stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Wintertuin

69 Episodes

35 minutes | Nov 9, 2022
Writer-in-Residence: interview & performance Lina Simutyté
Elk jaar biedt Wintertuin een internationale opkomende schrijver een residentie in Nijmegen. Het doel hiervan is als doel startende literaire makers te vertalen en te verbinden aan Wintertuins nationale netwerk van schrijvers, uitgevers en programmamakers en zo internationale uitwisseling van literatuur te stimuleren. Dit jaar nodigden we in samenwerking met het Litouws Cultureel Instituut schrijver Lina Simutyté uit. Tijdens festival Nieuwe Tijd op 29 oktober '22 werd Lina geïnterviewd door Wintertuin-maker Uschi Cop. Daarnaast droeg ze, samen met vertaler Anita van der Molen, voor uit haar werk. In november verblijft Lina in het Besienderhuis aan de Waal waar ze aan haar tweede boek gaat werken en ervaringen uitwisselt met opkomende Nederlandse schrijvers uit het talentontwikkelingsprogramma van Wintertuin.
31 minutes | Nov 7, 2022
de Schrijfopdracht #10: Babeth Fonchie Fotchind
In de podcastreeks de Schrijfopdracht gaat Dennis Gaens in gesprek met makers over de belangrijkste schrijfles die ze hebben geleerd. Voor de liveopname die plaatsvond tijdens festival Nieuwe Types schoof dichter Babeth Fonchie Fotchind bij hem aan tafel. Aan het eind sprak Babeth een schrijfopdracht uit, die door een nog onbekende maker zal worden uitgevoerd op het Wintertuinfestival op 10 april. Babeth Fonchie Fotchind is dichter en meester in de rechten. Onlangs kwam haar debuutbundel 'Plooi' uit bij uitgeverij De Geus, waar haar werk wordt omschreven als dichten over verborgen kwetsbaarheden in het leven van de grootstedelijke, ogenschijnlijk succesvolle millennial. Code-switchend tussen taalregisters laveert ze langs kantoortuin en datingapp, migratiepijn en queerness. Vrijwel meteen na de release van haar bundel werd ze verkozen tot Vogue’s Talent to Watch. Babeth schreef voor Lilith Mag, Hard//Hoofd, Kluger Hans, de Groene Amsterdammer en Elle, en ging op schrijfresidentie bij deBuren.
61 minutes | Oct 27, 2022
Radio Debuut - Corinne Heyrman & Jante Wortel
Stel af op de nieuwe koersbepalers van de literatuur in de podcast Radio Debuut. In onze derde reeks gaat interviewer Selm Merel Wenselaers in gesprek met drie kersverse debutanten: Nikki Dekker, Corinne Heyrman en Jante Wortel. Zij vertellen in vier afleveringen over (de weg naar) hun debuten en het belang van literatuur. In deze aflevering luisteren we naar de laudatio's van drie gerenommeerde schrijvers. Marja Pruis spreekt haar lof uit over het boek van Nikki, Anneleen Van Offel over dat van Corinne en Jaap Robben over het debuut van Jante. De drie debutanten zouden met elkaar in gesprek gaan, maar helaas moest Nikki afzeggen vanwege ziekte. Corinne en Jante waren gelukkig wel topfit en namen deze aflevering voor hun rekening. Onder de bezielende begeleiding van interviewer Selm. Nikki Dekker (debuutroman 'diepdiepblauw')is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in verschillende tijdschriften, en bracht in 2018 bij Wintertuin Uitgeverij een chapbook met essays en poëzie uit: 'een voorwerp dat nog leeft'. Haar radiodocumentaire 'De oppas en ik' werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks 'Iets doen, hoe doe je dat?' kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. Corinne Heyrman (debuutroman 'Het begin en zijn oneindigheid') studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Corinne was writer-in-residence bij Duizel in het Park en droeg voor op onder andere Lowlands en Oerol. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst daar iets aan kan bijdragen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook 'Mogelijke eigenschappen', waarin zij het onderzoeken onderzoekt. Corinne maakt regelmatig voorstellingen en performances, en werkt als podcastmaker mee aan 'Radio Kras', 'De Bijsluiter' en 'Drie uur ‘s nachts'. Jante Wortel (debuutroman 'Weerlicht') wilde clown worden, maar kreeg in het jeugdcircus te horen dat ze daar te verlegen voor was. Toen ging ze schrijven. Ze won in 2016 Write Now! Groningen, studeerde af aan Creative Writing ArtEZ en is geen familie van Maartje Wortel.
