Stitcher for Podcasts

Get the App Open App
Bummer! You're not a
Stitcher Premium subscriber yet.
Learn More
Start Free Trial
$4.99/Month after free trial
HELP

Episode Info

Episode Info:

Ten Mixed NCCPA Content Blueprint Multiple Choice Questions

Welcome to episode 61 of the FREE Audio PANCE and PANRE Physician Assistant Board Review Podcast.

Join me as I cover ten PANCE and PANRE Board review questions from the SMARTYPANCE course content following the NCCPA content blueprint (download the FREE cheat sheet).

This week we will be covering ten general board review questions based on the NCCPA PANCE and PANRE Content Blueprint. 

Below you will find an interactive exam to complement the podcast.

I hope you enjoy this free audio component to the examination portion of this site. The full board review includes over 2,000 interactive board review questions and is available to all members of the PANCE and PANRE Academy and SMARTYPANCE which are now bundled together into one very low price.

Listen Carefully Then Take The Practice Exam

If you can’t see the audio player click here to listen to the full episode.

Episode 5 – General PANCE/PANRE Podcast Quiz

The following 10 questions are linked to NCCPA Content Blueprint lessons from the SMARTYPANCE and PANRE Board review website. If you are a member you will be able to log in and view this interactive video content.

1. An 18-year-old male presents with pain in his wrist after he fell off of a moving motorcycle. Physical examination reveals tenderness in the anatomic snuffbox. No fracture is noted on plain radiography of the wrist. Which of the following is the recommended treatment for this patient?

A. An ace wrap of the wrist
B. Closed reduction of the fracture site
C. Thumb spica cast application
D. Open reduction of the fracture site

Click here to see the answer

Answer: C. Thumb spica cast application

Even with normal initial radiographs, patients with a consistent history and tenderness in the anatomical snuffbox are treated as a stable fracture with immobilization in a thumb spica cast. Casting is recommended for all presumed nondisplaced scaphoid fractures.

Scaphoid fractures covered in fractures and dislocation of the forearm, wrist, and hand and are part of the NCCPA Endocrinology Musculoskeletal Blueprint (10%)

2. A solitary pulmonary nodule is found on a pre-employment screening chest x-ray in a 34-year-old non-smoking male. There are no old chest x-rays to compare. Which of the following is the most appropriate next step in the evaluation?

A. CT scan of the chest
B. Needle biopsy of the lesion
C. Positron emission tomography of the chest
D. Fiberoptic bronchoscopy

Solitary pulmonary nodules are covered as part of the NCCPA PANCE Blueprint Pulmonary (12%) Content Blueprint (12%)

Click here to see the answer

Answer: A. CT scan of the chest

In the absence of old x-rays in a nonsmoking individual less than 35 years old, CT scan of the chest is the next step in the evaluation of a solitary pulmonary nodule.

B. A needle biopsy would be indicated for a person greater than 35 years old and/or with a history of smoking to evaluate a solitary pulmonary nodule.
C. Positron emission tomography (PET scan) would be indicated if the CT scan was nonconclusive.
D. Fiberoptic bronchoscopy would be indicated only in the presence of a history of tobacco use or if the lesion was suggestive of malignancy.

3. Early clues to impending delirium tremens include

A. agitation and decreased cognition.
B. visual hallucinations and diaphoresis.
C. autonomic hyperactivity and dehydration.
D. mental confusion and sensory hyperacuity.

Delirium tremens is covered as part of the NCCPA Psychiatry content blueprint (6%) under the topic of withdrawal

Click here to see the answer

Answer: A. agitation and decreased cognition.

Anxiety, decreased cognition, tremulousness, increasing irritability, and hyperactivity are common early clues to impending delirium tremens.

Mental confusion, tremor, sensory hyperacuity, visual hallucinations, autonomic hyperactivity, diaphoresis, dehydration, electrolyte disturbances, seizures, and cardiovascular abnormalities are common signs and/or symptoms of full-blown delirium tremens.

4. Dental caries are caused by which of the following organisms?

A. Streptococcus mutans
B. Streptococcus pyogenes
C. Staphylococcus epidermidis
D. Staphylococcus aureus

Dental caries are covered as part of the NCCPA EENT Content Blueprint (9%) under diseases of the teeth and gums

Click here to see the answer

Answer: A. Streptococcus mutans

Streptococcus mutans is the principal organism that helps to demineralize the enamel.

5. The most definitive treatment for primary enuresis is

A. oxybutynin chloride (Ditropan).
B. imipramine (Tofranil).
C. trimethoprim-sulfamethoxazole (Bactrim).
D. desmopressin (DDAVP)

Primary enuresis is covered under incontinence as part of the NCCPA Genitourinary Content Blueprint (6%)

Click here to see the answer

Answer: D. desmopressin (DDAVP)

Intranasal desmopressin is effective in 50% of patients treated and is the treatment of choice.

A. Oxybutynin chloride is used for bladder spasms. It cannot be used for children under 5 years of age and is not indicated in primary enuresis.
B. Imipramine is an older form of treatment that is moderately effective, but many patients relapse when therapy is stopped. This is no longer considered the treatment of choice.
C. TMP-SMX is indicated for urinary tract infections that may cause secondary enuresis, but it is not used in primary enuresis.

