stitcherLogoCreated with Sketch.
Get Premium Download App
Listen
Discover
Premium
Shows
Likes
Merch

Listen Now

Discover Premium Shows Likes

Chaos in de Orde

62 Episodes

50 minutes | Mar 17, 2023
Aflevering 61. Een ’innolation mindset’ ontwikkelen. Met Remco van Riet.
Werken aan innovatie in een organisatie, is gedeeltelijk iets wat de organisatie top down in beweging kan brengen. Met een meerjarenambitie waarin aandacht is voor innovatie, of een innovatieafdeling die steeds kijkt naar nieuwe ontwikkelingen en trends.    Maar innovatie kan niet alleen top down worden ingegeven. Het vraagt ook iets van de mensen die in een organisatie werken. Zij zullen bottom up ook een beweging moeten maken. Om -ook in het dagelijks gedrag- daadwerkelijk iets te veranderen.    Als jij voor jouw werkgever wil bijdragen aan innovatie, werk je aan je innolation-vermogen. In elk geval als het aan Remco van Riet ligt.    Remco is innovatiemanager bij ING en schreef het boek Innolation. Dat is het snijvlak tussen innovation en revelation. Oftwewel een mindset waarin je niet bang bent om voortdurend nieuwe dingen te introduceren. In je leven en werk. Waardoor je tot verrassende, verhelderende inzichten kunt komen.    Innolation gaat over persoonlijke ontwikkeling, die óók heel goed is voor de organisatie.  
57 minutes | Mar 3, 2023
Aflevering 60. Creative Changemaker in het wild: Annabet Jongkind
Soms kun je duwen en trekken wat je wilt, maar lukt het gewoon niet om in je organisatie dingen in beweging te krijgen.   Dat kan natuurlijk zijn omdat jij er nog niet klaar voor bent om anderen in beweging te brengen, maar het kan ook te maken hebben met de omgeving waarin je werkt.   Er zijn bijvoorbeeld andere belangen, of de organisatie is teveel bezig met beheersen om überhaupt te kunnen innoveren. Of de organisatie wil wel, maar je collega’s zijn verandermoe.   Soms is het goed om te constateren dat jij met jouw visie, jouw ideeën en jouw tempo, niet meer past in een bepaalde werkomgeving. Creative Changemaker in het wild, Annabet Jongkind ontdekte dat ze beter van omgeving kon veranderen om de impact te maken die ze wilde.   In deze aflevering van Chaos in de Orde hoor je welke persoonlijke ontwikkelreis Annabet doormaakte.  
41 minutes | Feb 17, 2023
Aflevering 59. Evidence based werken aan creativiteit. Bewijs voor betere ideeën. Met Katrina Heijne.
Creativiteit blijft omgeven door een zweem van mysterie. Is het iets intuïtiefs? Ontstaat het vanuit emotie? Zit de wijsheid in je handen, of in je hoofd? Moet je er mooie dingen voor kunnen maken, of moet je er slim en analytisch voor zijn?   Katrina Heijne is docent aan de TU delft. Ze geeft studenten les in creativiteit en doet er onderzoek naar. Ze zet creativiteit aan, omdat het bewezen effectief is. Onderzoek toont dit aan en Katrina zet het bewijs dat voorhanden is graag in, in haar aanpak.   Een heel logische benadering van creativiteit. Voor Katrina liggen creativiteit en effectiviteit heel dicht bij elkaar. Net als chaos en orde.Toch was het ook voor haar een zoektocht. Creativiteit inzetten zonder logica leidt tot weerstand. Maar creativiteit inzetten vanuit logica alleen ook.    Het zoeken naar de juiste ingang voor creativiteit blijkt persoonlijker te zijn dan gedacht. Als co-auteur van het boek 101 ideeen voor ideeen helpt Katrina anderen om -net als zij- hun eigen persoonlijke ingang te vinden.   In deze aflevering hoor je over de worsteling en het plezier dat Katrina vond in creativiteit en de lessen die we kunnen meenemen vanuit de wetenschap.
47 minutes | Feb 3, 2023
Aflevering 58.Creative Changemaker in het wild: Ramona da Silva Wells.