4 minutes | Oct 24, 2022
De Grote Belofte - Merlijn Huntjens
In september 2022 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij het chapbook 'de zee zwaait terug' van dichter Merlijn Huntjens. Speciaal voor de Notulen van het Onzichtbare maakte Merlijn een audio-opname van het gedicht 'de programmering laat een nieuwe afstand toe'. Op vrijdag 28 oktober staat Merlijn op het podium tijdens festival Nieuwe Types in Theater a/d Rijn in Arnhem met de performance die hij bij dit chapbook maakte. Tijdens de revuevoorstelling van Nieuwe Types in Theater Bellevue in Amsterdam op donderdag 17 november zal hij deze performance nogmaals uitvoeren. Het chapbook 'de zee zwaait terug' gaat over een fictief eiland waar een gesloten gemeenschap woont. De mensen maken er onderdeel uit van een oud en magisch universum. De gedichten vertellen het verhaal van de teloorgang van deze oude wereld en de onzekere toekomst die erop volgt. Wat is de invloed van technologische vooruitgang in een wereld van tradities en rituelen? Is er in een steeds donker wordende wereld nog ruimte voor individuele kwetsbaarheid? Dit chapbook onderzoekt hoe de eilanders omgaan met radicale veranderingen en het verlies dat daarmee gepaard gaat. Merlijn Huntjens schrijft poëzie en teksten voor (theater)performances. Hij probeert in zijn werk grote problemen te verzachten of behapbaar te maken door zich te concentreren op mooie, vaak onzichtbare, alledaagse en absurde situaties. Merlijn vormt samen met Nina Willems collectief PANDA en was driemaal finalist van het NK Poetry Slam. Hij publiceerde zijn werk in onder andere De Revisor, Tirade en Kluger Hans.
54 minutes | Oct 20, 2022
Radio Debuut - Jante Wortel
Stel af op de nieuwe koersbepalers van de literatuur in de podcast Radio Debuut. In onze derde reeks gaat interviewer Selm Merel Wenselaers in gesprek met drie kersverse debutanten: Nikki Dekker, Corinne Heyrman en Jante Wortel. Zij vertellen in vier afleveringen over (de weg naar) hun debuten en het belang van literatuur. In deze aflevering gaat Selm Merel Wenselaers in gesprek met Jante Wortel over haar debuut 'Weerlicht'. Jante Wortel wilde clown worden, maar kreeg in het jeugdcircus te horen dat ze daar te verlegen voor was. Toen ging ze schrijven. Ze won in 2016 Write Now! Groningen, studeerde af aan Creative Writing ArtEZ en is geen familie van Maartje Wortel. In juli van dit jaar verscheen haar debuut Weerlicht bij Das Mag Uitgevers.
51 minutes | Oct 13, 2022
Radio Debuut - Corinne Heyrman
Stel af op de nieuwe koersbepalers van de literatuur in de podcast Radio Debuut. In onze derde reeks gaat interviewer Selm Merel Wenselaers in gesprek met drie kersverse debutanten: Nikki Dekker, Corinne Heyrman en Jante Wortel. Zij vertellen in vier afleveringen over (de weg naar) hun debuten en het belang van literatuur. In deze aflevering gaat Selm Merel Wenselaers in gesprek met Corinne Heyrman over haar debuut 'Het begin van de oneindigheid'. Corinne Heyrman studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Corinne was writer-in-residence bij Duizel in het Park en droeg voor op onder andere Lowlands en Oerol. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst daar iets aan kan bijdragen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook 'Mogelijke eigenschappen', waarin zij het onderzoeken onderzoekt. Corinne maakt regelmatig voorstellingen en performances, en werkt als podcastmaker mee aan 'Radio Kras', 'De Bijsluiter' en 'Drie uur ‘s nachts'. Afgelopen mei verscheen haar debuutroman 'Het begin en zijn oneindigheid' bij De Arbeiderspers.