6. A 47-year-old female presents to the clinic with complaints of prolonged, heavy menses that have been getting progressively worse for 3 years. She denies any pain. On physical examination, enlargement of the uterus with multiple smooth, spherical, firm masses is noted. A CBC is consistent with a mild anemia. Which of the following is the most likely diagnosis?

A. Leiomyoma
B. Adenomyosis
C. Endometriosis
D. Endometrial polyps

Click here to see the answer

Leiomyoma is covered as part of the NCCPA Reproductive Content Blueprint (8%)

Answer:  A. Leiomyoma

Abnormal uterine bleeding and irregular enlargement of the uterus are most consistent with leiomyoma. Pain is rarely present unless vascular compromise occurs.

B. While adenomyosis may present with hypermenorrhea, dysmenorrhea is often also present. Physical examination would reveal the presence of diffuse globular uterine enlargement, not the irregular enlargement as noted in the case presented.
C. Endometriosis presents with dyspareunia, dysmenorrhea, and infertility. If the pelvic exam were abnormal, uterine findings would include tender nodules in the cul de sac, not the uterus.
D. While endometrial polyps are compatible with the history of abnormal uterine bleeding, the uterus would be normal size without the irregular enlargement noted in the case presented.

7. Which of the following is the laboratory test that marks recovery from Hepatitis B infection and non-infectivity?

A. Hepatitis B surface antibody(anti-HBs)
B. Hepatitis B surface antigen (HBsAg)
C. Hepatitis B core antigen (HBcAg)
D. Hepatitis A antibody (anti-HAV)

Hepatitis B serology is covered as part of acute and chronic hepatitis and is part of the NCCPA GI and Nutrition Content Blueprint (10%)

Click here to see the answer

Answer: A. Hepatitis B surface antibody(anti-HBs)

Specific antibody to HBsAg appears in most individuals after clearance of HBsAg which indicates recovery from hepatitis B infection, non-infectivity, and immunity.

B. This test establishes infection with HBV and implies infectivity.
C. Presence of the hepatitis B core antigen reflects active infection.
D. Patients who have immunity to hepatitis A do not have immunity to hepatitis B.

8. A 36-year-old woman admits that her husband has abused her for over ten years. You should inform the woman that she is at most risk for injury or death

A. just before a holiday.
B. just after leaving an abusive spouse.
C. when an abusive spouse arrives home after work.
D. when an abusive spouse has been drinking heavily.

Domestic violence is covered as part of the NCCPA Psychiatry Content Blueprint (6%)

Click here to see the answer

Answer: B. just after leaving an abusive spouse.

Women are more likely to be assaulted or murdered when attempting to report the abuse or leave the abusive relationship; up to 75% of domestic assaults occur after separation.

9. A patient presents with an acutely painful and cold left leg. Distal pulses are absent. Leg is cyanotic. There are no signs of gangrene or other open lesions. Symptoms occurred one hour ago. Which of the following treatments is most appropriate?

A. Vena cava filter
B. Embolectomy
C. Amputation
D. Aspirin

Arterial embolism/thrombosis is covered as part of the NCCPA Cardiology Content Blueprint (16%)

Click here to see the answer

Answer: B. Embolectomy

Embolectomy within 4 to 6 hours is the treatment of choice.

A. Vena cava filters are used in the management of venous thromboembolic disease when anticoagulation cannot be done.
C. Amputation is done only when no viable tissue is present. Cutting off a viable limb is never a good idea.
D. Aspirin is used in the prevention and treatment of coronary disease and has no role in the treatment of peripheral arterial embolism.

10. A 53-year-old male is seen in the emergency department following a motor vehicle collision in which his knee impacted against the dashboard. The patient has a posterior knee dislocation that is promptly reduced in the emergency department. The patient currently has a palpable pulse in the dorsalis pedis and posterior tibial areas. Which of the following studies is mandatory?

A. Anterior plain film of knee
B. Sunrise view of the knee
C. Measurement of compartment pressures
D. Angiography

Fractures and dislocations of the knee are covered as part of the NCCPA Musculoskeletal Content Blueprint (10%)

Click here to see the answer

Answer: D. Angiography

The popliteal artery is at risk for injury whenever a patient sustains a posterior dislocation of the knee and should be evaluated with an arteriogram despite the presence of pedal pulses.

C. Compartment pressures are performed in cases of suspected compartment syndrome, not to determine the patency of the popliteal artery.

Looking for all the podcast episodes?

This FREE series is limited to every other episode, you can download and enjoy the complete audio series by joining The PANCE and PANRE Exam Academy + SMARTYPANCE

I will be releasing new episodes every few weeks. The Academy is discounted, so sign up now.

Resources and Links From The Show
This Podcast is also available on iTunes and Stitcher Radio for Android
  1. iTunes: The Audio PANCE AND PANRE Podcast iTunes
  2. Stitcher Radio: The Audio PANCE and PANRE Podcast Stitcher

Download The Content Blueprint Checklist

Follow this link to download your FREE copy of the Content Blueprint Checklist

Print it up and start crossing out the topics you understand, marking the ones you don’t and making notes of key terms you should remember. The PDF version is interactive and linked directly to the individual lessons on SMARTY PANCE.

Download

The post Episode 61: The Audio PANCE and PANRE – Ten Mixed NCCPA™ Content Blueprint Multiple Choice Questions appeared first on The Audio PANCE and PANRE.

Read more »

Discover more stories like this.

Like Stitcher On Facebook

EMBED

Episode Options

Listen Whenever

Similar Episodes

Related Episodes