbeidseconoom Stijn Baert (Universiteit Gent) legt de vinger op de wonde in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
40 minutes | Jun 21, 2021
Hoe ontstaat een allergie?
Voor nogal wat mensen gaat de lente gepaard met een loopneus en jeukende rode ogen. En mensen met een voedselallergie moeten heel goed opletten wat er op hun bord ligt. Waarom reageert ons lichaam zo vreemd op bepaalde stoffen? En hoe weet je of je een allergie hebt? Professor Dominique Bullens, verbonden aan het UZ en de KU Leuven, geeft antwoord op deze en andere allergievragen.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Originals
Privacy Policy Terms of Service Do Not Sell My Personal Information
© Stitcher 2022