58 minutes | Oct 6, 2022
Radio Debuut - Nikki Dekker
Stel af op de nieuwe koersbepalers van de literatuur in de podcast Radio Debuut. In onze derde reeks gaat interviewer Selm Merel Wenselaers in gesprek met drie kersverse debutanten: Nikki Dekker, Corinne Heyrman en Jante Wortel. Zij vertellen in vier afleveringen over (de weg naar) hun debuten en het belang van literatuur. In deze aflevering gaat Selm Merel Wenselaers in gesprek met Nikki Dekker over haar debuutroman 'diepdiepblauw'. Nikki Dekker is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in verschillende tijdschriften, en bracht in 2018 bij Wintertuin Uitgeverij een chapbook met essays en poëzie uit: 'een voorwerp dat nog leeft'. Haar radiodocumentaire 'De oppas en ik' werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks 'Iets doen, hoe doe je dat?' kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. Afgelopen mei debuteerde Nikki bij de Bezige Bij met de roman 'diepdiepblauw', die lovend werd ontvangen. Begin oktober ontving zij het SS Crone Stipendium.
29 minutes | Jun 14, 2022
De Staat Van Het Verhaal #8 - Raoul De Jong
Op het Wintertuinfestival op 18 april 2022 in Doornroosje vond de voorlopig laatste opname plaats van De Staat van het Verhaal. Schrijver Raoul de Jong was te gast. Hij las stukken voor uit zijn roman Jaguarman en leerde ons meer over het slavernijverleden van Suriname en Nederland. Raoul sprak hierover met Hannah Chris en Smita. Ook gaf hij ons een leeslijst met belangrijke titels. De Staat van het Verhaal is een plaats voor onvergetelijke verhalen. In podcasts en artikelen geven Hannah Chris Lomans en Smita James aandacht aan verhalen van maatschappelijke waarde. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. Iedereen kan een verhaal insturen. Zo bouwen we samen aan een verzameling verhalen die van iedereen is, gewoon omdat we allemaal mensen zijn.
47 minutes | May 20, 2022
Het grote gesprek #7: Hanna Bervoets, Sinan Çankaya en Connie Palmen
Tijdens het Wintertuinfestival op 18 april 2022 gingen Hanna Bervoets, Sinan Çankaya en Connie Palmen in Het Grote Gesprek met elkaar om tafel. Onder leiding van schrijver Marjolein Visser bespraken zij de kracht van fictie. Als inleiding op Het Grote Gesprek publiceerden we Het Voorgesprek: een één-op-één-gesprek tussen Marjolein Visser en iedere auteur over hun werk en achtergrond, en waarin ze kort samen het festivalthema ‘fictie als gids’ onderzoeken. Deze keer publiceren we de opnames van het gesprek tussen de drie auteurs op het Wintertuinfestival.
