Stitcher for Podcasts

Get the App Open App
Bummer! You're not a
Stitcher Premium subscriber yet.
Learn More
Start Free Trial
$4.99/Month after free trial
HELP

Show Info

Episode Info

Episode Info:

In Nederland hebben we het erover hoeveel hoger de dijken moeten worden, elders in de wereld zijn mensen al op de vlucht voor de stijgende zeespiegel. Daadwerkelijke aanpak van de klimaatcrisis stuit alleen op een bijzonder obstakel: onze geest.

Presentator Frits van Exter ervaart dat aan den lijve. Hij laat de auto staan, scheidt zijn afval, eet weinig vlees, houdt de thermostaat laag en denkt een tweede keer na voor hij een vliegreis boekt. Maar ergens weet hij dat het allemaal weinig verschil maakt. 

Vandaar de vraag: wat is er nodig om ons tot radicale duurzaamheid te bewegen?

In deze podcast spreekt hij daarover met Ellen van der Werff, hoofddocent sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij doet onderzoek naar klimaat en gedrag en geeft ook advies over milieucampagnes.

Haar uitgangspunt: iedereen is verschillend. Sommigen hechten een beetje aan de natuur, maar veel meer aan de eigen portemonnee; anderen zijn vrijgevig, maar willen het goede leven niet opgeven, zolang de buurman dat ook niet doet.

Hoe kun je daar rekening mee houden bij het aanzetten tot duurzamer gedrag? Is angst zo’n slechte raadgever? En: komt dit niet wat laat, is het nu niet vooral zaak die dijken te verhogen?

 

Support the show.

Read more »

Discover more stories like this.

Like Stitcher On Facebook

EMBED

Show Info

Episode Options

Listen Whenever

Similar Episodes

Related Episodes