Als je ergens goed in bent, wordt je steeds vaker gevraagd dat te doen. Maar wat nu als waar je goed in bent en wat je leuk vindt twee verschillende dingen zijn? Ramona da Silva Wells is communicatieadviseur. Zij ervaarde wat er gebeurt als je vooral doet waar je goed in bent, maar niet perse leuk vindt. In de Creative Changemaker Class vond ze een kant van zichzelf terug die ze in haar werk amper inzette: haar creatieve kant. Die graag nieuwe dingen bedenkt en dingen maakt. In de nieuwste aflevering van Chaos in de Orde hoor je over de conclusie die Ramona trok en de kansen die ze voor zichzelf creëerde om haar creatieve kant WEL in haar werk in te zetten. Zelf Creative Changemaker worden? Check www.chaosindeorde.nl voor de nieuwste data.
49 minutes | Jan 20, 2023
Aflevering 57. Het is aan ons! Hoe een kunstenaarsmindset de wereld verandert. Met Merlijn Twaalfhoven
“Het is aan ons. We kunnen de wereld veranderen, als we die gaan bekijken zoals kunstenaars die bekijken”. In de nieuwste aflevering van Chaos in de Orde spreekt Rachel met Merlijn Twaalfhoven. Merlijn was componist. Zijn composities werden in binnen en buitenland uitgevoerd. Hij probeerde muziek op die manier te bevrijden uit de concertzalen en terug te geven aan de mensen, op de plekken waar ze het meest behoefte hebben aan schoonheid. Hij werd internationaal bekend met muzikale projecten in conflictgebieden en vluchtelingenkampen. Ondanks dat succes is Merlijn nu niet meer werkzaam als componist. Hij kwam er achter dat kunst op grotere schaal iets kan veranderen. Dat het mensen in beweging kan krijgen en inspiratie kan bieden om de grote vraagstukken van de 21ste eeuw op te lossen. Daarom zet Merlijn zich nu in om mensen te laten zien hoe zij, in hun omgeving een kunstenaarsmindset kunnen ontwikkelen en op kleine of grote schaal kunnen bijdragen aan verandering. Creative Changemaker worden? Check www.chaosindeorde.nl voor de nieuwste data.
54 minutes | Jan 6, 2023
Aflevering 56. Creative Changemaker in het Wild: Marloes Wondergem
Van buiten wordt naar het onderwijs gekeken, gewezen: jullie moeten innoveren. Het huidige systeem is gebaseerd op oude principes. Jullie moeten je voorbereiden op de situatie dat er minder docenten voorhanden zijn, hoe kan ons onderwijs ook dan het beste van Europa zijn? Maar binnen, in de sector heeft innovatie een negatieve bijsmaak gekregen. Bij het aantreden van elke nieuwe minister of staatssecretaris moet alles weer anders, onder het mom van innovatie. Maar geluisterd naar ervaringen in praktijk wordt er amper. Er is verbetermoeheid.   En toch… en toch zijn er genoeg mensen in het onderwijs die hun creativiteit willen inzetten om mee te denken. Mee te denken over innovaties in de klas, innovaties op schoolniveau, innovaties in de regio, innovaties op systeemniveau. De vraag is: worden zij gezien, worden zij gehoord? Het is niet toevallig dat wij veel worden benaderd door onderwijsorganisaties en dat in iedere Creative Changemakers Class wel iemand uit het onderwijs deelneemt. Er is nog zoveel te doen, maar hoe? Met die vraag nam ook Marloes Wondergem deel aan de Creative Changemakers Class. Ze werkt als leerkracht in het basisonderwijs en wil haar impact zo veel mogelijk vergroten, tot ver buiten de klas. In dit gesprek hoor je hoe Marloes dit probeert te bereiken en waar ze tegenaan loopt.    