29 minutes | Apr 12, 2022
Het Voorgesprek #4 Sinan Çankaya & Marjolein Visser
Tijdens het Wintertuinfestival op 18 april 2022 gaan Hanna Bervoets, Sinan Çankaya en Connie Palmen in Het Grote Gesprek met elkaar om tafel. Onder leiding van schrijver Marjolein Visser bespreken zij de kracht van fictie. Als inleiding op Het Grote Gesprek publiceerden we Het Voorgesprek: een één-op-één-gesprek tussen Marjolein Visser en iedere auteur over hun werk en achtergrond, en waarin ze kort samen het festivalthema ‘fictie als gids’ onderzoeken. Als vierde in deze reeks spreekt Marjolein met Sinan Çankaya. Çankaya is cultureel antropoloog, spreker en schrijver. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie en is gespecialiseerd in onderwerpen als mensenrechten, diversiteit, racisme en etnisch profileren. In 2012 deed hij naar dat laatste onderwerp uitgebreid onderzoek (De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie, 2012). Momenteel werkt Çankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 won hij de Jan Hanlo Essayprijs Groot voor zijn boek Mijn ontelbare identiteiten, een bespiegeling op de veranderde omgang met de ‘de Ander’ in Nederland.
1 minutes | Apr 5, 2022
Wintertuinfestival - Fictie als gids - 18 april 2022
Kom op tweede paasdag 18 april naar het Wintertuinfestival in poptempel Doornroosje te Nijmegen. Met het thema fictie als gids sluit het festival dit jaar op bruisende wijze de Boekenweek af. Kijk voor meer info op wintertuinfestival.nl.
20 minutes | Feb 17, 2022
Vergeet Ze Niet - Margot Timmermans
VERGEET ZE NIET Een audioverhaal van Margot Timmermans Met muziek van Céline Ottenburgh En begeleiding van Annemie Tweeppennickx 'Vergeet Ze Niet' ontstond toen Margot de dagboeken van haar overgrootmoeder terugvond. In deze dagboeken beschreef ze stemmen. Stemmen uit haar omgeving probeerde ze te vatten in taal om ze te blijven herinneren. Eronder stond 'Vergeet ze niet'. Margot herkende haar overgrootmoeders fascinatie voor zowel geluid als het schrijven in dagboeken. In 'Vergeet Ze Niet' heeft ze deze twee samengebracht in audiopoëzie. Ze vertelt het verhaal door middel van een fictieve verklanking, die het toelaat in een ander universum te belanden. De taal en de geluidsband versterken elkaar en brengen de stemmen waar haar grootmoeder over schreef opnieuw tot leven. Lees de volledige tekst op: https://www.notulenvanhetonzichtbare.nl/notulen/audiopoezie-margot-timmermans/
3 minutes | Dec 17, 2021
Remastered | Sjampselisee - Mart Boumans
Remastering is in de muziekwereld een veelgebruikt begrip dat verwijst naar het verbeteren van de kwaliteit van het geluid. Er wordt een hernieuwde versie van een bestaand lied gemaakt en uitgebracht. In deze reeks van drie publicaties vervaardigen makers vanuit verschillende disciplines zo’n remastered version van een lied dat hen dierbaar is. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van een reactie, een antwoord of een bewerking. Luister hier Mart Boumans muzikale reactie op Joe Dassins 'Les Champs-Élysées'. De andere remastered versions zijn een tekst van Lieke Tijink bij 'Blue' van Lucinda Williams en twee illustraties van Lisette van der Maten bij 'Fundamental Values' van Nils Frahm. Je vindt ze op www.notulenvanhetonzichtbare.nl, het literaire platform van de Nieuwe Oost | Wintertuin.
34 minutes | Dec 7, 2021
Writer in Residence - Katarina Mitrović (interview)
De Servische schrijver Katarina Mitrović was in november 2021 eregast van het Wintertuinfestival als onze eerste schrijver in het nieuwe internationale Writer in Residence-programma. Gedurende haar residentie in het Besiendershuis in Nijmegen heeft Katarina een maand lang geschreven, de stad verkend en samen met Roel Schuyt gewerkt aan een Nederlandse vertaling van haar poëtische novelle 'Niet alle huizen hebben een tuin'. Katarina’s residentie zou eindigen met een live interview en voordracht op de festivalavond van het Wintertuinfestival in Doornroosje. Vanwege de verplaatsing van het Wintertuinfestival is het interview met Katarina Mitrović nu als podcast te beluisteren. In deze podcast interviewt schrijver en radiomaker Nikki Dekker Katarina over haar schrijverschap, over Servië en over de culturele en literaire verschillen tussen Servië en Nederland. Ook draagt Katarina voor uit eigen werk en horen we een fragment uit de Nederlandse vertaling van Niet alle huizen hebben een tuin', vertaald door Roel Schuyt. Wil je deze vertaling nog eens nalezen, scrol dan door naar beneden.
