49 minutes | Oct 22, 2020

Paling: Over Europol, Freud en een van de grootste vismysteries...

In de eerste aflevering nemen we één van de meest mythische wezens uit de zee onder de loupe: de paling. Wetenschappers buigen zich al eeuwenlang over deze lange glibberige vis die je in sloten en poelen vindt. Niemand minder dan Aristoteles en Freud gingen tevergeefs op zoek naar de testikels van de paling om te snappen hoe deze soort zich voortplant.

🐟

We spreken met Willem Dekcker, een wetenschapper die zijn leven wijdde aan de paling en ontdekken dat het palingbestand extreem is uitgedund. Wetenschappers zijn dan ook in een race tegen de klok op zoek naar een manier om paling te kweken. Janno bezoekt een palingkwekerij en ontdekt de triviale reden waarom paling in gevangenschap vooralsnog gedoemd is om te sterven.

🐠

En we bellen met Europol, de Europese politie, om alles te weten te komen over de operatie die ze hebben opgezet om criminele praktijken rondom de paling op te sporen.

🎣

Kortom, over de paling kunnen we wel een week vertellen. We stopten alles wat we zijn te weten gekomen in onze allereerste podcastaflevering. Luister nu via je favoriete podcastapp.

ℹ️

Deze aflevering kwam tot stand met steun van Good Fish Foundation en het Europees Fonds voor Maritime Zaken en Visserij.

De Visdetective is een podcast van Janno Lanjouw en Barbara Serulus, ondersteund door de Good Fish Foundation. De podcast is geproduceerd door Dag & Nacht Media – met speciale dank voor Anne Janssens die steeds met ons de studio induikt.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Play
Like
Play Next
Mark
Played
Share