48 minutes | Dec 16, 2022
Aflevering 55. Verwonderen in plaats van managen. Met Elleke van Gelder
In organisaties zijn we gewend om te managen. We managen dag in dag uit. En is het ene probleem gemanaged, dan staat het volgende alweer voor de deur. Tijdens al dat drukke managen laten we andere manieren van kijken, denken en doen links liggen. Geen tijd voor. We zijn te druk. Want al die problemen … die willen een oplossing. En snel ook! Kan het ook anders? Wat ga je zien als je met andere ogen naar je werk kijkt? Wat gebeurt er als je je denkkaders oprekt, ondersteboven houdt of juist stevig neerzet? Wat kom je tegen als je uit je comfortzone stapt? En wat gebeurt er als je de vraag stelt of het ook anders kan?   Elleke van Gelder werkt bij Politie en schreef Het grote verwonderboek voor managers. In deze aflevering gaat Rachel met haar in gesprek over het introduceren van nieuwe gewoontes in een grote, toch wel hiërarchische organisatie.   In het gesprek bespreken ze wat Elleke ontdekte, als vreemde eend in de bijt en hoe ze de lessen die ze leerde over verandering nu doorgeeft in de organisatie.
54 minutes | Dec 2, 2022
Aflevering 54. De toekomst is onvoorspelbaar, net als het leven. Lessen uit chaos en orde.
Na de vierde editie van Chaos in de Orde het werkfestival, blikt Rachel terug op haar eigen ervaringen met Chaos en Orde in de afgelopen maanden. En die ervaringen? Die waren er genoeg.  Misschien meer chaos dan gewenst, zelfs. Hoe ga je daarmee om? Met de onvoorspelbaarheid en het ongemak dat chaos óók met zich meebrengt. In deze special hoor je 3 persoonlijke lessen en word je meegenomen in een audioreis die werd ontwikkeld door Rob van Berlo van Lasso Deluxe, met stemmen van kinderen én acteurs Bradley Groffen en Pepijn Jehee. Interesse in de Creative Changemakers Class? Kijk op chaosindeorde.nl. In het menu vind je een link naar deze unieke opleiding.  
38 minutes | Nov 18, 2022
Aflevering 53. Creative Changemaker in het wild: Arjen de Bruin.
Iedereen kan Creative Changemaker zijn. Op z’n eigen manier. Arjen de Bruin werkt in de Rotterdamse Haven, bij APM terminals. Een mannelijke omgeving, waar creativiteit niet echt een plek had. Arjen was nieuwsgierig of dat ook anders kon. Hij deed de Creative Changemakers Class en ontdekte tot zijn verrassing dat op de terminal tóch ruimte is voor creativiteit. In zijn geval komt die creativiteit vooral tot uiting in de communicatie op de werkvloer. Het zakelijk tekenen gaf Arjen de perfecte ingang om zijn collega’s op een hele laagdrempelige, creatieve manier mee te nemen in hele complexe processen. Zo maakt hij iets wat voor mensen vaak abstract of ingewikkeld is, waardoor ze afhaken, in iets wat leuk is en waar mensen aan mee willen doen. In deze aflevering hoor je de ervaringen die Arjen opdeed in zijn zoektocht naar meer creativiteit in zijn werk.
50 minutes | Nov 4, 2022
Aflevering 52. Mensen in beweging krijgen via participatieve ervaringen. Met Roel Simons, kunstenaar en community expert.
Je kunt de verzuchting al horen: Hoe krijgen we ze mee? Iedere verandering, hoe klein of groot ook, gaat mensen aan. En die mensen zitten niet altijd te wachten op verandering. Ze voelen zich er geen onderdeel van, het gaat ze niet aan het hart, of ze zijn bezig met andere zaken. Als je mensen in beweging wilt brengen, is het belangrijk dat je de juiste snaar raakt. Dat je aansluiting vindt bij hun belevingswereld. Het is belangrijk dat je een idee hebt wat mensen in beweging brengt. Wanneer zijn ze bereid om mee te doen? Roel Simons is kunstenaar en community expert. Hij zet zijn creativiteit in als onderdeel van een maatschappelijke missie. In zijn werk onderzoekt hij wanneer een thema voor mensen relevant wordt. Wanneer ze bereid zijn emotioneel en mentaal te investeren. In deze aflevering leer je van zijn zienswijze en persoonlijke ervaringen. 