69 minutes | Nov 24, 2021
Radio Debuut - Maxime Garcia Diaz en Lisa Weeda
Stel af op de nieuwe koersbepalers van de literatuur in de podcast Radio Debuut. In onze tweede reeks gaat interviewer Selm Wenselaers in gesprek met twee kersverse debutanten: Maxime Garcia Diaz en Lisa Weeda. Zij vertellen in drie afleveringen over (de weg naar) hun debuten, debuteren in coronatijd en het belang van literatuur. Tijdens de aflevering schuiven ook hun grote literaire voorbeelden aan om een laudatio uit te spreken over deze twee bijzondere debuten. In deze aflevering gaat Selm Wenselaers in gesprek met Maxime Garcia Diaz en Lisa Weeda samen. Maxime Garcia Diaz is dichter en studeerde cultural analysis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2019 won ze het NK Poetry Slam. In 2020 kwam haar chapbook 'Artificielle' uit bij het label Marktcorruptie. Samen met Dean Bowen, Martin Rombouts en Willie Darktrousers werkt ze aan de voorstelling 'Poetic Resistance'. In juli 2021 debuteerde ze bij De Bezige Bij met 'Het is warm in de hivemind'. Lisa Weeda schrijft proza en debuteerde op 28 oktober met haar roman 'Aleksandra' bij de Bezige Bij. Ze maakt literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht, geeft les aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten en de Rockacademie, en regisseerde de VR-productie 'ROZSYPNE' over het oorlogsgebied in Oekraïne. Haar werk verscheen onder meer in 'Das Magazin', 'de Volkskrant', 'de Revisor' en 'Tirade'. In 2015 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en nam in 2016 deel aan de Parijsresidentie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Datzelfde jaar verscheen haar chapbook 'De benen van Petrovski'. Lisa is geselecteerd voor de tweede editie van CELA.
23 minutes | Nov 22, 2021
De Staat van het Verhaal #7 - Naomi Grant
Speciaal voor de festivalmaand van het Wintertuinfestival vroegen wij twee kunstenaars in gesprek te gaan met iemand die een verhaal bij zich draagt, maar dat enkel anoniem wilde delen. Niet iedereen houdt namelijk van in de spotlight staan of kan zich de aandacht veroorloven. In de tweee aflevering Naomi Grant en het verhaal dat zij optekende. Met inleiding en nagesprek door programmamakers Smita James en Hannah Chris Lomans. De Staat van het Verhaal is een plaats voor onvergetelijke verhalen. In podcasts en artikelen geven Hannah Chris Lomans en Smita James aandacht aan verhalen van maatschappelijke waarde. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. Iedereen kan een verhaal insturen. Zo bouwen we samen aan een verzameling verhalen die van iedereen is, gewoon omdat we allemaal mensen zijn. Naomi Grant is een schrijvende, docerende, motiverende, inspirerende, soms shockerende, maar altijd eerlijke spoken word-artiest die graag schrijft over onderwerpen waar men liever niet over praat. Er zijn geen taboes en ze deelt haar ervaringen, uitdagingen en gevoelens met hen die het willen horen. Ze doet dit niet zomaar. “Ik heb gemerkt dat het opschrijven van een ervaring of gevoelens kan helpen met het verwerken ervan. Als je het vervolgens deelt, ontstaan er nieuwe dialogen. Praat met elkaar; praten is fijn!” Smita James is een schrijver van ritmische verhalen. Gedreven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in creatieve teksten. Ze vertelt verhalen met gedichten op papier, op muziek, in het theater of vanaf een ander podium met een microfoon in haar hand. James werkt graag aan projecten waar creatie en verbinding maken met mensen het hoogste doel is. Ze werkt graag samen met anderen die dit ook belangrijk vinden en maakt dan ook graag programma’s zoals De Staat van het verhaal. Hannah Chris Lomans is schrijver en programmamaker. Hen houdt van de groei die verhalen op kunnen leveren, zowel voor de schrijver als voor de lezer. In hun werk zoekt Hannah Chris naar de ontdekkingen en verdiepingen die ontstaan als er echt contact wordt gemaakt: met jezelf, met de ander, of met de wereld om je heen. Afgelopen november verscheen bij Wintertuin Uitgeverij hun chapbook 'Blijf de kou wegstrijken': een onderzoek naar wat er voor nodig is om de grenzen die een lichaam omringen zacht te maken.