54 minutes | Oct 21, 2022
Aflevering 51. Creative Changemaker in het Wild: Melissa Geerlings
In de zoektocht naar meer creativiteit op de werkvloer, spreekt Rachel niet langer alleen experts. Ze gaat dit seizoen ook in gesprek met ervaringsdeskundigen: mensen die probeerden of proberen meer creativiteit in te zetten in hun werk. Hoe gaat het ze af? Lukt het om vaker creativiteit te ervaren en in te brengen? Of lopen ze tegen de grenzen van de oude organisatiecultuur aan? En wat maakt dan dat het niet lukt? In deze aflevering spreekt Rachel met Melissa Geerlings. Melissa zocht in haar werk naar meer creativiteit en verliet uiteindelijk de organisatie waarin ze werkte. Tóch gelooft ze dat het wel degelijk mogelijk is om als interne medewerker het verschil te maken.    
49 minutes | Oct 7, 2022
Aflevering 50. Samenwerken en vernieuwen op afstand. Over hybride werken, met Gonny Vink.
Nu we niet meer noodgedwongen op afstand moeten werken, is de vraag: wat willen we eigenlijk met het werken op afstand? Houden we het in stand? En zo ja: waarom precies en hoe dan? Voor vrijheid en autonomie is het werken onder je eigen voorwaarden -tijd en plaats onafhankelijk- natuurlijk heerlijk! Maar voor vernieuwing en innovatie is het werken op eilandjes ook een risico. Kennis raakt versplinterd, het gezamenlijke doel wordt steeds minder tastbaar en de energie in het samenwerken kan afnemen. Is er ook een win-win te bedenken? Waarin werken op afstand en creativiteit hand in hand gaan? Rachel spreekt Gonny Vink, CEO van Work 21. In haar werk ondersteunt ze organisaties bij betere samenwerking door slim gebruik te maken van alle digitale middelen die voorhanden zijn.  Gonny Vink schreef ook het boek leidinggeven op afstand en is co-auteur van samenwerken op afstand.  
43 minutes | Sep 23, 2022
Aflevering 49.Creative Changemaker in het Wild: Matthijs Fransen
'Het lijkt soms alsof iedereen met frisse ideeën vroeg of laat vertrekt. Alsof alleen buiten de organisatie nog creatievelingen zijn, die weten hoe het anders, of beter kan. Ik vraag me af of er ook mensen zijn die het lukt om IN een organisatie echt het verschil te maken'. Deze kritische noot kreeg ik van een vaste luisteraar van Chaos in de Orde de podcast. Aan de ene kant werd deze luisteraar enorm geïnspireerd door de interessante perspectieven van alle experts die zich aansloten bij onze zoektocht naar meer creativiteit op de werkvloer. Aan de andere kant bleef ook deze vraag plakken: lukt het mensen op de werkvloer écht om een verschil te maken? Of zijn organisaties daar in de kern te star, te stroperig voor? In dit seizoen van de podcast neemt Rachel de proef op de som. De ene aflevering spreekt ze een expert (omdat het nu eenmaal inspirerend is!), de andere keer gaat ze in gesprek met 'Creative Changemakers in het wild'. Mensen die proberen, of probeerden om meer creativiteit op de werkvloer te brengen. Is het ze gelukt, of kozen ze eieren voor hun geld? Waar lopen ze tegenaan, wat waren belangrijke aha-momenten? In deze aflevering spreekt Rachel met Matthijs Fransen, werkzaam bij ABN Amro.
43 minutes | Sep 16, 2022
Aflevering 48. Mensen zijn rare wezens. Met Erik de Blok, zoöloog, psycholoog en organisatiekundige.
Vanaf vandaag kun je luisteren naar deel 2 van Chaos in de Orde met Eric de Blok. De zoektocht met Eric naar inspiratie uit de natuur was zó interessant, dat het onmogelijk in 1 aflevering paste.   Wij mensen zijn rare wezens. Hoe wij kijken naar verandering, hoe we ons verhouden tot onze natuur. Toch zijn we beslist niet uniek. Ja, we kennen onszelf allerlei unieke eigenschappen toe, maar wie goed kijkt ziet dat er in de natuur tal van vergelijkbare voorbeelden zijn. Dus waarom zouden we altijd zelf het wiel uitvinden?   Eric is zoöloog, psycholoog en veranderkundige. En al die vakkennis combineert hij. Hij observeert gedrag van dieren, planten én mensen. Op basis hiervan ziet hij hoe wij mensen kunnen leren van de manier waarop de natuur omgaat met bepaalde uitdagingen en veranderingen.   De ideeën van Eric zullen zeker je creativiteit prikkelen!   En... op 11-11-22 is Chaos in de Orde het werkfestival terug. Een hele dag vol inspiratie, prikkelende workshops, nieuwe werkvormen. Nieuwsgierig? Kijk op https://www.chaosindeorde.nl voor informatie en tickets.
65 minutes | Sep 9, 2022
Aflevering 47. Niets dierlijks is mensen vreemd. Of andersom. Met Eric de Blok, zoöloog, psycholoog en organisatiekundige.
Nieuw seizoen!   Chaos in de Orde de podcast is terug. Met meer inspiratie, meer perspectieven en interessante overpeinzingen. De vraag blijft: Hoe komt het toch dat we -ondanks alle vervelende effecten als burn-out, bore out en lekkende energie- toch vasthouden aan een agenda vol meetings, een mailbox vol taken die over de schutting zijn gegooid en protocollen die elke vorm van initiatief in de kiem smoren?   Hoe kunnen we dit doorbreken en met meer energie, creativiteit en authenticiteit ons werk doen?   Het seizoen begint al goed: Rachel zocht al eens eerder inspiratie in de natuur, maar de natuur is een onuitputtelijke bron van informatie. Zeker als je het vraagt aan Eric de Blok.   Eric is zoöloog, psycholoog en veranderkundige. En al die vakkennis combineert hij. Wij mensen, kunnen veel leren van de natuur. Niet alleen lijken we in ons gedrag op andere soorten in de natuur, we komen in onze omgeving ook vergelijkbare uitdagingen tegen als dieren en planten.   Nieuwsgierig? Luister vanaf nu deel 1 van 2 afleveringen met Eric de Blok.   En wist je dat Chaos in de Orde het werkfestival óók weer terugkomt? Op 11 november a.s. kun je live in De Fabrique in Utrecht heel veel andere friskijkers en dwarsdenkers ontmoeten. We hebben een geweldig programma voor je samengesteld: https://www.chaosindeorde.nl
42 minutes | Apr 8, 2022
Aflevering 46. Tien inzichten uit drie seizoenen Chaos in de Orde
Tijd voor pauze! We eindigen dit derde seizoen van Chaos in de Orde de podcast met 10 inzichten uit de afgelopen drie seizoenen. Rachel neemt je mee in de gedachten die zich aan haar opdringen, na zoveel tijd te hebben doorgebracht met allerlei experts op het gebied van creativiteit. Wil je er ook volgend seizoen weer bij zijn? Zorg dan dat je bent geabonneerd op dit kanaal en zet je notificaties aan. Verder kun je 10 tips voor meer Chaos in de Orde downloaden via www.chaosindeorde.nl/ebook  
41 minutes | Mar 25, 2022
Aflevering 45. Creativiteit en diversiteit gaan hand in hand. Met Belinda Bantje.
Creatieve, innovatieve organisaties hebben óók aandacht voor diversiteit.   We hebben diverse teams nodig, want homogene teams ontwikkelen producten en diensten voor mensen die op hen lijken en hebben blinde vlekken voor de rest. Dit gaat vanzelf.   Een tunnelvisie is één van de creativiteitskillers, die er ongemerkt in bijna ieder team insluipt. Tunnelvisie kun je voorkomen door regelmatig creatieve denktechnieken toe te passen, buiten de organisatie te kijken naar alternatieve voorbeelden en… door heel veel verschillende perspectieven IN een team te hebben. Denk aan verschillende generaties, achtergronden en kwaliteiten.   In de nieuwste aflevering van Chaos in de Orde spreekt Rachel met Belinda Bantje. Belinda is zelf niet in een hokje te plaatsen, of juist in heel veel hokjes. Ze hield een Ted Talk over diversiteit bij TedX Youth Groningen. En probeert diversiteit op een creatieve manier bij organisaties op de agenda te zetten.   Interesse in meer Chaos in de Orde? Download gratis het ebook Chaos in de Orde via www.chaosindeorde.nl/ebook 
41 minutes | Mar 4, 2022
Aflevering 44. Heeft gelukkig zijn in je werk invloed op creativiteit? Met Merijn Ruis.