63 minutes | Nov 17, 2021
Radio Debuut - Lisa Weeda
Stel af op de nieuwe koersbepalers van de literatuur in de podcast Radio Debuut. In onze tweede reeks gaat interviewer Selm Wenselaers in gesprek met twee kersverse debutanten: Maxime Garcia Diaz en Lisa Weeda. Zij vertellen in drie afleveringen over (de weg naar) hun debuten, debuteren in coronatijd en het belang van literatuur. Tijdens de aflevering schuiven ook hun grote literaire voorbeelden aan om een laudatio uit te spreken over deze twee bijzondere debuten. In deze aflevering gaat Selm Wenselaers in gesprek met Lisa Weeda over haar debuutroman 'Aleksandra'. De laudatio en openingsvraag in deze aflevering komen van journalist en schrijver Michel Krielaars. Lisa Weeda schrijft proza en debuteerde op 28 oktober met haar roman 'Aleksandra' bij de Bezige Bij. Ze maakt literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht, geeft les aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten en de Rockacademie, en regisseerde de VR-productie 'ROZSYPNE' over het oorlogsgebied in Oekraïne. Haar werk verscheen onder meer in 'Das Magazin', 'de Volkskrant', 'de Revisor' en 'Tirade'. In 2015 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en nam in 2016 deel aan de Parijsresidentie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Datzelfde jaar verscheen haar chapbook 'De benen van Petrovski'. Lisa is geselecteerd voor de tweede editie van CELA.
39 minutes | Nov 15, 2021
Het Voorgesprek #3 - David Van Reybrouck & Marjolein Visser
Op 27 november gaan Hanna Bervoets, David van Reybrouck en Connie Palmen in Het Grote Gesprek met elkaar om tafel. Onder leiding van schrijver Marjolein Visser bespreken zij de kracht van fictie. Als inleiding op Het Grote Gesprek publiceren we in de festivalmaand driemaal Het Voorgesprek: een één-op-één-gesprek tussen Marjolein Visser en iedere auteur over hun werk en achtergrond, en waarin ze kort samen het festivalthema ‘fictie als gids’ onderzoeken. Het Voorgesprek is een podcastreeks bestaande uit drie delen. In dit derde en laatste voorgesprek gaat Marjolein Visser met David Van Reybrouck in gesprek. David van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijft proza, poëzie, non-fictie en theaterteksten. Zijn debuut De Plaag (2001) werd bekroond met diverse Vlaamse literaire prijzen en voor zijn theatermonoloog Missie (2007) ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord. Zijn bestseller Congo. Een geschiedenis (2010) werd in elf talen vertaald en won drie literaire prijzen. In 2014 ontving Van Reybrouck de Gouden Ganzenveer. In het najaar van 2020 verscheen zijn boek Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld. Voor meer informatie over het Wintertuinfestival: www.wintertuinfestival.nl/
24 minutes | Nov 15, 2021
De Staat van het Verhaal #6 - Merlijn Huntjens
Speciaal voor de festivalmaand van het Wintertuinfestival vroegen wij twee kunstenaars in gesprek te gaan met iemand die een verhaal bij zich draagt, maar dat enkel anoniem wilde delen. Niet iedereen houdt namelijk van in de spotlight staan of kan zich de aandacht veroorloven. In deze eerste aflevering Merlijn Huntjens en het verhaal dat hij optekende. Met inleiding en nagesprek door programmamakers Smita James en Hannah Chris Lomans. De Staat van het Verhaal is een plaats voor onvergetelijke verhalen. In podcasts en artikelen geven Hannah Chris Lomans en Smita James aandacht aan verhalen van maatschappelijke waarde. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. Iedereen kan een verhaal insturen. Zo bouwen we samen aan een verzameling verhalen die van iedereen is, gewoon omdat we allemaal mensen zijn. Merlijn Huntjens schrijft poëzie. In 2016, 2017 en 2018 stond hij in de finale van het NK Poetry Slam. Merlijn portretteert in zijn poëzie gewone mensen in ogenschijnlijk gewone situaties. Zijn werk verscheen online op de Revisor en Tijdschrift Ei, en gedrukt in Kluger Hans. Hij is letterenconsulent bij de provinciale cultuurinstelling Huis voor de Kunsten Limburg en bedenker van de internationale poetry slam Borderlines in de Euregio Maas-Rijn. Merlijn is maker bij PANDA en VIA ZUID. Smita James is een schrijver van ritmische verhalen. Gedreven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in creatieve teksten. Ze vertelt verhalen met gedichten op papier, op muziek, in het theater of vanaf een ander podium met een microfoon in haar hand. James werkt graag aan projecten waar creatie en verbinding maken met mensen het hoogste doel is. Ze werkt graag samen met anderen die dit ook belangrijk vinden en maakt dan ook graag programma’s zoals De Staat van het verhaal. Hannah Chris Lomans is schrijver en programmamaker. Hen houdt van de groei die verhalen op kunnen leveren, zowel voor de schrijver als voor de lezer. In hun werk zoekt Hannah Chris naar de ontdekkingen en verdiepingen die ontstaan als er echt contact wordt gemaakt: met jezelf, met de ander, of met de wereld om je heen. Afgelopen november verscheen bij Wintertuin Uitgeverij hun chapbook 'Blijf de kou wegstrijken': een onderzoek naar wat er voor nodig is om de grenzen die een lichaam omringen zacht te maken.
17 minutes | Nov 15, 2021
Interview - Laurens van de Linde
Najaar 2021 presenteerden talenten Laurens van de Linde en Jordi Lammers hun chapbooks aan het grote publiek aan de hand van unieke, artistieke performances. Een chapbook is te vergelijken met wat een ep is voor een muzikant: een visitekaartje, een eerste proeve van het kunnen van de maker. Van Laurens verschijnt het vijfdelig zine 'Paviljoen van het tijdelijke geluk' over een door klimaatrampen geteisterde samenleving in de toekomst. Paviljoen van het tijdelijke geluk – Laurens van de Linde Het is het jaar 2060 en de mensheid heeft zich teruggetrokken onder een koepel van glas, om daar te kunnen overleven op een verder onleefbaar geworden planeet. Het leven in Kristalstad is acceptabel, aangenaam zelfs, zolang de strikte leefregels worden gevolgd. De samenleving lijkt in gevaar te komen als een opkomende politieke beweging, de neohedonisten, individuele vrijheid boven het gemeenschappelijk goed plaatst en daarmee een groot deel van de inwoners voor zich weet te winnen. In een stijl geïnspireerd op comics als Watchmen stippelt Laurens van de Linde in 'Paviljoen van het tijdelijke geluk' een mogelijke toekomst uit in vijf zines. Het resultaat is een verhaal dat menselijkheid onderzoekt, individualisme tegenover collectivisme zet, en dat de complexiteit blootlegt van het streven naar vrijheid zonder veiligheid te verliezen.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Originals
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023