Steeds meer mensen zoeken naar werkgeluk. Een gelukkig leven en zingeving vinden is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden. Niet verwonderlijk dat de generatie milennials (en later)een cultuuromslag wil zien. Steeds meer werknemers zijn bereid om niet te wachten tot er in de organisatie iets veranderd, maar zelf alvast het goede voorbeeld te geven. Er is een omslag gaande, waarin speelsheid, creativiteit en werkgeluk steeds meer ruimte en aandacht krijgen. Is geluk uiteindelijk niet wat we allemaal nastreven? Is dit zoeken naar creativiteit en speelsheid uiteindelijk niet gewoon een zoektocht naar meer werkgeluk? Of meer levensvreugd? In deze aflevering hoor je Merijn Ruis. Merijn is spreker, toegepast psycholoog en bovenal ervaringsdeskundige in gelukkig leven. We spreken over geluk en aan het einde van de aflevering geeft Merijn een mini-workshop ‘geluk’.
50 minutes | Feb 18, 2022
Aflevering 43. De invloed van een werkplek op je creativiteit. Met Michel Kolenbrander.
Welke invloed heeft een werkplek op onze creativiteit? Mensen ontwikkelen plekken met een bepaald doel voor ogen. Zo ontwikkelden organisaties lange tijd werkplekken die gericht waren op efficiëntie.   Inmiddels komt er in organisaties steeds meer nadruk op samen leren, creëren en ontmoeten. Voldoet de huidige werkplek dan nog wel?   Na 2 jaar waarin thuiswerken de mores was, worstelen organisaties met deze vraag. Hoe willen mensen straks samenwerken? En wat betekent dit voor de werkplek?   In de nieuwste aflevering van Chaos in de Orde de podcast spreekt Rachel met Michel Kolenbrander. Michel ontwerpt concepten voor plekken. Hij weet alles van de wisselwerking tussen mens en plek.   We vinden het leuk als je een reactie voor ons achterlaat!
36 minutes | Feb 4, 2022
Aflevering 42. De blik van een kind op werk en creativiteit. Met mijn nichtje Yechieliyah.
Wie deze zoektocht vanaf het allereerste begin volgt, weet dat ik al vroeg werd gewaarschuwd: zorg dat je zo breed mogelijk zoekt naar antwoorden. Creëer nieuwe perspectieven. Probeer voor jezelf ingesleten paadjes te voorkomen.   Praat niet alleen met mensen die veel weten van organisaties en hoe daar wordt gewerkt, maar praat ook met mensen die juist heel anders naar de wereld kijken. Zo kwamen we uit bij de natuur, bij de kunsten, bij muziek. En ik denk dat we daar nog heel veel meer van kunnen leren.   Maar er is een perspectief dat we nog niet hebben gehoord. Het gaat in deze podcast vaak over spelen. Over speelsheid terug vinden. Over de kinderen die we vroeger waren en die we ergens diep van binnen nog steeds zijn. Kinderen met verbeeldingskracht, die niet bang zijn om te spelen. Om creatief te zijn.   Het werd tijd dat ik een kinderstem laat horen. Raar eigenlijk, dat ik daar zo lang mee heb gewacht. Ik ben nota bene 7 keer tante.   In deze aflevering spreek ik de oudste van het stel: Yechieliyah van (net) 9.
COMPANY
About us Careers Stitcher Blog Help
AFFILIATES
Partner Portal Advertisers Podswag Stitcher Studios
Privacy Policy Terms of Service Your Privacy Choices
© Stitcher 2023